Νορβηγία: Ζημίες 34 δισ. δολ. για το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο παγκοσμίως

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νορβηγία: Ζημίες 34 δισ. δολ. για το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο παγκοσμίως
Το κρατικό ταμείο πλούτου της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων, κατέγραψε απώλειες 374 δισ. νορβηγικών κορόνων (33,80 δισ. δολαρίων) το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Το κρατικό ταμείο πλούτου της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων, κατέγραψε απώλειες 374 δισ. νορβηγικών κορόνων (33,80 δισ. δολαρίων) το τρίτο τρίμηνο του 2023, στη σκιά των υψηλότερων επιτοκίων, των σύννεφων στην οικονομία αλλά και στην υποχώρηση των αξιών όλων των assets.

Η απόδοση των επενδύσεων του ταμείου ήταν μειωμένη κατά 2,1% για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Οι μετοχές -η μεγαλύτερη κατηγορία ενεργητικού της, που αντιπροσωπεύει το 70,6% της αξίας της το τρίμηνο – κατέγραψαν απώλειες 2,1%. Οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, που αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το άλλο 25% του ενεργητικού της, υποχώρησαν 2,2% και τα ακίνητα 3,3%.

Το εύρος των απωλειών «ίσως υποδεικνύει ότι υπάρχει ένας μικρός θεμελιώδης μακροοικονομικός παράγοντας που το καθοδηγεί και θα μπορούσε κανείς να επισημάνει τη συνεχιζόμενη αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Τροντ Γκράντε. «Η χρηματιστηριακή αγορά είδε ένα πιο αδύναμο τρίμηνο σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα. Ήταν ιδιαίτερα οι τομείς της τεχνολογίας, της βιομηχανίας και της καταναλωτικής διακριτικής ευχέρειας που συνέβαλαν αρνητικά στην απόδοση», πρόσθεσε.

Οι μετοχές κατά το περασμένο έτος σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, κατέληξε. Τα σταθερά εισοδήματα αντιστοιχούσαν στο 27,1% της αξίας, έναντι 26,4% τρεις μήνες νωρίτερα, ενώ το 2,2% ήταν σε μη εισηγμένα ακίνητα, έναντι 2,3% τρεις μήνες νωρίτερα, και το 0,1% σε μη εισηγμένες υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έναντι 0,1% νωρίτερα.

Το γιγαντιαίο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επενδύσει τα πλεονάζοντα έσοδα του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. Μέχρι σήμερα, το ταμείο έχει επενδύσει σε περισσότερες από 9.200 εταιρείες σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο, κατέχοντας το 1,5% όλων των εισηγμένων μετοχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» Goldman Sachs: Η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων στις ΗΠΑ «απειλεί» τις ευρωπαϊκές μετοχές

Τουρισμός: Χτύπησε το «καμπανάκι» του πληθωρισμού τον Αύγουστο - Παραμένει ο στόχος για χρονιά ρεκόρ

Τίτλοι τέλους για τα ορυκτά καύσιμα; «Κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης πριν το 2030»

gazzetta
gazzetta reader insider insider