Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον στα Telcos - «Ξεχασμένος πρωταθλητής» ο ΟΤΕ για την Ambrosia Capital

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον στα Telcos - «Ξεχασμένος πρωταθλητής» ο ΟΤΕ για την Ambrosia Capital
Ως «ξεχασμένο πρωταθλητή» χαρακτηρίζει τη μετοχή του ΟΤΕ η Ambrosia Capital, μετά τη μακρά υποαπόδοση του τίτλου έναντι της πορείας της εγχώριας αγοράς, με αφετηρία το περσινό έτος.

Ως «ξεχασμένο πρωταθλητή» χαρακτηρίζει τη μετοχή του ΟΤΕ η Ambrosia Capital, μετά τη μακρά υποαπόδοση του τίτλου έναντι της πορείας της εγχώριας αγοράς, με αφετηρία το περσινό έτος.

Ο επενδυτικός οίκος διατηρεί τη σύσταση «buy» θέτοντας τιμή στόχο στα 18,90 ευρώ, από 19,30 ευρώ προηγουμένως, με τη μετοχή να διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA στο 4,3x και 4,2x για το 2024 - 2025, ήτοι με discount 21% και 20% αντίστοιχα σε σύγκριση τις αντίστοιχες εταιρείες του κλάδου τηλεπικοινωνιών.

Οι αναλυτές στηρίζουν τη «bullish» οπτική τους σε σε τρία βασικά σημεία:

- Στο κομμάτι της κινητής τηλεφωνίας που βρίσκεται σε μια πιο θετική τροχιά από αυτή που αποτυπώνεται στα βασικά μεγέθη.

- Στην αγορά που γίνεται πιο ορθολογική, καθώς ο έντονος ανταγωνισμός υποχωρεί.

- Στις πρακτικές διαχείρισης κόστους που διατηρούν την ανθεκτικότητα στα περιθώρια κέρδους.

Όπως σημειώνουν, καθώς τα υψηλά και έντονα επίπεδα ανταγωνισμού αρχίζουν να δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης, η πώληση της κινητής τηλεφωνίας στη Ρουμανία φαίνεται να προχωρά και η ένταση σε ότι αφορά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες πιθανότατα να κορυφώνεται φέτος, με την προσαρμοσμένη απόδοση των ελεύθερων ταμειακών ροών στο 8,9% και με εκτιμώμενο, για φέτος, δείκτη μόχλευσης στο 0,24x, η μετοχή του ΟΤΕ αναμένεται να βγει από το πλαίσιο υποαπόδοσης και de - rating που έχει εισέλθει από πέρυσι, ενώ ως «καταλύτης» αναμένεται να λειτουργήσει μια πιθανή υψηλότερη επιβράβευση των μετοχών, μέσω της διανομής μερίσματος, ενώ αναμένεται να υπάρξει και νέο πλαίσιο επαναγοράς ιδίων.

Η απόδοση των εσόδων από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας του ΟΤΕ ήταν υποτονικές με μέτρια ετήσια αύξηση 0,3% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την Ambrosia. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό θα έφτανε το 1,4% σε ετήσια βάση, εάν δεν είχε «καλυφθεί» από τα έσοδα του roaming, χαμηλότερα κατά 2 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2023 λόγω των εκπτώσεων στις τιμές των παρόχων. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Ookla, ο ΟΤΕ διατηρεί τη διάκριση ως το ταχύτερο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας για έβδομη συνεχή χρονιά στην Ελλάδα, εδραιώνοντας την υψηλότερη θέση του στον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας.

Η Διοίκηση σημείωσε κατά τη διάρκεια των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου ότι ο έντονος ανταγωνισμός, που είχε ξεκινήσει από τις αρχές του πρώτου τριμήνου του 2023, άρχισε να αμβλύνεται καθώς η Nova αύξησε τις τιμές στις ευρυζωνικές συνδέσεις στις αρχές Νοεμβρίου. Επιπλέον, η κατάργηση ορισμένων προωθητικών ενεργειών από τον OΤΕ αναμένεται να επηρεάσει θετικά την απόδοση των εσόδων και τα νέα συμβόλαια στο σκέλος της κινητής τηλεφωνίας και θα μπορούσαν να επιτρέψουν στον ΟΤΕ να προχωρήσει σε αναπροσαρμογές τιμών μετά από ένα χρόνο.

Ο ΟΤΕ έχει προχωρήσει επίσης σε κινήσεις συγκράτησης του κόστους, όπως για παράδειγμα στην ανακαίνιση του Μεγάρου που θα εξοικονομήσει έως και 13,3 εκατ. ευρώ ετησίως και θα ολοκληρωθεί έως το πρώτο τρίμηνο του φετινού έτους, με σχεδιασμό για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Η διοίκηση δήλωσε επίσης ότι η υψηλότερη βάση κόστους ενέργειας λόγω των νέων PPAs θα αντισταθμιστεί από μειώσεις σε άλλα στοιχεία. Η Ambrosia αναμένεται μια ανθεκτικότητα στα προσαρμοσμένα περιθώρια EBITDA (AL) στο 39,4% και 39,6% για το 2023 και το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider