Χρεώσεις-φωτιά στις αναλήψεις με ξένες κάρτες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρεώσεις-φωτιά στις αναλήψεις με ξένες κάρτες

Τσουχτερές χρεώσεις επιβάλλουν πλέον οι ελληνικές τράπεζες σε όσους κάνουν ανάληψη μετρητών με κάρτες ξένων τραπεζών ή Fintech του εξωτερικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr από πηγές του κλάδου, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κινήθηκαν συντεταγμένα για να αντικρούσουν τους διεθνείς παίκτες που μπαίνουν στην εγχώρια αγορά, όπως η Revolut, η Ν26 κ.α. και διεκδικούν δυναμικά μερίδιο της πίτας.

Με την ευρωπαϊκή οδηγία PSD2 που έχει θεσμοθετηθεί και στη χώρα μας, ο κλάδος των χρηματοοικονομικών εταιρειών διευρύνεται και ενθαρρύνεται η είσοδος νέων καινοτόμων εταιρειών στην παραδοασιακά «κλειστή» τραπεζική αγορά. Όσο και αν οι τράπεζες διακηρύττουν ότι βλέπουν ως ευκαιρία την απελευθέρωση του κλάδου, δεν σκοπεύουν να παραδόσουν αμαχητί μερίδια αγοράς στους ξένους «εισβολείς».

Ήδη από τις αρχές Αυγούστου, ισχύουν προμήθειες ύψους 2-3 ευρώ για όσους σηκώνουν χρήματα από λογαριασμό τράπεζας του εξωτερικού μέσω ελληνικού ΑΤΜ. Η προμήθεια άμεσης πρόσβαση (direct access fee), όπως αποκαλείται, διαφέρει από τράπεζα σε τράπεζα και περιλαμβάνεται στους καταλόγους χρεώσεων που δημοσιεύουν στον ιστότοπό τους.

Η κίνηση-ματ τραπεζών, η οποία πραγματοποιήθηκε συντεταγμένα εντός του Αυγούστου, έχει διπλή στόχευση:

  • Αφενός, είναι μια σκληρή απάντηση προς τις Fintech οι οποίες έχουν εισέλθει -ή ετοιμάζονται να εισέλθουν- στην ελληνική αγορά. Η Revolut αριθμεί ήδη 80.000 πελάτες σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ και άλλες ψηφιακές «τράπεζες» όπως η N26 έχουν γνωρίσει μεγάλη απήχηση στο ελληνικό κοινό χάρη στην ευελιξία και αμεσότητα που προσφέρουν.
  • Αφετέρου, οι συστημικές τράπεζες δέχονται ισχυρές πιέσεις να αλλάξουν το τιμολογιακό μοντέλο τους για ενίσχυση της κερδοφορίας τους. Ιδίως τα τελευταία χρόνια, όπου οι χορηγήσεις πραγματοποιούνται με το… σταγονόμετρο, οι τράπεζες δέχονται ισχυρές πιέσεις να διασφαλίσουν βιώσιμη κερδοφορία με άλλους τρόπους.

Ενδειτικά, εάν θεωρήσουμε ότι οι μισοί από τους 33 εκατ. τουρίστες που θα επισκεφτούν φέτος τη χώρα μας θα κάνουν τουλάχιστον μία ανάληψη από ΑΤΜ, αυτό μεταφράζεται σε έσοδα 82,5 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες μόνο από τη συγκεκριμένη προμήθεια. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά πολύ εάν συμπεριλάβει κανείς και τους Έλληνες που έχουν εκδώσει κάρτα ξένης Fintech.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ανάλογες χρεώσεις ισχύουν σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια και συχνά αγγίζουν ή υπερβαίνουν τα 3 ευρώ/ανάληψη. Η διαχείριση των μετρητών είναι η πιο δαπανηρή λειτουργία των τραπεζών, ωστόσο, σε πολλές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ανάληψη μετρητών παρέχεται εντελώς δωρεάν ανεξαρτήτως τράπεζας και ΑΤΜ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider