Ξεκινά με «αναταράξεις» ο νέος γύρος για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκινά με «αναταράξεις» ο νέος γύρος για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με το πως θα προχωρήσει η νέα διαδικασία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με την Exin, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά. Φαίνεται πως ενεργό ρόλο έχει πάρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με το τοπίο να αναμένεται να ξεκαθαρίσει στην καλύτερη περίπτωση αύριο Παρασκευή που θα συναντηθούν οι διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας και του Ταμείου.

Το ζητούμενο, αυτή την στιγμή είναι το πως θα συνεχιστεί η διαδικασία και ειδικότερα το αν θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες με την κινεζική Fosun ή αν θα μπουν στο «παιχνίδι» και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι, κάτι το οποίο φαίνεται ότι προκρίνει ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.

Οι δύο «μνηστήρες»…

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δήλωσε πρόσφατα ότι υπάρχει ενδιαφέρον από δύο υποψηφίους, χωρίς να τους κατονομάσει. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εκτός από τη Fosun το ενδιαφέρον της εκδηλώνει και η επίσης κινεζική Gongbao, που είχε συμμετάσχει και στον αρχικό διαγωνισμό αλλά είχε υποβάλει σημαντικά χαμηλότερη προσφορά από τις Exin και Fosun. Μάλιστα αυτή τη φορά φαίνεται ότι η Gongbao θα συνεργαστεί με την κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Rongfeng Holding για να διεκδικήσει εκ νέου την μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική εταιρεία. Η τελευταία είχε δηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον της στις 12 Φεβρουαρίου.

Το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας καλείται να πάρει μια πολύ κρίσιμη απόφαση. Και αυτό γιατί μπορεί η Fosun να έχει δηλώσει επίσημα ότι το ενδιαφέρον της για την Εθνική Ασφαλιστική παραμένει, αλλά καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε έναν νέο διαγωνισμό. Αντίθετα, τα στελέχη του κινεζικού ομίλου σημειώνουν πως από την στιγμή που ναυάγησε η συμφωνία με την Exin οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με αυτούς που αναδείχθηκαν δεύτεροι προτιμητέοι αγοραστές στον αρχικό διαγωνισμό.

… και τα ερωτήματα

Την ίδια στιγμή, πηγές που παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους σχετικά με το κατά πόσο το σχήμα Rongfeng/Gongbao έχει τα οικονομικά μέσα και την τεχνογνωσία για να αναλάβει την Εθνική Ασφαλιστική.

Τα προβλήματα που μπορεί να έχει η συγκεκριμένη κοινοπραξία αναδεικνύει η απάντηση της Rongfeng σε ερώτηση του Χρηματιστήριου της Σενζέν, στο οποίο είναι εισηγμένη. Εκεί η εταιρεία δηλώνει ότι θα συμμετάσχει μόνο μετοχικά στο σχήμα με την Gongbao, καθώς δεν δραστηριοποιείται στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης και δεν διαθέτει ούτε τη τεχνογνωσία, ούτε τα στελέχη.

Στο ερώτημα του Χρηματιστηρίου για το που θα βρει τα κεφάλαια δεδομένου ότι σαν εταιρεία είναι πολύ μικρότερη από την Εθνική Ασφαλιστική η Rongfeng ξεκαθαρίζει πως η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί κατά 40% με ίδια κεφάλαια των δύο εταιρειών και κατά 60% από δάνεια. Δηλώνει ότι η αποπληρωμή του δανεισμού θα γίνει από τους δύο εταιρείες αλλά και από τα λειτουργικά κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής. Όμως, την ίδια στιγμή προειδοποιεί για σημαντικούς κινδύνους στην εξαγορά.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, τα παραπάνω δείχνουν πως το σχήμα δεν μπορεί να ολοκληρώσει χωρίς σημαντική χρηματοδοτική βοήθεια την αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Οι ίδιες πηγές, δεν διστάζουν μάλιστα να προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο μιας «νέας Exin», αυτή τη φορά από την Ανατολή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider