Σιάμισιης (Helleniq Energy): Σε 12-18 μήνες οι αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις – Εμβληματικά πρότζεκτ 3-4 δισ. ευρώ 

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σιάμισιης (Helleniq Energy): Σε 12-18 μήνες οι αποφάσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις – Εμβληματικά πρότζεκτ 3-4 δισ. ευρώ 
Οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν προσδώσει ρεαλισμό στην ενεργειακή μετάβαση, σημείωσε από το Delphi Economic Forum ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy.

Η έρευνα υδρογονανθράκων είναι μία διαδικασία μεγάλη σε χρονικό ορίζοντα, σημείωσε από το Delphi Economic Forum ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης. Όπως συμπλήρωσε, τα τελευταία χρόνια ο Όμιλος έχει προσπαθήσει να διεκπεραιώσει αυτή τη διαδικασία όσο πιο διεξοδικά μπορεί, εστιάζοντας πλέον σε πέντε θαλάσσιες παραχωρήσεις (στην Κρήτη και στο Ιόνιο).

«Έχουμε ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες, προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα δεδομένα. Στις περιοχές που εμπλεκόμαστε, είμαστε 12-18 μήνες μακριά από την επόμενη απόφαση, η οποία αφορά το αν θα προχωρήσουμε ή όχι σε ερευνητική γεώτρηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε πως στην περίπτωση που υπάρξει θετική απόφαση, τότε σε επόμενη φάση θα ακολουθήσει δεύτερη απόφαση, για το αν θα υπάρξει ή όχι εκμετάλλευση. Σημείωσε πως χρειάζονται πιο χαμηλοί τόνοι στον δημόσιο διάλογο.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν προσδώσει ρεαλισμό στην ενεργειακή μετάβαση. Σε αυτό το πλαίσιο, η Helleniq Energy προσαρμόζει τη στρατηγική της, ώστε να αποτελέσει μέρος της λύσης για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια, στην πορεία προς την απανθρακοποίηση.

Μέρος αυτής της στρατηγικής αποτελούν δύο εμβληματικά πρότζεκτ που σχεδιάζει ο Όμιλος για το «πρασίνισμα» των διυλιστηρίων, τα οποία περιέγραψε ο κ. Σιάμισιης, υπογραμμίζοντας ότι «μεταφράζονται» σε επενδύσεις 3-4 δισ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο CEO του Ομίλου, το πρώτο αφορά τις εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη, με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στα επίπεδα των 600 MW, τα οποία θα συνδέονται απευθείας με το διυλιστήριο.

Στόχος είναι η παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου και ενδεχομένως αμμωνίας (η οποία φαίνεται να έχει προοπτικές στη χρήση ως ναυτιλιακού καυσίμου). Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, το κόστος του συγκεκριμένου πρότζεκτ ανέρχεται σε 1,5 με 2 δισ. ευρώ.

Για τις εγκαταστάσεις της Helleniq Energy στην Αττική, προβλέπεται ο συνδυασμός της δέσμευσης CO2 με την παραγωγή «μπλε» και «πράσινου» υδρογόνου. Στόχος η παραγωγή συνθετικών καυσίμων, τα οποία θα έχουν ιδιαίτερα χαμηλό αποτύπωμα και τα οποία θα επιτρέψουν να συνεχίσουν να υπάρχουν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης για τα επόμενα 10-20 χρόνια.

Όσον αφορά τη δραστηριοποίηση του Ομίλου στις ΑΠΕ, και πιθανές νέες «πράσινες» επενδύσεις στο εξωτερικό, υπογράμμισε πως ο Όμιλος έχει ήδη παρουσία σε τέσσερις αγορές, ξεκινώντας από την Ελλάδα. Στη Ρουμανία, τα πρώτα έργα του πρόκειται να ολοκληρωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ στην Κύπρο έχει ήδη ξεκινήσει να παράγει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Μάλιστα, σημείωσε πως σύντομα θα ανακοινωθεί η «είσοδος» του Ομίλου και στην εμπορία ηλεκτρισμού στο νησί. Παράλληλα, η Helleniq Energy έχει συστήσει θυγατρική για τις υπόλοιπες βαλκανικές αγορές.

Επισήμανε πως ο κλάδος των ανανεώσιμων αντιμετωπίζει προκλήσεις, καταρχάς στη χωροθέτηση των έργων και στη διαθεσιμότητα ηλεκτρικού «χώρου». Το δεύτερο πρόβλημα είναι οι περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αποθήκευση. Σημείωσε πως η Helleniq Energy αναπτύσσει αυτόνομες μπαταρίες 100 MW, οι οποίες προκρίθηκαν από τους σχετικούς διαγωνισμούς, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αποθήκευση δεν αποτελεί προσοδοφόρο κλάδο.

Στόχος του Ομίλου είναι να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ γύρω στα 2.000 MW, σχεδιάζοντας με ρεαλισμό τις κινήσεις του. Κι αυτό γιατί το ηλεκτρικό σύστημα δεν είναι ακόμη τεχνικά ώριμα για υψηλή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών.

Σχολιάζοντας το πρόσφατο placement του 11% του μετοχικού κεφαλαίου του Ομίλου, τόνισε πως έδειξε πανηγυρικά τα πλεονεκτήματα της ενίσχυσης του free float. Συμπλήρωσε πως οι δύο βασικοί μέτοχοι -που κατέχουν πλέον το 72%- είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κ. Μαύρος: Η ΔΕΗ γίνεται εθνικός πρωταθλητής

Μολυβιάτης: Η Εθνική Τράπεζα εκπαιδεύει 600 εργαζόμενους στην AI το 2024

ΕΒΕΠ: «7+7 σημεία» παρέμβασης για εμπόριο και βιομηχανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider