Στα σκαριά νέος ναυτιλιακός κολοσσός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα σκαριά νέος ναυτιλιακός κολοσσός

Τα σχέδια για την αναδιάρθρωση δυο μεγάλων κρατικών ναυτιλιακών ομίλων, ο τζίρος των οποίων ξεπερνά τα 40 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η κινεζική εποπτική αρχή περιουσίας, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό το ν δρόμο για τη δημιουργία μιας εκ των μεγαλυτέρων ναυτιλιακών στον κόσμο και δείχνοντας παράλληλα την πρόθεση της κινεζικής κυβέρνησης για δημιουργία εθνικών «πρωταθλητών» που θα μπορούν να ανταγωνιστούν παγκοσμίως.

Σύμφωνα το πρακτορείο Reuters, η China Shipping υποστηρίζει πως η συγχώνευση με την Cosco θα επικεντρωθεί στην μεταφορά φορτίου, στο container shipping και στις υπηρεσίες μεταφοράς πετρελαίου.

Την είδηση ανεμετάδωσε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, που ανέφερε πως η Επιτροπή Εποπτείας κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Κίνας ανακοίνωσε μέσω της ιστοσελίδας της ότι οι China Ocean Shipping Group και η China Shipping Group θα συγχωνεύσουν τις δραστηριότητές τους, χωρίς ωστόσο να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τους όρους της αναδιάρθρωσης.

Η Κίνα, στην προσπάθειά της να τονώσει την οικονομία της, προχωρά σε αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων. Στόχος του σχεδίου είναι να μειώσει τους κλάδους εκείνους στους οποίους υπάρχει κορεσμός, δημιουργώντας ταυτόχρονα επιχειρήσεις που μπορούν να ανταγωνιστούν παγκοσμίως, κυρίως σε τομείς υψηλής αξίας όπως η αεροδιαστημική και η σιδηροδρομική τεχνολογία.

Αν ολοκληρωθεί η συγχώνευση των δύο κύριων κινεζικών ναυτιλιακών γραμμών, η συνδυασμένη οντότητα που θα προκύψει θα κατέχει μερίδιο 7,7% στην αγορά container, ξεπερνώντας την Hapag-Lloyd και καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση στον κλάδο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Alphaliner.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider