Πού αναζητά ευκαιρίες ο όμιλος Σαράντη

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού αναζητά ευκαιρίες ο όμιλος Σαράντη
Σε ποιες αγορές επικεντρώνεται ο όμιλος και πού ψάχνει συνέργειες. Τα οφέλη της απόκτησης της πολωνικής Stella Pack. Τι συζητήθηκε σε conference call με τους αναλυτές και τι έδειξαν οι τελευταίες δημοσιευμένες καταστάσεις.

Το φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξής του ακολουθεί απρόσκοπτα ο όμιλος Σαράντη, αναζητώντας νέες ευκαιρίες σε αγορές με προοπτικές και ψάχνοντας νέους πιθανούς στόχους για εξαγορές, με στόχο τη μέγιστη επίτευξη συνεργειών. Ταυτόχρονα, παραμένει προσηλωμένος στη βελτιστοποίηση και ενίσχυση του προϊοντικού του χαρτοφυλακίου, αξιοποιώντας την ισχυρή αναγνωρισιμότητα των εμπορικών σημάτων του.

«Το ταξίδι των συνεργειών συνεχίζεται», δήλωσε χθες η διοίκηση του ομίλου Σαράντης, στο conference call που πραγματοποίησε με επενδυτές και αναλυτές μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών μεγεθών για το 2023, τα οποία επιβεβαίωσαν την ισχυρή οργανική ανάπτυξη του ομίλου τη χρονιά που μας πέρασε.

Αναζητά ευκαιρίες στην Ασία

Ο όμιλος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο επέκτασης σε επιλεγμένες χώρες της Ασίας, κάνοντας λόγο για μια πολλά υποσχόμενη αγορά. Τη δεδομένη χρονική στιγμή προχωρά στο λανσάρισμα του brand Clinea στις Φιλιππίνες, ενώ αναζητά ευκαιρίες και σε άλλες χώρες.

Ταυτόχρονα «βολιδοσκοπεί» και την αγορά της Μέσης Ανατολής.

Τους επόμενους μήνες τα οφέλη της απόκτησης της Stella Pack

Αναφερόμενη στην εξαγορά της πολωνικής εταιρείας καταναλωτικών προϊόντων ειδών οικιακής χρήσης Stella Pack, η οποία ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2024, η διοίκηση του ομίλου Σαράντης αποκάλυψε πως η ενοποίηση προχωρά ομαλά, καθώς και ότι τα πραγματικά οφέλη της εξαγοράς θα γίνουν ορατά τους επόμενους μήνες.

«Προσβλέπουμε σε μεγάλες συνέργειες», αναφέρθηκε στην τηλεδιάσκεψη. Μάλιστα, μετά την απόκτηση της Stella Pack η πολωνική αγορά θα γίνει η μεγαλύτερη αγορά από πλευράς πωλήσεων για τον όμιλο, ενώ η ελληνική αγορά θα εξακολουθήσει να διατηρεί τα ηνία σε επίπεδο κερδών.

Τα δε κεφάλαια που θα διατεθούν για επενδύσεις το 2024 ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ.

Σε ερώτηση για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στο σκέλος του μεταφορικού κόστους, στη σκιά της οξύτατης κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ερυθρά θάλασσα, η διοίκηση παραδέχθηκε ότι καταγράφεται μια αύξηση, αρκετά μικρότερη ωστόσο από την εικόνα του 2022. Μια αύξηση που τελικά εξισορροπείται από τη μείωση που σημειώνεται στις τιμές των πρώτων υλών.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το 2023 ο όμιλος Σαράντης κατέγραψε τις ισχυρότερες πωλήσεις στην ιστορία του, οι οποίες ανήλθαν σε 482,2 εκατ. ευρώ έναντι 445,1 εκατ. ευρώ το 2022, αυξημένες κατά 8,3% ως αποτέλεσμα της προσήλωσης του ομίλου στις στρατηγικές του προτεραιότητες και της ορθής διαχείρισης των ευκαιριών για ανάπτυξη των εσόδων.

Η διαφοροποίηση του προϊοντικού του χαρτοφυλακίου, η έμφασή του στο HERO προϊοντικό χαρτοφυλάκιο, η ικανότητά του να εκμεταλλεύεται ευκαιρίες ανάπτυξης, καθώς και δράσεις τιμολογιακής πολιτικής ενίσχυσαν τις πωλήσεις του ομίλου σε όλη τη γεωγραφική περιοχή δραστηριοποίησής του και στις κύριες κατηγορίες του.

Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 48,6 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 31,8 εκατ. ευρώ το 2022, αυξημένα κατά 53,2%, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 39,3 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 26,3 εκατ. ευρώ το 2022, αυξημένα κατά 49,6% παρουσιάζοντας βελτιωμένα περιθώρια (περιθώριο καθαρού κέρδους το 2023 στο 8,2% σε σύγκριση με 5,9% το 2022).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider