Στη δημιουργία ενός ισχυρού ομίλου, με 5 ξεχωριστές θυγατρικές (Κατασκευή, Παραχωρήσεις, Real Estate, ΑΠΕ, Facility Management) που θα έχει ως βασικό κορμό τον τεχνικό τομέα αλλά και θα πετύχει εισροές (σε 3-5 έτη και μετά) και σταθερά έσοδα προσεχώς από συμπληρωματικούς τομείς, προχωρά η διοίκηση της AKTOR, υπό τον κ. Αλέξανδρο Εξάρχου.
Όπως και χτες αναφέραμε, βάσει όσων ειπώθηκαν στο πλαίσιο της Γ.Σ., για το 2025 αναμένεται συνολικός τζίρος 1,5 δισ. ευρώ και EBITDA ύψους 200 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, με την κατασκευή να παραμένει βασικός κορμός. Το 2025 χαρακτηρίζεται από τον κ. Εξάρχου ως «δύσκολη χρονιά», καθώς τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνεται ο εταιρικός μετασχηματισμός. «Η νέα δομή θα είναι έτοιμη την 1η Οκτωβρίου», σημείωσε.
Σε επίπεδο επιμέρους δραστηριοτήτων, η κατασκευή θα εισφέρει το 2025 κύκλο εργασιών 1,184 δισ. ευρώ συν 104 εκατ. ευρώ μαζί με την ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ (που εξειδικεύεται σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και τηλεπικοινωνιών), άρα στα 1,3 δις ευρώ περίπου, και EBITDA 124 εκατ. ευρώ (τα 39 εκατ. λόγω ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑΣ). Στον τομέα παραχωρήσεων (εν αναμονή της έγκρισης της Ε.Α. για την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), αναμένεται τζίρος 57 εκατ. ευρώ και EBITDA 32 εκατ. ευρώ. Στον τομέα ακινήτων τζίρος 47 εκατ. και EBITDA 39 εκατ., ενώ στον τομέα FM γίνεται λόγος για τζίρο (τρέχουσα λειτουργία) 60 εκατ. συν 24 εκατ. με Ocean Solution (άρα, 84 εκατ.) και EBITDA 3 εκατ. συν 3,5 εκατ. αντίστοιχα, δηλαδή συνδυαστικό EBITDA 6,5-7 εκατ. ευρώ.
Ειδική μνεία έγινε και για τον τομέα ακινήτων, ήτοι για το deal με Prodea αξίας 580 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει ισχυρό χαρτοφυλάκιο ακινήτων αποτελούμενο από 39 ακίνητα, με πληρότητα 99,2% και υγιή οικονομικά στοιχεία, τοποθετημένο σε μια πολλά υποσχόμενη και εξελισσόμενη αγορά, που θα επιφέρει τη δημιουργία σταθερών ταμειακών ροών για τον όμιλο. Τα προσδοκώμενα έσοδα από ενοίκια προσεγγίζουν τα 40 εκατ. ευρώ. Για το 2030 στόχος του τομέα είναι να έχει αξία 946 εκατ. ευρώ με έσοδα από ενοίκια στα 65 εκατ. ευρώ. Για την πλατφόρμα ακινήτων στόχος είναι, μεταξύ άλλων, η κατοχύρωση επιπρόσθετων κεφαλαιακών κερδών (επαναπώληση) ή παραγωγή εισοδήματος μέσω εξαγορών, κατασκευών ή ανακαίνισης των περιουσιακών στοιχείων, η σταδιακή «εσωτερικοποίηση» των υπηρεσιών διαχείρισης εγκαταστάσεων.
Σχετικά με το κομμάτι των υπηρεσιών διαχείρισης εγκαταστάσεων, η AKTOR προσβλέπει σε μερίδιο 12% στην ελληνική αγορά τεχνικής συντήρησης έως το 2030, με το 55% των συνολικών πωλήσεων τεχνικής συντήρησης έως το 2030 να δημιουργούνται από ενδοομιλική δραστηριότητα. Όπως σημειώνεται, αναμενόμενοι διαγωνισμοί 1 δις ευρώ για υπηρεσίες ασφάλειας, εστίασης και καθαρισμού εντός του 2025.
Για τα έργα ΑΠΕ, σε operating είναι 280MW, ενώ έως το τέλος 2025 θα φτάσουν σε 350-400MW. Για το 2026 ο στόχος είναι 500MW σε λειτουργία και άλλα τόσα σε κατασκευή, ενώ σε ορίζοντα έως το 2028 ο στόχος ανέρχεται σε 1.300 MW. Εκ των οποίων, 668MW θα είναι σε operating, τα 144MW θα αφορούν στη συνεργασία – συνεπένδυση με τη ΔΕΗ.ΑΝ., τα 100ΜW από μπαταρίες και 390ΜW από εξαγορές Φ/Β και αιολικών.
Οι Παραχωρήσεις, ο Riviera Tower και τα ΣΔΙΤ
Ερωτηθείς ο κ. Εξάρχου σχετικά με τις δύο παραχωρήσεις για τις οποίες είχε προαναγγείλει ότι ο όμιλος AKTOR συζητά τη συμμετοχή του σε αυτές (απόκτηση μεριδίου, μειοψηφικού ή πλειοψηφικού), και ειδικότερα για τον ΒΟΑΚ (επενδυτής – παραχωρησιούχος η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), σημείωσε ότι «όταν θα έχουμε κάποια εξέλιξη, θα το μάθετε, δεν υπάρχει προς το παρόν κάτι, ευχόμαστε να υπάρξει προσεχώς». Για την άλλη περίπτωση σημείωσε ότι «οι συζητήσεις προχωρούν και πάνε καλά, πρόκειται για σύμβαση υφιστάμενη». Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται για κάποια από τις υφιστάμενες μεγάλες οδικές παραχωρήσεις (π.χ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ούτε για τη Γέφυρα Ρίο – Αντίρριο ή τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου κ.α.).
Χαρακτηριστικό είναι ότι πέραν των συμβάσεων που αναμένει ο όμιλος να υπογράψει προσεχώς (π.χ. αρδευτικά ΣΔΙΤ κ.α.), ο επικεφαλής του AKTOR έκανε αναφορά σε ένα μεγάλο έργο που αναμένεται προσεχώς, δίχως να δίνει λεπτομέρειες επ’ αυτού. «Δεν μπορώ να σας το πω, όταν θα οριστικοποιηθεί -είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων- θα μπορώ να το πω», σημείωσε.
Ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι κατασκευαστικά οι εργασίες στον Πύργο Riviera Tower στο Ελληνικό προχωρούν, αλλά δεν είναι σε θέση να γνωρίζει για τα περί καταβολής ρητρών και χρονοδιαγραμμάτων που έχει βάλει η Lamda με τους πελάτες της, παραπέμποντας, για ακόμα μία φορά, στον φορέα ανάπτυξης. Ωστόσο, σημείωσε ότι «αν τεθεί θέμα για επιπλέον χρόνο και κεφάλαια, είμαστε εδώ να το δούμε», αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.
Για τις ΣΔΙΤ φοιτητικές εστίες, δήλωσε αισιόδοξος για το project της Κρήτης (άνω των 200 εκατ.) για το οποίο σημείωσε ότι θα πάει γρήγορα καθώς υπάρχει και παρουσία του ομίλου στο νησί, πλην όμως, για το έργο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «κράτησε μικρότερο καλάθι», αναφέροντας ότι εκκρεμούν αλλαγές, π.χ. στο τεχνικό αντικείμενο, ώστε να χρηματοδοτηθεί η σύμβαση (άνω των 100 εκατ.). Όπως έχουμε αποκαλύψει, η AKTOR έδωσε προσφορά (μοναδική) και για την κατασκευή, μέσω ΣΔΙΤ, των φοιτητικών εστιών Πανεπιστημίου Θράκης (Δημοκρίτειο).
Το Μετρό Θεσσαλονίκης
Σε σχέση με την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά, ο AKTOR εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρώσει τη δική του δουλειά τον Σεπτέμβριο και βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος. Όμως, ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι «τρέχουν» παράλληλα 5 διαφορετικές συβάσεις (π.χ. ηλεκτρομηχανολογικά κ.α.) που πρέπει να συντονιστούν, κάτι που ατύπως έχει αναλάβει ο όμιλος. Εκτιμά, όμως, ότι θα επιτευχθεί το ορόσημο που έχει βάλει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών (Φεβρουάριος 2026) για την ολοκλήρωση του έργου.
Ρουμανία: Ανεκτέλεστο 3 δισ. προσεχώς
Ο κ. Εξάρχου ανέφερε επίσης ότι το όποιο «κενό» υπάρξει προσεχώς στην Ελλάδα στην κατασκευή (υπάρχουν έργα προς υλοποίηση αλλά πέφτουν οι ρυθμοί νέων δημοπρατήσεων) θα καλυφθεί εν μέρει από την αγορά της Ρουμανίας, την μόνη στο εξωτερικό με ενδιαφέρον για τον όμιλο. Από την τοπική αγορά η AKTOR προσβλέπει σε ανεκτέλεστο 3 δις ευρώ σε βάθος 2-3 ετών (από 1 δις τώρα). Μάλιστα, λόγω της παρουσίας της στην χώρα, έχει αυξημένες προσδοκίες και για όταν η ρουμανική κυβέρνηση φέρει προσεχώς έργα μέσω σύμβασης παραχώρησης. Για τυχόν δράση σε άλλες χώρες, φάνηκε εκ νέου επιφυλακτικός, λέγοντας μόνο ότι μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις και εφόσον πρόκειται για αγορές στις οποίες «μπορούμε να πάμε μέσα σε 3-4 ώρες ώστε να έχουμε παρουσία εκεί και να λύσουμε προβλήματα». Υπονοώντας ότι δει θα ακολουθήσει την παλιά τακτική της πρώην ΑΚΤΩΡ (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) για έργα ανά τον κόσμο (Λ. Αμερική, Αυστραλία, Αραβικός κόσμος κ.α.).
Η επόμενη μέρα
Ο ίδιος ανέφερε ότι το βασικό ζήτημα δεν είναι απλώς και μόνο να γίνει η εταιρεία η πρώτη σε μεγέθη ή ανεκτέλεστο, αλλά και έχει υγιή κερδοφορία και σταθερή ταμειακή διάρθρωση και βάση προσεχώς. Ο όμιλος προσδοκά καλά μεγέθη και κέρδη φέτος αλλά και στη συνέχεια στην κατασκευή, αλλά ποντάρει σε δράσεις (παραχωρήσεις, ακίνητα, ΑΠΕ κ.α.) που θα φέρουν ροές σε βάθος 5ετίας και μετά. «Με ενδιαφέρει να διατηρήσουμε τις επιδόσεις που ανακοινώνουμε, να ανακοινώνουμε κάθε χρόνο αποτελέσματα που θα δείχνουν κερδοφορία και υγιή συγκρότηση. Προσδοκούμε αποτελέσματα σαν τα φετινά για τα επόμενα χρόνια, κατά τι βελτιωμένα πιστεύω, ώστε να κερδίσουμε χρόνο για την πενταετία που θα έχουμε καλές ροές από real estate και ΑΠΕ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κατοικία και ΑΠΕ
Επανέλαβε το ενδιαφέρον του ομίλου για την κατοικία, όχι ως developer, αλλά για τον τομέα affordable house, ενώ για τις ΑΠΕ σημείωσε ότι το προσδοκώμενο μίγμα είναι 60% αιολικά και 40% φωτοβολταϊκά πάρκα. Μάλιστα, σε σχέση με την ενέργεια, ο κ, Εξάρχου ανέφερε την πρόθεση του Ομίλου να επενδύσει σημαντικά και σε έργα αποθήκευσης (μπαταρίες), καθώς αναμένεται να υπάρχει και ο αντίστοιχος σχεδιασμός σε επίπεδο πολιτείας. Ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετές προκλήσεις σε σχέση με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ιδιαίτερα λόγω του γεωγραφικού και τουριστικού χαρακτήρα των ελληνικών ακτών, αναφέροντας ότι τα μια τέτοια επένδυση αντιμετωπίζεται ως μακροπρόθεσμο project που απαιτεί επιδοτήσεις και τεχνική ωριμότητα.
Στο real estate διασφαλίζονται ροές από την πρώτη ημέρα γιατί αγοράζονται prime ακίνητα και τα μισθώνουν. Θεωρείται μάλιστα ότι το ανεκτέλεστο από τις κατασκευές είναι διασφαλισμένο την επόμενη πενταετία αλλά ο όμιλος κινείται για να αποδεσμευτεί από τον κύκλο που κάνει η κατασκευή.
Κλείνουν τα deals
Όπως και χτες αναφέραμε, ο κ. Εξάρχου προανήγγειλε την ολοκλήρωση των εξαγορών των παραχωρήσεων (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις) και ακινήτων (συμφωνία με Prodea, 39 ακίνητα, συναλλαγή 580 εκατ. ευρώ) έως τον Αύγουστο (15/08) και τέλος Ιουλίου αντίστοιχα, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος από την επόμενη χρονιά (χρήση 2026).
Ο κ. Εξάρχου επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού έως τον Σεπτέμβριο του 2025, με τη δημιουργία πέντε θυγατρικών (Κατασκευές, Συμμετοχές, ΑΠΕ, Real Estate, Διαχείριση Εγκαταστάσεων), στο πλαίσιο μιας πιο ευέλικτης και διαφανούς δομής. Ο στόχος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής αποδοτικότητας, η ενίσχυση των σταθερών ταμειακών ροών και η ανάδειξη του Ομίλου σε έναν εκ των ισχυρότερων της χώρας. Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι εντός ολίγων εβδομάδων θα ολοκληρωθεί η εξαγορά της κατασκευαστικής ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ.
Υπενθύμισε επίσης ότι ο όμιλος προχωρά, σε συνεργασία με συμβούλους (Bain, Deloitte κ.α.) στην προώθηση και εφαρμογή συστημάτων χρονικού προγραμματισμού και cost control (π.χ. SAP, Primavera) ώστε να έχει πλήρη έλεγχο κάθε θυγατρικής, κινήσεις που θα ολοκληρωθούν σε βάθος 2ετίας.
Ο κ. Εξάρχου μίλησε και για την επιτάχυνση των έργων στο Πάτρα-Πύργος. Η εταιρεία θα ολοκληρώσει σε 20 ημέρες το τμήμα της στον άξονα Πατρών–Πύργου. Παράλληλα, ο οδικός άξονας Βόνιτσα–Λευκάδα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες, ενώ και στον ΒΟΑΚ έχουν ξεκινήσει εργασίες. Στο facility management θα συμμετάσχει σε σημαντικές νέες συμβάσεις που πρόκειται να δημοπρατηθούν, ενώ επεκτείνει και τη δραστηριότητά της στο εξωτερικό, με πρόσφατη σημαντική ανάθεση έργου στο Κατάρ, η οποία θα συμβάλει στον σχηματισμό του EBITDA της εταιρείας.
Το 2024 έκλεισε με εξαιρετικές επιδόσεις για τον Όμιλο, καθώς όπως σημείωσε ο κ. Εξάρχου– «εκτελέστηκαν έργα αξίας 1,3 δισ., γεγονός που αποδεικνύει την απτή τεχνική μας ικανότητα». Το μεικτό κέρδος ανήλθε στα 124 εκατ. ευρώ, το EBITDA στα 89 εκατ., ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο φτάνει τα 4,8 δισ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας είναι στα 102 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια στα 173 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στο β’ εξάμηνο 2024 τα μεγέθη ήταν σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με το «πρώτο μισό» του έτους, με τον στόχο για το περιθώριο κέρδους να παραμένει στο 10%.