Πώς κινήθηκε η αγορά PC το 2023 - Tα μερίδια και οι πρωταγωνιστές

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς κινήθηκε η αγορά PC το 2023 - Tα μερίδια και οι πρωταγωνιστές
Κόντρα στο παγκόσμιο «ρεύμα» η ελληνική αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αντιστρόφως ανάλογη πορεία από τα αρνητικά πρόσημα του παγκόσμιου χάρτη ακολούθησε η εγχώρια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2023, καταφέρνοντας να περιορίσει τις απώλειες χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και των οργανισμών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πληροφορικής, οι συνολικές πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών το 2023 κινήθηκαν περίπου στα επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, 451 χιλ. τεμάχια, καταγράφοντας οριακή πτώση της τάξης του 0,2%, όταν σε παγκόσμιο επίπεδο η πτώση ήταν διψήφια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, η πτώση στην παγκόσμια αγορά προσωπικών υπολογιστών έφτασε το 13,6% σε ετήσια βάση, ενώ σύμφωνα με την Gartner, oι αποστολές Η/Υ έφτασαν τα 241,8 εκατ. μονάδες το 2023, σημειώνοντας πτώση 14,8% σε σχέση με το 2022 και περιορίζοντας για πρώτη φορά από το 2006 κι έπειτα, τον όγκο των αποστολών τους κάτω από τα 250 εκατ.

Στην περίπτωση της χώρας μας, παρά την πτωτική πορεία που καταγράφηκε σε επίπεδο λιανικής, στην αγορά δηλαδή pc από καταναλωτές για προσωπική χρήση, η ζήτηση τροφοδοτήθηκε από τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων και δημοσίου τομέα. Για την ακρίβεια οι πωλήσεις PC στους εν λόγω οργανισμούς αυξήθηκαν κατά 9% φθάνοντας περίπου στις 254 χιλιάδες τεμάχια. Στον αντίποδα οι πωλήσεις υπολογιστών προς οικιακούς χρήστες, σημείωσε πτώση της τάξης του 10% με αποτέλεσμα οι πωλήσεις PC για οικιακούς καταναλωτές να διαμορφωθούν στα επίπεδα περίπου των 197 χιλιάδων τεμαχίων.

Η πτώση ήταν εν μέρει αναμενόμενη, μετά τα ανοδικά σερί που σημειώθηκαν στην συγκεκριμένη αγορά τους πρώτους μήνες της πανδημίας όπου μεγάλο μέρος του κόσμου αναγκάστηκε να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό του. Δεδομένου δε του χρόνου ζωής των συγκεκριμένων συσκευών, η πτωτική πορεία ενδέχεται να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, αν και με μικρότερο ρυθμό, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και οι εξελίξεις γύρω από το gaming ενδέχεται να αλλάξουν την δυναμική.

Η «χρυσή» τριάδα των κατασκευαστών

Σε επίπεδο κατασκευαστών, στην περίπτωση της χώρας μας, στην πρώτη θέση, βρέθηκε το προηγούμενο έτος η Lenovo, η οποία έχει κατακτήσει την κορυφή τα τελευταία χρόνια. Το μερίδιο της στο σύνολο της αγοράς, εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 25%. Όσο για την δεύτερη και την τρίτη θέση κατέλαβαν η HP και η Del αντίστοιχα.

Ανερχόμενος παίκτης στην εν λόγω κατηγορία στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς, θεωρείται η Asus, γεγονός που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες στο μέλλον, για τον τρίτο παίκτη. Ειδικά με την δημοφιλία που αποκτά και εγχώρια το gaming.

Όσον αφορά στην κατηγορία των υπολογιστών για εταιρείες εκεί προηγείται η Dell με τη Lenovo να ακολουθεί αλλά κάθε μία από τις δύο εταιρείες φέρεται να επικεντρώνεται σε διαφορετικά κομμάτια της αγοράς. Και εδώ οι ισορροπίες θα μπορούσαν να ανατραπούν το 2024, καθώς το τμήμα της αγοράς που αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα, όπου φέρεται να προηγείται η Lenovo, εκτιμάται πως θα είναι αυτό που θα κινηθεί ταχύτερα το 2024.

Σημειωτέον ότι η Lenovo έχει την πρωτοκαθεδρία και σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με τα στοιχεία της Gartner, με τις HP, Dell, Apple και Asus να συμπληρώνουν την «χρυσή» πεντάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Apple ξεπέρασε τη Samsung σε πωλήσεις smartphones παγκοσμίως το 2023

Ήπιες απώλειες στην Wall Street μετά την «αδύναμη» πρόβλεψη της Samsung

Lenovo: Σταθερή κερδοφορία σε μία χρονιά επιταχυνόμενου μετασχηματισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider