Σταθερό βηματισμό και ακόμη πιο ισχυρή ανάπτυξη, εν μέσω μεγάλων αλλαγών και ακόμη μεγαλύτερων προκλήσεων, αναζητεί σύσσωμος ο εγχώριος γαλακτοκομικός κλάδος. Μια προς μια οι μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας χαράσσουν με μεθοδικότητα και σύνεση την αναπτυξιακή στρατηγική του μέλλοντος κι ενώ ο ανταγωνισμός «χτυπάει» κόκκινο.
Η αναπτυξιακή πολιτική του αύριο, κόντρα σε ένα τοπίο πληθώρας αβεβαιοτήτων, απαιτεί από τους ισχυρούς «παίκτες» του γάλακτος μεγάλες επενδύσεις για την ενίσχυση της παραγωγής τους, την επέκταση του προϊοντικού τους χαρτοφυλακίου, καθώς και την τόνωση της εξωστρέφειας τους με στόχο το άνοιγμα νέων ξένων αγορών που θα δώσουν νέα ώθηση σε πωλήσεις και κερδοφορία. Μια ώθηση που σε πολλές περιπτώσεις θα προέλθει και από μεγάλες συνέργειες και ηχηρά deals.
Έπεσαν οι τελικές υπογραφές για την πώληση της Δωδώνη στην Ελληνικά Γαλακτοκομεία
Αργά το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκε η οριστική συμφωνία για την πώληση του 100% των μετοχών της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη στον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία, σε ένα από τα μεγαλύτερα deal στον κλάδο των τροφίμων των τελευταίων ετών.
Το επόμενο βήμα για την ολοκλήρωση της συναλλαγής είναι η λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, εξέλιξη η οποία χρονικά αναμένεται το φθινόπωρο.
Ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία, συμφερόντων της οικογένειας Σαράντη, κατέθεσε δεσμευτική πρόταση για την απόκτηση της Δωδώνη στις 17 Απριλίου με αποδέκτη το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, βασικό μέτοχο της Vivartia. Η κατάθεση της δεσμευτικής πρότασης ήρθε μετά την ολοκλήρωση του οικονομικού και νομικού ελέγχου της Δωδώνη που πραγματοποίησαν τα αδέλφια Σαράντη, ενώ το συνολικό τίμημα για την εξαγορά κυμαίνεται πέριξ των 200-205 εκατ. ευρώ.
Το 2024 ο κύκλος εργασιών της Δωδώνη αυξήθηκε κατά 3% και ανήλθε σε 153,356 εκατ. ευρώ από 148,965 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ σε επίπεδο ομίλου καταγράφηκε αύξηση 6% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε 180,200 εκατ. ευρώ, από 170,213 εκατ. ευρώ το 2023. Η εταιρεία διατήρησε την ηγετική της θέση στην εγχώρια αγορά φέτας με μερίδιο 12,3%, αντίστοιχο περίπου με το 2023, ενώ παράλληλα ενίσχυσε την παρουσία της στο εξωτερικό, αυξάνοντας τις πωλήσεις «επώνυμων» προϊόντων φέτας και γιαούρτης σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ολλανδία και η Ισπανία.
Από την άλλη πλευρά, τα αδέλφια Μιχάλης και Δημήτρης Σαράντης είναι οι δύο άνθρωποι που πιστώνονται τη δημιουργία και τη γιγάντωση του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία μέσα σε μόλις τέσσερις δεκαετίες, ξεκινώντας από μια μικρή τυροκομική επιχείρηση και φτάνοντας σήμερα στην «αυτοκρατορία» που αποκτά ένα πανίσχυρο brand όπως είναι η Δωδώνη. Η Ελληνικά Γαλακτοκομεία περιλαμβάνει τα εμπορικά σήματα Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς, ΑΓΝΟ, Κλιάφα, Δουμπιά, Κάμπος Χίου, ενώ μετά την απόκτηση της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας της Ηπείρου θα είναι ένας όμιλος με κύκλο εργασιών άνω των 900 εκατ. ευρώ.
Σήμερα τα προϊόντα του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία φιγουράρουν στα ράφια και τα ψυγεία των σούπερ μάρκετ με δεκάδες κωδικούς σε κατηγορίες όπως γάλα, τυρί, βούτυρο, γιαούρτι, φέτα, χυμοί, τσάι, αναψυκτικά, ανθρακούχο νερό, φυτικά προϊόντα και ροφήματα, ενώ η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια, διαθέτοντας παρουσία και σε 47 χώρες του εξωτερικού. Παράλληλα, το σύνολο των εργαζομένων που απασχολεί, ξεπερνά τα 1.550 άτομα.
Ο «Γόρδιος Δεσμός» της ΔΕΛΤΑ
Η πώληση της Δωδώνη στην Ελληνικά Γαλακτοκομεία σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο και για τη γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ, θυγατρική επίσης του ομίλου Vivartia. Και αυτό γιατί το CVC έχει ήδη ξεκινήσει να χαράσσει τη νέα εποχή του ομίλου, συνεχίζοντας να από-επενδύει από πολύ σημαντικά assets του. Προηγήθηκε άλλωστε στις αρχές του 2025 η πώληση της Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings.
Επομένως, για τους καλά γνωρίζοντες τα της αγοράς, η πώληση της Μπάρμπα Στάθης και στη συνέχεια της Δωδώνη είναι απλά «προπομποί» της πώλησης και της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ.
Κατά τις πληροφορίες, αν και υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, το CVC Capital Partners δεν προτίθεται να κάνει μεγάλες «εκπτώσεις» ως προς το τίμημα πώλησης της ΔΕΛΤΑ, γεγονός που περιπλέκει τις εξελίξεις.
Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τόσο ο επικεφαλής της Bespoke Σπύρος Θεοδωρόπουλος, με μακρά επιχειρηματική πορεία στον κλάδο των τροφίμων, όσο και τα αδέλφια Σαράντη του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρονται για την απόκτηση της ΔΕΛΤΑ. Ο καιρός μένει να δείξει αν και πότε θα υπάρξουν εξελίξεις…
Τα τελευταία χρόνια άλλωστε η γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ ξεκίνησε το μακρύ «ταξίδι» του μετασχηματισμού της σε μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη εταιρεία τροφίμων, το χαρτοφυλάκιο της οποίας εμπλουτίζουν πλέον προϊόντα συνώνυμα της υγιεινής διατροφής και των αρχών της ευζωίας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου η εταιρεία έχει εδώ και αρκετούς μήνες δρομολογήσει την επέκταση του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου, μεταβάλλοντας το μείγμα του κωδικολογίου της και μειώνοντας σταδιακά τα προϊόντα γάλακτος. Να σημειωθεί εδώ ότι το portfolio της ΔΕΛΤΑ καλύπτει μια ευρεία γκάμα προϊόντων, η οποία περιλαμβάνει γάλα, γιαούρτι, χυμούς, παγωμένο τσάι, φυτικά και τυροκομικά προϊόντα.
Το μεγάλο στοίχημα της ΚΡΙ ΚΡΙ
Όπως έχει ήδη αποκαλύψει εδώ και μήνες το insider.gr, η σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία Κρι Κρι πρόσφατα βρέθηκε στο στάδιο των υπογραφών με μεγάλο λιανεμπορικό όμιλο των ΗΠΑ, με στόχο την παραγωγή frozen yogurt ιδιωτικής ετικέτας. Η εν λόγω συμφωνία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2026.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Κρι Κρι «μπήκε» στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2024 με «εισιτήριο» έξι κωδικούς της κατηγορίας Greek Frozen Yogurt. Πρόκειται άλλωστε για μια κατηγορία που παρουσιάζει μεγάλη δυναμική, στην οποία η εταιρεία έχει αποφασίσει να επενδύσει από καιρό, με τη διοίκηση να θεωρεί ως το μεγάλο της αυτού το γεγονός ότι το προϊόν παράγεται από «αυθεντικό ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι Κρι Κρι». Το Greek Frozen Yogurt αποτελεί μάλιστα την καλύτερη απόδειξη για το πώς μπορούν να συνδυαστούν τα δύο βασικά προϊόντα που παράγει η εταιρεία, το γιαούρτι και το παγωτό.
Ταυτόχρονα, η Κρι Κρι προχωρά σε μεγάλη επέκταση του εργοστασίου της στις Σέρρες, σε μια επένδυση που δύναται να εκτινάξει τον τζίρο της στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για το project «Greek Yogurt Dynamo», συνολικού προϋπολογισμού 52,2 εκατ. ευρώ, το έχει υποβληθεί στον οργανισμό Enterprise Greece με στόχο να υπαχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις και να λάβει το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης και της φοροαπαλλαγής. Το project «Greek Yogurt Dynamo», άνω των 52 εκατ. ευρώ, αφορά στην αύξηση/επέκταση της δυναμικότητας στα προϊόντα γιαουρτιού και παγωτού μέσω του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης της μεταποιητικής διαδικασίας, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού περιλαμβάνουν την εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών, την εγκατάσταση σύγχρονων μηχανημάτων, την εγκατάσταση αυτοματοποιημένων γραμμών εγκιβωτισμού, την εγκατάσταση νέων δεξαμενών αποθήκευσης και μηχανών παστερίωσης, καθώς και την εισαγωγή τεχνολογιών καθαρισμού εξοπλισμού, ενώ θα λάβει χώρα αναβάθμιση των ηλεκτρολογικών και ψυκτικών συστημάτων.
Για την πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας το 2025 η διοίκηση της Κρι Κρι παραμένει αισιόδοξη, παρά το απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον και προβλέπει πως οι συνολικές πωλήσεις αναμένεται να παρουσιάσουν υψηλή διψήφια ανάπτυξη έναντι του 2024, αγγίζοντας τα 300 εκατ. ευρώ, σε μια αύξηση της τάξης του 17%. Οδηγό στην ανάπτυξη αυτή αναμένεται να αποτελέσουν οι εξαγωγές. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα συνηγορούν στην ανωτέρω εκτίμηση, μιας και οι συνολικές πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2025 εμφανίζουν αύξηση μεγαλύτερη από 20%. Σχετικά με το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας (ΕΒΙΤ), αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 14%-15%. Για το 2025 οι επενδύσεις της εταιρείας εκτιμώνται πέριξ των 21-25 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια επενδυτικού πλάνου 25 εκατ. ευρώ το 2024. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 2024 ο κύκλος εργασιών της Κρι Κρι διαμορφώθηκε στα 256,40 εκατ. ευρώ από 216,33 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 18,5%, την οποία οδήγησαν κυρίως οι εξαγωγές γιαουρτιού με αύξηση 32,5% και δευτερευόντως ο κλάδος του παγωτού με αύξηση 19,4%. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 34,55 εκατ. ευρώ έναντι 32,27 εκατ. ευρώ το 2023.
Η ΜΕΒΓΑΛ έγινε «75» και συνεχίζει
Τα 75 χρόνια από την ίδρυσή της γιόρτασε εφέτος η ιστορική γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ, έχοντας φτάσει πλέον να απασχολεί πάνω από 600 εργαζόμενους αλλά και συνιστά έναν πρεσβευτή των ελληνικών προϊόντων σε 35 χώρες του κόσμου.
Η ΜΕΒΓΑΛ διεκδικεί με αξιώσεις τα μερίδια αγοράς που της αξίζουν, έχοντας πλέον γυρίσει σελίδα μετά τις οικογενειακές έριδες και τον «εμφύλιο» των μετόχων που στιγμάτισαν τα προηγούμενα χρόνια την επιχειρηματική της πορεία. Πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας είναι η Μαίρη Χατζάκου, ενώ καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου ασκεί ο γιος της Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος – Χατζάκος. Η ΜΕΒΓΑΛ δραστηριοποιείται στη Μακεδονία, περιοχή η οποία καλύπτει το 75% του αγελαδινού γάλακτος που χρειάζεται η εταιρεία.
Στο πλαίσιο δε υλοποίησης ενός φιλόδοξου στρατηγικού πλάνου, η γαλακτοβιομηχανία εστιάζει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές, καθώς και στη διείσδυση σε νέες αγορές και κανάλια διανομής. Οι εξαγωγές της άλλωστε ανέρχονται πλέον στο 38% του συνολικού κύκλου εργασιών της. Η γαλακτοβιομηχανία έχει αναπτύξει εξαγωγική δραστηριότητα από το 1985. Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, η βαρύτητα έχει πέσει στο γιαούρτι και τα τυροκομικά προϊόντα. Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα, άνοιξε τις πύλες του πέρυσι το νέο εργοστάσιο της εταιρείας για την παραγωγή φέτας, σε μια επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ, προκειμένου η μονάδα παραγωγής να καταστεί, σύμφωνα με τη διοίκηση «ένα από τα πιο σύγχρονα τυροκομεία στα Βαλκάνια».
Υπενθυμίζεται ότι αντιπρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ είναι ο πρόεδρος του ΣΕΒ και επικεφαλής της Bespoke SGA Holdings, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ενώ το 2021 μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της γαλακτοβιομηχανίας, με ένα ποσοστό οριακά υψηλότερο του 21%.
Πάτησε πόδι στην Κύπρο η Όμηρος
Την επέκτασή της στην Κύπρο, μέσω της εξαγοράς της κυπριακής εταιρείας Hadjipieris Dairy, ανακοίνωσε πριν από μερικές ώρες η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος.
Με αυτή τη στρατηγική κίνηση, η Όμηρος πραγματοποιεί ένα καθοριστικό βήμα εδραίωσης της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές, στον τομέα των προϊόντων ΠΟΠ με διεθνή αναγνώριση. Κατά τις πληροφορίες, η εξαγορά της ιστορικής και καταξιωμένης στον χώρο του χαλλουμιού και του παραδοσιακού πρόβειου γιαουρτιού εταιρείας Hadjipieris Dairy, σηματοδοτεί για την Όμηρος την προσθήκη τρίτης παραγωγικής μονάδας – της πρώτης εκτός των ελληνικών συνόρων – στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Ταυτόχρονα, αποτελεί για την τρίτη γενιά της οικογένειας Γιαννίτση την αφετηρία μιας νέας διαδρομής γνώσης, καινοτομίας και δημιουργικής ανάπτυξης στον χώρο του χαλλουμιού.
Το project της εταιρείας στην Κύπρο και τη Γενική Διεύθυνση της OMIROS DAIRIES CYPRUS LTD έχει αναλάβει ο Ιωάννης Μπίλλης, στέλεχος με πολυετή εμπειρία και γνώσεις στον χώρο της γαλακτοβιομηχανίας σε Ελλάδα και Κύπρο. Το επενδυτικό πλάνο του πρώτου βήματος, ύψους 5 εκατ. ευρώ, αφορά στην άμεση επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, με στόχο την παραγωγή 5.500 τόνων ΠΟΠ χαλλουμιού ετησίως. Η εταιρεία προχωρά και στην αγορά βιομηχανικής γης, με στόχο την ανέγερση, εντός της ερχόμενης τριετίας, νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου με δυνατότητα παραγωγής 12.000 τόνων χαλλουμιού ΠΟΠ. Σωρευτικά, οι συνολικές επενδύσεις στην Κύπρο, για την ερχόμενη πενταετία, θα φτάσουν τα 30 εκατ. ευρώ.
Τι γίνεται με το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στην Ολλανδία
Ακόμη πιο πίσω μετατίθεται χρονικά η έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου της ΦΑΓΕ στην Ολλανδία, η οποία τοποθετείται τελικά για τα τέλη του 2028.
«Καθώς συνεχίζουμε την επέκταση των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων και την αύξηση των πωλήσεών μας σε όγκο στην Ευρώπη, σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε την παραγωγική μας δυνατότητα μέσω της κατασκευής μιας νέας παραγωγικής μονάδας… Εργαζόμαστε στενά με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου η νέα μας παραγωγική μονάδα να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2028», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας στις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2024 που δημοσιεύθηκαν πριν από μερικές ημέρες.
Ήταν Νοέμβριος του 2021 όταν η ΦΑΓΕ ανακοίνωσε ότι δρομολογεί τη δημιουργία εργοστασίου στην Ολλανδία, μια χώρα που φημίζεται για τη γαλακτοκομική της βιομηχανία και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας σε ό,τι αφορά την αγροδιατροφική παραγωγή. Τότε η εταιρεία είχε θέσει ως ορίζοντα λειτουργίας της νέας παραγωγικής της μονάδας το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Μετά τις απανωτές δε παρατάσεις και όπως προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες, η έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου τοποθετείται πλέον χρονικά για τα τέλη του 2028.
Όπως είναι γνωστό, το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στο επιχειρηματικό πάρκο Riegmeer Hoogeveen στην Ολλανδία, ενώ έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση προαίρεσης για οικόπεδο 15 εκταρίων με τον δήμο του Hoogeveen. Όταν η νέα μονάδα θα είναι πλήρως λειτουργική, θα είναι σε θέση να συνεισφέρει επιπλέον 40.000 τόνους παραγωγικής δυναμικότητας γιαουρτιού σε ετήσια βάση.
Η παραγωγική μονάδα στην Ολλανδία θα είναι η δεύτερη εκτός ελληνικού εδάφους για τη ΦΑΓΕ, καθώς διατηρεί μια ακόμη μονάδα στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Johnstown της Νέας Υόρκης.
Ο κλάδος σε αριθμούς
Όπως δήλωνε πρόσφατα στο insider.gr o πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος, το 2024 ήταν σε γενικές γραμμές μια καλή χρονιά για τον εγχώριο γαλακτοκομικό κλάδο. Ειδικότερα, πέρυσι η παραγωγή πρόβειου γάλακτος ανήλθε σε 729.000 τόνους, γίδινου σε 155.000 τόνους, ενώ η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος άγγιξε τις 638.000 τόνους.
Για το 2025 ο κλάδος ποντάρει σε αντίστοιχα μεγέθη με τα περυσινά, ωστόσο ο στόχος δεν θα είναι εύκολος, δεδομένου ότι τους τρεις πρώτους μήνες της τρέχουσας χρονιάς καταγράφεται οριακή πτώση της τάξης του 0,8% στο αιγοπρόβειο γάλα, εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με τον κ. Αποστολόπουλο δεν θεωρείται «καλό σημάδι».
Την ίδια ώρα, η παγκόσμια πρόβλεψη για το 2025 δείχνει ότι η παραγωγή γάλακτος θα αυξηθεί σχεδόν κατά 1% παρά τις εγγενείς και επίκτητες δυσκολίες του κλάδου γενικότερα.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒΓΑΠ, στη χώρα μας παράγονται 145.000 τόνοι φέτας, το 65% των οποίων κατευθύνεται προς εξαγωγές. Η αμερικανική είναι η πέμπτη κατά σειρά αγορά όπου κατευθύνεται ένα από τα βασικότερα εθνικά μας εξαγώγιμα προϊόντα, ενώ η κύρια χώρα – αποδέκτης της φέτας είναι η Γερμανία και έπονται Ιταλία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Ειδικότερα, το 9% των εξαγωγών της φέτας κατευθύνεται στις ΗΠΑ, ενώ, όπως αποκαλύπτει στο insider.gr ο κ. Αποστολόπουλος «μόνο την τελευταία τριετία διπλασιάστηκαν οι εξαγωγές φέτας στις ΗΠΑ», σαφής ένδειξη ότι η ισχυρή ανοδική τάση δεν προέρχεται μόνο από τους Έλληνες ομογενείς αλλά και από τους ντόπιους Αμερικανούς.
Την ίδια ώρα, διψήφιο ποσοστό μετρά η αύξηση των εξαγωγών σε ελληνικό γιαούρτι, καθώς παρουσίασαν άνοδο κατά 33% το 2024 έναντι του 2023. Η δε παραγωγή τοποθετείται, πέρυσι, σε 169.000 τόνους.