ΕΥΔΑΠ: Μέρισμα 0,02 ευρώ/μετοχή – Επενδύσεις 900 εκατ. στην Αν. Αττική, αναβολή για μέλη Δ.Σ.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΥΔΑΠ: Μέρισμα 0,02 ευρώ/μετοχή – Επενδύσεις 900 εκατ. στην Αν. Αττική, αναβολή για μέλη Δ.Σ.
Τη διανομή μερίσματος συνολικού ποσού 2,13 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2022 , θα διανείμει η εισηγμένη ΕΥΔΑΠ. Τι αναφέρθηκε για κόστη ενέργειας, επενδύσεις στην Ανατολική Αττική, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Αναβολή για θέμα μελών μετόχων πλειοψηφίας.

Μέρισμα 0,02 ευρώ ανά μετοχή (συνολικό ποσό 2,13 εκατ. ευρώ) για τη χρήση 2022 θα διανείμει η εισηγμένη εταιρεία ΕΥΔΑΠ. Προ ολίγου, στο πλαίσιο της τακτικής Γενικής Συνέλευσης, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου ζήτησε αναβολή ολίγων ημερών (για τις 12/09/2023) για τα θέματα που αφορούσαν στην εκλογή νέων μελών (της πλειοψηφίας) του ΔΣ.

Ειδικότερα, αφορούσαν την «Εκλογή εννέα (09) Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. από τον Μέτοχο της πλειοψηφίας» και τον «Ορισμό Ανεξάρτητων Μελών Δ.Σ. σύμφωνα με τα άρθρα 5 παρ. 2 και 9 παρ. 1 και 2 του Ν. 4706/2020». Προφανώς, το Δημόσιο, που είναι ο μεγαλομέτοχος, δεν ήταν έτοιμο να προτείνει τα νέα μέλη.

Επίσης, στα 30,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι επενδύσεις της ΕΥΔΑΠ το 2022, σύμφωνα με όσα είπε η διοίκησή της πριν λίγο κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου. Στις επενδύσεις περιλαμβάνονται και έργα ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας όπως το ERP.

Αναπτυξιακή πορεία και επενδύσεις

Όπως ανέφερε ο CEO της ΕΥΔΑΠ, Χ. Σαχίνης, η εισηγμένη βρίσκεται σε αναπτυξιακή τάση έχοντας βάλει τις βάσεις για την οικονομική και μεταρρυθμιστική της πορεία. Παρά την ενεργειακή κρίση που επιβάρυνε τα λειτουργικά κόστη, η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει να διατηρεί χαμηλά τα τιμολόγια, με τον κ. Σαχίνη να αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει το δεύτερο φθηνότερο νερό (τιμές) στην Ευρώπη. Η ΕΥΔΑΠ, κατά τον ίδιο, βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού (οικονομικού, ρυθμιστικού και ψηφιακού), ενώ το νέο Ρυθμιστικό πλαίσιο αναμένεται να «κλείσει» μέσα στο 2023 και να τεθεί σε ισχύ από το 2024 (με προβλέψεις για ανάκτηση ποσών κ.α.).

Επίσης, ανέφερε ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι απορροφήσεις στο επενδυτικό πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια, ενώ παραμένει ο στόχος έως το 2023 για «νερό μηδενικών εκπομπών άνθρακα». Οι επενδύσεις είναι αυξημένες κατά 66% σε σχέση με το 2021 και κατά 107% έναντι του μέσου όρου της προηγούμενης πενταετίας.

Όπως είπε, η ΕΥΔΑΠ έκλεισε εκκρεμότητες πάνω από 300 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε σταθερές τιμές για το ακατέργαστο νερό για την επόμενη 20ετία και ανανέωσε το αποκλειστικό της δικαίωμα στην ύδρευση και αποχέτευση για 20 χρόνια. Οι επενδύσεις της διπλασιάστηκαν από το 2019 και βρίσκονται σε τροχιά τριπλασιασμού για το 2023, και είναι στρατηγικές επενδύσεις που αφορούν την παροχή καλής ποιότητας υπηρεσιών και στην ενίσχυση της μελλοντικής ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης της εταιρείας και τη μακροπρόθεσμη αξία της.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής CEO, Αν. Τόσιος, υπενθύμισε το μεγάλο περιβαλλοντικό επενδυτικό πρόγραμμα (δίκτυα αποχέτευσης, επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης) σχεδόν 900 εκατ. ευρώ (χρηματοδοτούμενα κατά 90% από την Ευρωπαϊκή Ένωση) που προωθείται στην Ανατολική Αττική, όπου ήδη έχουν γίνει ενέργειες για 3 ΚΕΛ και 1.400 χλμ. δικτύου αποχέτευσης. Τα έργα εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς στους Δήμους Μαραθώνος, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου όπου έχουν ήδη κατασκευαστεί 136 χλμ. αγωγών αποχέτευσης και 4.160 συνδέσεις ακινήτων. Πριν το τέλος 2023 θα έχουμε ανάδοχο για το ΚΕΛ σε Ραφήνα – Πικέρμι, Αρτέμιδα – Σπάτα, ενώ, μεταξύ άλλων θα δημοπρατηθεί και το ΚΕΛ Μαραθώνα. Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού (νέο πληροφοριακό σύστημα κ.α.), σε έργα μείωσης διαρροών και άλλα έργα αποχέτευσης 200 εκατ. ευρώ.

Κατά την χρήση του 2022 η επιχείρηση νερού της Αττικής είχε έσοδα 343,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα 4,8% σε σχέση με το 2021 ως συνέπεια μείωσης τη κατανάλωσης. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 10,6 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 48 εκατ. σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Το 2022, το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε σε 45,5 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 98% ήτοι 22,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021 όπου το κόστος προμήθειας ανήλθε σε 22,9 εκατ. Ευρώ. Η συνολική κατανάλωση το 2022 παρουσίασε μείωση κατά -4,4% έναντι του 2021. Η μείωση του όγκου της κατανάλωσης νερού, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών των νοικοκυριών, ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης, στην εφαρμογή αυστηρότερου προγράμματος ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε συνδυασμό με τις στατιστικά χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Το ΣτΕ, η ρυθμιστική αρχή, η εποπτεία

Υπενθυμίζεται ότι έχουν εκδοθεί αποφάσεις ΣτΕ για την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης, θεσμοθετήθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) που αναλαμβάνει την εποπτεία και τον έλεγχο όλων των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, με την ΕΥΔΑΠ να περνάει υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Να θυμίσουμε ότι πρόσφατη τροπολογία του οικονομικού υπουργείου εμπεριείχε τροπολογία για τη μεταβίβαση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας στο Ελληνικό Δημόσιο. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση υλοποίησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις, με τις οποίες έκοψε τη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Η αποχώρηση των δύο εταιρειών από το Υπερταμείο εκτιμάται ότι μειώνει κατά 1 δισ. την αξία του ενεργητικού της ΕΕΣΥΠ και στερεί μερίσματα δεκάδων εκατ. ευρώ ετησίως από τα κέρδη των δύο εταιρειών. Οι εταιρείες ύδατος «περνούν» κάτω από τη νέα ενιαία Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ, με ενέργεια και απόβλητα) η οποία θα έχει πλέον την ευθύνη ελέγχου της κοστολόγησης και της τιμολόγησης των υπηρεσιών των δύο εταιρειών. Η

διοίκηση της ΕΥΔΑΠ σε πρόσφατη ενημέρωση άφησε ανοιχτό για τα επόμενα χρόνια το θέμα των τιμολογίων, αναμένοντας τις εξελίξεις στο θέμα έως το τέλος του 2023, σε συνδυασμό και συνάρτηση πάντα με το νέο Ρυθμιστικό Πλαίσιο, τις αποφάσεις της νέας Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, υπό την οποία θα υπαχθεί ο τομέας «νερού», τη συνεργασία με τον νέο Ρυθμιστή και βέβαια, σε σχέση με τις κινήσεις περιορισμού κόστους (ιδίως ενεργειακού) και ψηφιακού μετασχηματισμού που ήδη κάνει η διοίκηση Σαχίνη – Τόσιου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Η Βόρεια Ελλάδα γίνεται κόμβος ανεφοδιασμού – Ο «χάρτης» των νέων υποδομών

Επίδομα θέρμανσης: Στο τραπέζι νέες παρεμβάσεις για τα νοικοκυριά

Τι έρχεται με τις αυξήσεις στα διόδια στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους - Νέος γύρος επαφών και προτάσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider