ΕΥΔΑΠ: Σκέφτεται να «γλυκάνει» τους μετόχους και μέσω επιστροφής κεφαλαίου

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΥΔΑΠ: Σκέφτεται να «γλυκάνει» τους μετόχους και μέσω επιστροφής κεφαλαίου
Το ενδεχόμενο παροχής bonus προς τους μετόχους της και μέσω επιστροφής κεφαλαίου φαίνεται να εξετάζει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, δίχως να έχει «κλειδώσει» κάποια απόφαση. Το μέρισμα, το μετοχολόγιο και οι επενδύσεις.

Το ενδεχόμενο παροχής bonus προς τους μετόχους της και μέσω επιστροφής κεφαλαίου φαίνεται να εξετάζει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. της εισηγμένης αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ/μετοχή, με την εταιρεία να έχει μετρητά 325 εκατ. ευρώ στο τέλος 2023, με την εν λόγω απόφαση να αναμένεται να επικυρωθεί στην προσεχή τακτική Γενική Συνέλευση.

Ωστόσο, στην ΕΥΔΑΠ έχουν υπό σκέψη να «γλυκάνουν» περαιτέρω τους μετόχους, μέσω επιστροφής κεφαλαίου, με την επισήμανση ότι πρόκειται για μία πιθανότητα και όχι απαραίτητα για ειλημμένη και ήδη «κλειδωμένη» απόφαση. Πλην όμως, από την ΕΥΔΑΠ ήδη «τρέχει» σύμβαση για την «Παροχή Υπηρεσιών Χρηματοοικονομικού Συμβούλου για τη διερεύνηση της δυνατότητας επιστροφής κεφαλαίου», όπως αναφέρεται και σε σχετική ανάρτηση στη «Διαύγεια». Κατά συνέπεια, η αγορά αναμένει νέα και από αυτό το μέτωπο.

Πάντως, στην ΕΥΔΑΠ γενικότερα αναμένουν για πλήθος θεμάτων την ενεργοποίηση, έως το τρίτο τρίμηνο του 2024, του νέου Ρυθμιστικού Πλαισίου, καθώς, σε συνεργασία με τον Ρυθμιστή, θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο ανάπτυξης της εταιρείας, θα προκύψει καλύτερη εικόνα για τις ανακτήσεις του συνόλου των ποσών, θα ξεκαθαρίσει το μοντέλο επέκτασης – ανάπτυξης εκτός Αττικής αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις, αλλά και το ύψος των τιμολογίων. Κατά πόσο ο νέος Ρυθμιστής θα παίξει ρόλο και στο θέμα της επιστροφής κεφαλαίου, θα φανεί προσεχώς.

Υπενθυμίζεται ότι βασικός μέτοχος της ΕΥΔΑΠ επί της ουσίας είναι το ελληνικό δημόσιο με 61,33%, (η εταιρεία έχει περάσει πλέον στο υπουργείο Οικονομικών ενώ μέχρι πρότινος ήταν υπό την «σκέπη» του Υπερταμείου), με άμεσο μερίδιο 50% συν μία μετοχή, η εποπτεία έχει φύγει από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και έχει μεταφερθεί στο ΥΠΕΝ (υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος), ενώ κυοφορούνται και οι γνωστές διεργασίες για τη σύσταση του Επενδυτικού Ταμείου με εμπλοκή και των κεφαλαίων στα οποία θα αποτιμηθούν οι εταιρείες ύδατος (ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ).

Επίσης, μερίδιο 11,33% κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ (θυγατρική της ΕΕΣΥΠ), για το οποίο έχουν υπάρξει σενάρια πώλησης (placement προφανώς), ενώ νομικά πρόσωπα ελέγχουν συνολικά πάνω από 30% (επενδυτικοί κοινό) και φυσικά πάνω από 8% (βάσει μετοχολογίου 2023). Θυμίζουμε, επίσης, τα περί παρουσίας του επενδυτή Τζ. Πόλσον στο μετοχολόγιο της ΕΥΔΑΠ με ποσοστό οριακά κάτω του 10% και τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει για μεταβολές στην μετοχική του θέση.

Πρόσφατα η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ αναφέρθηκε, με αφορμή την ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών 2023, στα πλάνα που έχει για επέκταση δράσεων, το επενδυτικό πρόγραμμα των 2.1 δισ. ευρώ, τις κινήσεις στον τομέα ενέργειας ή στα τιμολόγια

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: «Βγαίνει» το Master Plan ανάπτυξης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης

Υπερταμείο: Εκκινεί διαδικασία για αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στις «Ελληνικές Αλυκές» - Ποιο είναι το asset

BriQ Properties: Πώς θα «κλείσουν» οι τελικές εκκρεμότητες για το deal με ICI – Το μέρισμα και η στρατηγική 

gazzetta
gazzetta reader insider insider