Η ΕΔΕΥ στο Southeast Europe Energy Forum 2019

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ΕΔΕΥ στο Southeast Europe Energy Forum 2019
Ο κ. Μπασιάς παρουσίασε τον επικαιροποιημένο χάρτη των παραχωρήσεων.

Στα εμπορικά οφέλη που θα προκύψουν από την έρευνα υδρογονανθράκων για την Ελλάδα και την ΕΕ αλλά και στο κόστος των επενδύσεων μεταφοράς αερίου αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας στο Southeast Europe Energy Forum 2019, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο κ. Μπασιάς αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η γεωγραφική θέση της Ελλάδας (στην πολλά υποσχόμενη λεκάνη της Μεσογείου) και στις αλυσιδωτές θετικές συνέπειες που θα έχει η έρευνα και πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων για την ευρύτερη περιοχή.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, εξήγησε ότι οι έρευνες υδρογονανθράκων προοδευτικά θα μετακινηθούν τα επόμενα χρόνια από βορρά προς νότο και από μικρότερα (<1000m) σε σημαντικά μεγαλύτερα θαλάσσια βάθη (3000m).

Επικαλούμενος πρόσφατα στοιχεία από τον ΟΗΕ και τον ΙΕΑ για την ενεργειακή ζήτηση σε διεθνές επίπεδο μέχρι το 2040 και συνυπολογίζοντας τις εκτιμήσεις τετραπλασιασμού της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου από πολύ βαθιά θαλάσσια περιβάλλοντα (όπως είναι εκείνα δυτικά και νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο), σημείωσε ότι οι έρευνες είναι «εθνικής σημασίας».

Ο κ. Μπασιάς παρουσίασε τον επικαιροποιημένο χάρτη των παραχωρήσεων και υπενθύμισε ότι η ολοκλήρωση του αγωγού TAP, η πιθανή κατασκευή του East Med καθώς και άλλου αγωγού στη Μαύρη θάλασσα θα οδηγήσει στην ενίσχυση της πολλαπλότητας των πηγών και κατ’ επέκταση της ενεργειακής ασφάλειας.

Όσον αφορά στις διαφορετικές επενδύσεις (αγωγοί, υποδομές LNG) μεταφοράς αερίου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ άφησε να εννοηθεί ότι εάν ο όγκος των κοιτασμάτων στην ΝΑ Μεσόγειο διπλασιαστεί, τότε και οι δύο μέθοδοι θα μπορούν να είναι βιώσιμες και οικονομικά συμπληρωματικές.

Στο ίδιο πλαίσιο παρουσίασε έναν χάρτη με το σύνολο των σταθμών διύλισης και υγροποίησης συμπεριλαμβανομένων και των αγωγών της περιοχής σημειώνοντας ότι τα στοιχεία είναι προσβάσιμα μέσω της ιστοσελίδας της ΕΔΕΥ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider