Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας για αυξήσεις επιτοκίων: Το «πρώτο βήμα» του κύκλου νομισματικής σύσφιξης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας για αυξήσεις επιτοκίων: Το «πρώτο βήμα» του κύκλου νομισματικής σύσφιξης
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ξεκαθάρισε ότι η αύξηση των επιτοκίων τον περασμένο μήνα ήταν το «πρώτο βήμα» ενός κύκλου νομισματικής σύσφιξης

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ξεκαθάρισε ότι η αύξηση των επιτοκίων τον περασμένο μήνα ήταν το «πρώτο βήμα» ενός κύκλου νομισματικής σύσφιξης, καθώς η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να επιβραδύνει τον πληθωρισμό που κινείται σχεδόν στο 40%.

Η απόφαση του περασμένου μήνα να ανεβάσει τα επιτόκιά της στο 15% από 8,5% είχε σκοπό να «καθιερώσει την πορεία αποπληθωρισμού το συντομότερο δυνατό», ανέφερε η τράπεζα, στην πρώτη αύξησή της σε περισσότερα από δύο χρόνια. Η κίνηση σηματοδοτεί μια στροφή από την υπάρχουσα στρατηγική της Τουρκίας για την τόνωση της οικονομικής της ανάπτυξης μέσω εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, με τους επενδυτές να επιρρίπτουν ευθύνες στην εν λόγω στρατηγική, ότι προκάλεσε άνοδο του πληθωρισμού.

Η Τουρκία εξακολουθεί να έχει ένα από τα χαμηλότερα πραγματικά επιτόκια στον κόσμο και η λίρα έχει υποχωρήσει σχεδόν 10% έναντι του δολαρίου μετά την απόφαση, διευρύνοντας τις φετινές της απώλειες στο 28%. Τη Δευτέρα, οι τουρκικές κρατικές τράπεζες πούλησαν έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να στηρίξουν το νόμισμα, σύμφωνα με traders ενώ τα στοιχεία για τις πληθωριστικές πιέσεις του Ιουνίου θα ανακοινωθούν την Τετάρτη. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο ΔΤΚ θα υποχωρήσει σχεδόν ανεπαίσθητα στο 38,9%, ενώ η επόμενη απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια θα γνωστοποιηθεί στις 20 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Οι 10 πιο «καυτές» μετοχές για το 2ο μισό του 2023

Πληθωρισμός και κοινοτική χρηματοδότηση στη συνάντηση της ΕΣΕΕ με τον Χατζηδάκη

Το «ράλι» των μετοχών που οδήγησε το Χρηματιστήριο υψηλότερα από τις 1.290 μονάδες

gazzetta
gazzetta reader insider insider