Ένα αιολικό πάρκο με 12 ανεμογεννήτριες στα Κάτω Λακκώματα Φωκίδας, το οποίο αποτελεί επένδυση της Nostira σε συνεργασία με την Fortress αποτελεί το επόμενο μεγάλο βήμα της ελληνο-αμερικανικής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα. Πρόκειται για μία επένδυση 50 εκατ. ευρώ η οποία φέρνει κοντά το αμερικανικό fund Fortress, την αμερικανική General Electric Renewables και την ελληνική Nostira, το οποίο θα είναι ισχύος 38,4 μεγαβάτ και θα παράγει 95 γιγαβατώρες το χρόνο. 

Τα εγκαίνια του έργου πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επικεφαλής των εταιρειών αλλά και του Αμερικανού πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης, σήμερα ήταν μια σημαντική ημέρα για τη συνεργασία των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι μόνο η αρχή για αμερικανικές επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ στη χώρα». Ως παράδειγμα έφερε την General Electirc, για την οποία το συγκεκριμένο πάρκο αποτελεί το πρώτο project στον κλάδο ενώ αναφέρθηκε και σε άλλες επιχειρήσεις από τον κλάδο της τεχνολογίας όπως είναι η Tesla κλπ. Σχετικά με το έργο σημείωσε ότι η Nostira κατατάσσεται με αυτό τον τρόπο στους πρώτους παραγωγούς στην Ελλάδα ενώ πρόσθεσε ότι και η GE έχει τοποθετηθεί καλά στην αγορά κατά τα τελευταία τρία χρόνια. «Η Ελλάδα τριπλασίασε τη δυναμικότητά της κατά τη δεκαετία της κρίσης με 2 δις. επενδύσεις και το project στα Κάτω Λακκώματα αποτελεί ένα μεγάλο μέρος αυτών των επενδύσεων».

Ο κ. Πάιατ δεν παρέλειψε να αναφερθεί τα γραφειοκρατικά εμπόδια ενώ εξήρε τον ρόλο του περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη για την υποστήριξη τέτοιου είδους επενδύσεων.

Στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις επενδύσεις στις ΑΠΕ αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της NOSTIRA, Λουκάς Λαζαράκης, ο οποίος σημείωσε ότι η πρώτη αίτηση για το συγκεκριμένο έργο είχε κατατεθεί το 2006 και η πρώτη άδεια δόθηκε το 2010. Ο ίδιος τόνισε ότι έχει γίνει πολύ δουλειά για να υλοποιηθεί το έργο λαμβάνοντας υπ’όψι όλες τις παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι με τη λειτουργία του πάρκου θα παράγεται ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 24.000 νοικοκυριών και θα αποφεύγεται η έκλυση στην ατμόσφαιρα 70.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Ο κ. Παναγιώτης Γάτος διευθυντής πωλήσεων της GE,  αναφέρθηκε στη δυναμική είσοδο της επιχείρησης στην ελληνική αγορά σημειώνοντας ότι ως το τέλος του χρόνου θα είναι σε λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 150 μεγαβάτ. 

Το έργο το οποίο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς, θα επιφέρει οφέλη για την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς αναμένονται εισπράξεις 185.000 ευρώ το χρόνο ενώ ωφελημένοι θα είναι και οι καταναλωτές της περιοχής καθώς οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού αναμένεται να ελαφρυνθούν κατά 95.000 ευρώ το χρόνο.