ΕΛΠΕ: «Κλειδώνουν» τα σχήματα για το 50,1%-«Αστερίσκοι» για το τίμημα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΠΕ: «Κλειδώνουν» τα σχήματα για το 50,1%-«Αστερίσκοι» για το τίμημα
Το τίμημα που θα προσφέρουν οι επενδυτές παραμένει το μεγάλο «στοίχημα».

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να «κλειδώσουν» τα σχήματα τα οποία θα διεκδικήσουν το 50,1% των ΕΛΠΕ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στους μέχρι τώρα υποψήφιους «μνηστήρες», την ελβετική Glencore και την ολλανδική Vitol προστίθενται νέοι «παίχτες» με την αμερικανική Carlyle να έχει έρθει σε συμφωνία με την Glencore και την αλγερινή Sonatrach με τη Vitol για την από κοινού διεκδίκηση των ΕΛΠΕ αντίστοιχα.

Πηγές των ΕΛΠΕ εκτιμούν ότι η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 και στις αρχές του χρόνου, πιθανώς μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να κατατεθούν οι προσφορές. Όπως αναφέρουν, σε έναν διαγωνισμό όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και το να κηρυχθεί άγονος, δηλαδή να μην κατατεθούν τελικά καθόλου προσφορές. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που οι επενδυτές εκτιμήσουν τελικά η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της επιχείρησης δεν αποτελεί μια δελεαστική επένδυση. Κάτι τέτοιο όμως, όπως σημειώνουν πηγές των ΕΛΠΕ δεν είναι πολύ πιθανό να συμβεί καθώς πρόκειται για έναν όμιλο με υψηλή κερδοφορία σε μια στρατηγική γεωγραφική θέση στη ΝΑ Ευρώπη.

Το μεγάλο στοίχημα εφόσον κατατεθούν οι προσφορές είναι το τίμημα που θα είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν οι επενδυτές, το οποίο οι μέτοχοι θα αντιπαραβάλουν με την αποτίμηση που θα έχουν κάνει ανεξάρτητοι εκτιμητές. «Θα είμαστε ευχαριστημένοι με δύο καλές προσφορές. Φυσικά δεν αποκλείεται το τίμημα που θα προταθεί να είναι μικρότερο του αναμενόμενου. Αυτά συμβαίνουν στους διαγωνισμούς. Θα γίνει διαπραγμάτευση», αναφέρει πηγή της εταιρείας.

Γιατί ιδιωτικοποιούνται τα ΕΛΠΕ

Πολλές φορές από την αρχή της διαδικασίας της ιδιωτικοποίησης αλλά και κατά την τελευταία διετία όπου τα κέρδη του ομίλου έχουν εκτοξευθεί, έχει τεθεί το ερώτημα της σκοπιμότητας της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ. Παράγοντες της αγοράς έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την ιδιωτικοποίησης θεωρώντας ότι οι διεκδικητές του πλειοψηφικού πακέτου είναι traders και θα περιορίσουν την δραστηριότητα της επιχείρησης ανακόπτοντας την αναπτυξιακή της πορεία. Πηγές του ομίλου, ωστόσο, επιμένουν ότι η ιδιωτικοποίηση θα επιτρέψει στην επιχείρηση να δραστηριοποιείται ελεύθερα σε χώρες όπως είναι η Τουρκία (η οποία αποτελεί πολύ μεγάλη αγορά για τον όμιλο) χωρίς να τίθενται πολιτικά προσκόμματα τα οποία συχνά παρουσιάζονται όταν εμπλέκεται το ελληνικό δημόσιο.

Η επόμενη μέρα για τα ΕΛΠΕ, είναι η εξωστρέφεια σε αγορές της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στα παράλια της Γαλλίας και της Ιταλίας. Μια ακόμη πρόκληση για την επιχείρηση είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο. Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ (στην οποία τα ΕΛΠΕ διαθέτουν το 35%) γίνεται συζήτηση για απόκτηση του 50,1% από την πλευρά των ΕΛΠΕ. «Δεν έχουμε αποφασίσει κάτι για αυτό. Είναι μια διαδικασία η οποία δεν πρόκειται να προχωρήσεις πριν από το Μάρτιο καθώς στην τελική απόφαση θα έχουν λόγο οι νέοι επενδυτές», σημειώνει πηγή της επιχείρησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider