Έρχεται δυνατό re-rating στη ΔΕΗ μετά την αναβάθμιση του guidance

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται δυνατό re-rating στη ΔΕΗ μετά την αναβάθμιση του guidance
Περαιτέρω re-rating αναμένεται να επέλθει κατά το επόμενο διάστημα στη ΔΕΗ, μετά το business plan που παρουσίασε η διοίκηση της εισηγμένης στο Capital Markets Day στο Λονδίνο, με στόχο τη δημιουργία ενός ενεργειακού κολοσσού, με ισχυρό «πράσινο» αποτύπωμα και ισχυροποίηση των οικονομικών μεγεθών.

Περαιτέρω re-rating αναμένεται να επέλθει κατά το επόμενο διάστημα στη ΔΕΗ, μετά το business plan που παρουσίασε η διοίκηση της εισηγμένης στο Capital Markets Day στο Λονδίνο, με στόχο τη δημιουργία ενός ενεργειακού κολοσσού, με ισχυρό «πράσινο» αποτύπωμα και ισχυροποίηση των οικονομικών μεγεθών.

Σύμφωνα με την Pantelakis, η ΔΕΗ έδωσε σήμα για pro forma EBITDA της τάξεως των 1,5 δισ. ευρώ για τη χρήση του 2023, ενσωματώνοντας 0,3 δισ. ευρώ (pro - forma) από την πρόσφατη εξαγορά της Enel Romania, που συνεπάγεται κέρδη της τάξεως των 1,2 δισ. ευρώ ή 1,35 δισ. ευρώ, χωρίς τον one off φόρο ύψους 150 εκατ. ευρώ για απροσδόκητα συγκυριακά κέρδη στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει 0,4 δισ. ευρώ EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση μόνο για το τέταρτο τρίμηνο, υψηλότερα από τα 0,35 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο και 0,3 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, σύμφωνα με την Pantelakis είναι πως o pro forma δείκτης καθαρού χρέους - δανεισμού προς EBITDA στα τέλη του 2023 θα διαμορφωθεί στο 2,3x, κάτι που συνεπάγεται ένα καθαρό χρέος - δανεισμό 3,45 δισ. ευρώ ή, εξαιρουμένων των 1,8 δισ. ευρώ για την εξαγορά της Enel Romania, 1,7 δισ. ευρώ σε αυτόνομη βάση έναντι 2,2 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, διαμορφώνοντας ένα τριμηνιαίο πλαίσιο ελεύθερων ταμειακών ροών της τάξεως των 0,5 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, κατά την παρουσίαση, η διοίκηση της εισηγμένης αναβάθμισε το guidance, αναμένοντας EBITDA για το 2026 στα 2,3 δισ. ευρώ, ή κατά 35% υψηλοτερα από τα 1,7 δισ. που έθετε προηγουμένως, με το consensus να βρίσκεται στα 1,6 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα αυτών αναμένεται να προέλθει από σταθερές πηγές, δηλαδή ΑΠΕ (1 δισ. ευρώ, 44% του συνόλου, από 0,6 δισ. ευρώ σε pro - forma το 2023) και δίκτυα διανομής (0,8 δισ. ευρώ, 35% του συνόλου, από 0,7 δισ. ευρώ), ενώ ως βασικοί «μοχλοί» αναμένεται να λειτουργήσουν η αύξηση του «αποτυπώματος» σε ΑΠΕ, η πλήρης απολιγνιτοποίηση έως το 2026, η περαιτέρω βελτίωση της ευέλικτης παραγωγής, η σταθερή κερδοφορία σε επίπεδο λιανικής (0,5 δισ. ευρώ) και η ενίσχυση RAB - υψηλότερο WACC για δίκτυα σε Ελλάδα - Ρουμανία. Παράλληλα, η ΔΕΗ αναμένει τα καθαρά κέρδη να σκαρφαλώνουν στα 0,7 - 0,8 δισ. ευρώ (από 0,2 δισ. ευρώ το 2023), ενώ επανέλαβε το σχεδιασμό της για επαναφορά της διανομής μερισμάτων (payout 35% - 55%). Η Pantelakis επισημαίνει πως θα κινηθεί προς ένα re-rating, αναβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις της και την τιμή στόχο (14,50 ευρώ). Η μετοχή με βάση το αναθεωρημένο guidance διαπραγματεύεται με δείκτη EV/EBITDA στο 6,2x, μάλλον χαμηλά δεδομένης της σταθερότητας της κερδοφορίας και των ισχυρών μελλοντικών ταμειακών ροών.

Η ΔΕΗ αναμένεται να εντάξει στη δυναμική της ΑΠΕ 4,3 GW έως το 2026, με αιχμή τα μεγάλα υδροηλεκτρικά 3,2 GW, τα αιολικά - φωτοβολταϊκά 0,7 GW στην Ελλάδα και 0,6 GW (κυρίως αιολικά) στη Ρουμανία. Αν και αυτό θα αφήσει τη συνολική δυναμική του ομίλου (8,9 GW) σχεδόν αμετάβλητη σε σύγκριση με το σχεδιασμό στα τέλη του 2021, υπάρχει μια γεωγραφική αναπροσαρμογή με μεγαλύτερη έμφαση στα Βαλκάνια (2,4 GW έναντι μόλις 0,8 GW προηγουμένως) και λιγότερο στην Ελλάδα (6,6 GW έναντι 8,4 GW προηγουμένως). Ενδεικτικά, το pipeline φαίνεται σε μεγάλο βαθμό ασφαλής, καθώς το 65% των συνολικών προσθηκών (2,8 GW) είτε είναι ήδη υπό κατασκευή (1,9 GW) είτε έτοιμο προς κατασκευή (0,9 GW).

Επιπλέον, η ΔΕΗ έχει εξασφαλίσει τη συντριπτική πλειονότητα του χρηματοδοτικού κενού των 4 δισ. ευρώ 2024 - 2026, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των αναγκών χρηματοδότησης και του OCF ( EBITDA μείον μικρές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, οικονομικές και φορολογικές επιβαρύνσεις). Είναι αλήθεια ότι το καθαρό χρέος προς τα EBITDA φαίνεται να «σκαρφαλώνει» στο 3,3x (από 2,3x), αλλά θα παραμείνει χαμηλότερα από το ανώτατο όριο του 3,5x που έχει τεθεί από τη διοίκηση της εισηγμένης.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και η Euroxx, επισημαίνοντας πως οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της ΔΕΗ για την περίοδο 2024 - 2026 αναμένεται να υπερβούν τα 9 δισ. ευρώ, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από ένα μείγμα ιδίων κεφαλαίων, επαναλαμβανόμενων ταμειακών ροών και δανεισμού. Για το 2026, το καθαρό χρέος - δανεισμός προς τα EBITDA αναμένεται να φτάσει στο υψηλότερο σημείο του στο 3,3x, 0,2x χαμηλότερα από το ανώτατο όριο. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης, η διοίκηση της ΔΕΗ δεν απέκλεισε την πιθανότητα αξιοποίησης των αγορών με την έκδοση κάποιου ομολόγου καθώς η εταιρεία θα χρειαστεί επίσης να αναχρηματοδοτήσει τα δύο βιώσιμα ομόλογά της που λήγουν το 2026 και το 2028. Όσον αφορά το κομμάτι των συγχωνεύσεων και των εξαγορών, ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιώργος Στάσσης δήλωσε ότι μετά την εξαγορά της Enel Roumania, η ΔΕΗ θα εστιάσει στην οργανική της ανάπτυξη, χωρίς να αποκλείει το σενάριο συγχωνεύσεων και εξαγορών μικρής κλίμακας, εάν προκύψουν ελκυστικές ευκαιρίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider