Με θετικό πρόσημο το 2023 για τη ΔΩΔΩΝΗ – Το νέο στραγγιστό γιαούρτι και τα επόμενα σχέδια

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με θετικό πρόσημο το 2023 για τη ΔΩΔΩΝΗ – Το νέο στραγγιστό γιαούρτι και τα επόμενα σχέδια
Επενδυτικό πλάνο ύψους 7 εκατ. ευρώ «τρέχει» για το 2023 η ΔΩΔΩΝΗ. Με νέα συνταγή στα ράφια το στραγγιστό γιαούρτι. Πώς αντιμετωπίζει τις τρέχουσες προκλήσεις η εταιρεία και πού εστιάζει τους επόμενους μήνες

Επενδύσεις συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ δρομολογεί για το 2023 η ΔΩΔΩΝΗ, βελτιώνοντας τη «δύναμη πυρός» της τόσο στο εργοστάσιο της Θήβας όπου παράγεται το παραδοσιακό γιαούρτι, όσο και στο εργοστάσιο των Ιωαννίνων όπου παράγεται η φέτα και το τελευταίο διάστημα και τα φυτικά προϊόντα. Παράλληλα, η ιστορική γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου «τρέχει» επενδύσεις και στην ενέργεια.

«Ολοκληρώνουμε σιγά σιγά ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 7 εκατ. ευρώ και τώρα ήρθε η ώρα να δρέψουμε τα οφέλη. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε προβεί σε επενδύσεις ύψους 25 εκατ. ευρώ συνολικά», δήλωσε χθες το βράδυ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ, Μιχάλης Παναγιωτάκης.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι δύο νέες σύγχρονες μονάδες της ΔΩΔΩΝΗ για την παραγωγή φυτικών προϊόντων και τη συσκευασία σκληρών τυριών, συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, εγκαινιάστηκαν τον περασμένο Απρίλιο στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου στην Ελεούσα Ιωαννίνων, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με θετικό πρόσημο το 2023

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, το 2023 θα κλείσει με θετικό πρόσημο για την εταιρεία καθώς τα λειτουργικά κόστη εμφανίζουν μείωση κατά 20% από πέρυσι, ενώ ο κύκλος εργασιών αναμένεται ελαφρώς υψηλότερος έναντι του 2022, οπότε και είχε αγγίξει τα 150 εκατ. ευρώ περίπου σε επίπεδο ομίλου. Να σημειωθεί άλλωστε ότι το 2022 η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία είχε καταγράψει καθαρές ζημιές ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγο της ανόδου των τιμών των πρώτων υλών.

Στο μέτωπο της κατανάλωσης η εταιρεία αναμένει μια συνολική μείωση όγκου της τάξης του 4%, ενώ οι εξαγωγές της συνεχίζονται με την ίδια δυναμική σε αγορές στόχους όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Κεντρική Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τη φέτα, υπάρχει μια μείωση της κατανάλωσης, η οποία ωστόσο δεν συνδέεται κατ’ ανάγκη με την άνοδο της τιμής της, αλλά περισσότερο με μια καταναλωτική «κόπωση» που έχει καταγραφεί μετά από αρκετά χρόνια «έκρηξης» της κατανάλωσης.

«Θα το σκεφτούμε για τα μέτρα κατά της ακρίβειας»

Ερωτηθείς σχετικά με τα νέα μέτρα που θέσπισε το υπουργείο Ανάπτυξης κατά της ακρίβειας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η πρωτοβουλία της «μόνιμης μείωσης τιμής» στα προϊόντα τουλάχιστον 5% για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστο έξι μηνών, ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε πως «θα το σκεφτούμε αν θα συμμετάσχουμε». «Πρέπει να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους πρώτα», εξήγησε.

Εξετάζουμε συνέργειες με τη ΔΕΛΤΑ

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της ΔΩΔΩΝΗ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργειών με τη γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ, δεδομένου ότι βρίσκονται υπό την ίδια «σκέπη», αφού και οι δύο εταιρείες ελέγχονται από το fund CVC Capital Partners.

Δεν υπάρχει ανησυχία για την παραγωγή γάλακτος λόγω των πλημμυρών

Ο κ. Παναγιωτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή γάλακτος λόγω του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε στη Θεσσαλία από το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Από τον Αύγουστο στα ράφια το νέο στραγγιστό γιαούρτι

Στο μεταξύ – και με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 60 χρόνων από την ίδρυσή της – η ΔΩΔΩΝΗ προχώρησε στο επαναλανσάρισμα των στραγγιστών της γιαουρτιών, τα οποία έχουν και νέα συνταγή και νέα συσκευασία.

Το νέο στραγγιστό γιαούρτι βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τον Αύγουστο. «Έχουμε μεγάλες βλέψεις στην αγορά για αυτό το προϊόν», δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης, υπενθυμίζοντας πως το στραγγιστό γιαούρτι αποτελεί το 65% της συνολικής αγοράς γιαουρτιού. Η ΔΩΔΩΝΗ κατέχει ένα μερίδιο της τάξης του 8% με 10% της αγοράς στο στραγγιστό γιαούρτι, φιγουράροντας μεταξύ δεύτερης και τέταρτης θέσης, ανάλογα και με τις προωθητικές ενέργειες που πραγματοποιεί τόσο η ίδια όσο και οι υπόλοιποι «παίκτες» του κλάδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αύξηση τζίρου για τη γαλακτοβιομηχανία Κολιός – Ανεβάζουν ταχύτητα οι εξαγωγές

Στέγγος – Τεχνική Ολυμπιακή: Τι «φέρνει» η στροφή σε ναυτιλία, δάνεια, ακίνητα/τουρισμό – Αναμονή για το Πόρτο Καρράς

Κοντόπουλος: Έρχεται νέος κανονισμός στην Κύρια Αγορά – «Τέρμα τα αστεία» με τη διασπορά των εισηγμένων

gazzetta
gazzetta reader insider insider