Τράπεζες: Μείωση των κόκκινων δανείων, ανθεκτικά τα χαρτοφυλάκια στις πιέσεις του πληθωρισμού

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Μείωση των κόκκινων δανείων, ανθεκτικά τα χαρτοφυλάκια στις πιέσεις του πληθωρισμού
Σε ένα περιβάλλον αυξημένων διαταραχών, οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν το 2023 όχι μόνο να συγκρατήσουν τις νέες επισφάλειες, με επιδόσεις καλύτερες του αναμενόμενου, αλλά συνέχισαν να μειώνουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο στη σύγκλιση με τον μέσο ευρωπαϊκό δείκτη NPE.

Ανθεκτικότητα στην ενεργειακή κρίση και στις πληθωριστικές πιέσεις επέδειξαν τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, με τις νέες επισφάλειες να είναι αμελητέες σε ετήσια βάση το 2023.

Σε ένα περιβάλλον αυξημένων διαταραχών, από την πανδημία του Covid-19, την αύξηση των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή που άσκησαν πιέσεις στις οικονομίες και στις τράπεζες της Ευρωζώνης, οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν όχι μόνο να συγκρατήσουν τις νέες επισφάλειες, με επιδόσεις καλύτερες του αναμενόμενου, αλλά συνέχισαν να μειώνουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο στη σύγκλιση με τον μέσο ευρωπαϊκό δείκτη NPE.

Ειδικότερα:

Η Eurobank μείωσε τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) σε 3,5% το 2023, από 5,2% το 2022. Ο σχηματισμός νέων NPEs ήταν θετικός κατά 138 εκατ. ευρώ το 2023, σημαντικά όμως χαμηλότερος των αρχικών προβλέψεων. Στο τέλος του 2023 τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά 644 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022 και διαμορφώθηκαν σε 1,5 δισ. ευρώ ή 0,2 δισ. μετά από προβλέψεις.

Στην Τράπεζα Πειραιώς ο δείκτης NPE μειώθηκε κατά το ήμισυ, σε 3,5% το 2023, από 6,8% ένα χρόνο πριν. Τα NPE του Ομίλου υποχώρησαν στα 1,3 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2023, σε σύγκριση με 2,6 δισ. ένα χρόνο πριν. Η μείωση προήλθε από τις εμπροσθοβαρείς και επιταχυνόμενες συναλλαγές εκκαθάρισης NPE, αλλά και από τα θετικά αποτελέσματα της οργανικής προσπάθειας.

Στην Εθνική Τράπεζα ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 3,7% σε επίπεδο Ομίλου. Τα ΜΕΑ διαμορφώθηκαν σε 1,3 δισ. το δ’ τρίμηνο 2023, ή 0,2 δισ. ευρώ μετά από προβλέψεις. Οι καθαρές ροές ΜΕΑ ανήλθαν σε μόλις περίπου 50 εκατ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2023, με τη συνολική μείωση ΜΕΑ να διαμορφώνεται σε 0,5 δισ. ευρώ για το 2023.

Η Alpha Bank μείωσε σε οργανικό επίπεδο, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα κατά 0,1 δισ. το δ’ τρίμηνο 2023, καθώς οι υψηλότερες εισροές αντισταθμίστηκαν πλήρως από την τακτική εξυπηρέτηση των δανείων (curings) και τις αποπληρωμές. Το δ’ τρίμηνο, τα μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα σε επίπεδο Ομίλου μειώθηκαν κατά 0,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 2,2 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της αναταξινόμησης της περιμέτρου των χαρτοφυλακίων ΜΕΑ που σχετίζονται κυρίως με τη συναλλαγή «Gaia», ύψους 0,5 δισ., στα «Στοιχεία Ενεργητικού προς Πώληση».

Ως αποτέλεσμα, ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων σε επίπεδο Ομίλου μειώθηκε σε 6%, υποχωρώντας κατά 120 μ.β. σε σχέση με το γ’ τρίμηνο, ενώ λαμβανομένης υπόψη της αναταξινόμησης της θυγατρικής στη Ρουμανία, ο Δείκτης διαμορφώνεται σε 5,8%.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση της ΕΚΤ για την εποπτική της δραστηριότητα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, τα στοιχεία για το εννεάμηνο του 2023 δείχνουν σταδιακή αλλά συγκρατημένη αύξηση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ). Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων παρέμεινε συνολικά σταθερός το 2023, η ΕΚΤ διαπίστωσε επιδείνωση στα χαρτοφυλάκια που εμφανίζουν μεγαλύτερη ευπάθεια στις πληθωριστικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένων των δανείων προς τα νοικοκυριά. Διαπίστωσε επίσης κάμψη στις αγορές επαγγελματικών ακινήτων, καθώς και αυξημένες πιέσεις στην ικανότητα των δανειοληπτών να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνεια για επαγγελματικά ακίνητα κατά τη λήξη τους.

Επιπρόσθετα, οι πτωχεύσεις επιχειρήσεων και τα ποσοστά αθέτησης υποχρεώσεων αυξήθηκαν από τα χαμηλά επίπεδα που κατέγραφαν στην διάρκεια της πανδημίας. Οι επιχειρήσεις της ζώνης του ευρώ, ιδίως οι μικρομεσαίες, συνέχισαν επίσης να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, εξαιτίας του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης, αλλά και του υψηλότερου κόστους γενικότερα λόγω του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Τα νέα ισχυρά ονόματα στα μετοχολόγια – Με συντριπτική πλειοψηφία οι ξένοι επενδυτές 

gazzetta
gazzetta reader insider insider