Αλλάζει το σκηνικό της ψηφιακής Ελλάδας - Επτά κόμβοι καινοτομίας για το ΑΙ και τις ψηφιακές δεξιότητες

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζει το σκηνικό της ψηφιακής Ελλάδας - Επτά κόμβοι καινοτομίας για το ΑΙ και τις ψηφιακές δεξιότητες
Artificial Intelligence
Επτά Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας, απλωμένοι σε όλη τη χώρα, με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, ενισχύουν επιχειρήσεις και δημόσιο τομέα για ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.

Την εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων όπου ακόμα και ο CEO του OpenAI έχει χάσει τον ύπνο του προσπαθώντας να κατανοήσει που θα μας οδηγήσει το GPT-4 και η τεχνητή νοημοσύνη διεκπεραιώνει με επιτυχία όλο και περισσότερες εργασίες, αποκτά ζωτική σημασία η προσαρμογή της χώρας στο νέο περιβάλλον καθώς και η αναβάθμιση και επανεκπαίδευση των εργαζομένων στα νέα τεχνολογικά εργαλεία.

Υπό αυτό το πλαίσιο, επτά Κόμβοι Ψηφιακής Καινοτομίας, απλωμένοι σε όλη τη χώρα, αλλάζουν το σκηνικό και ενισχύουν επιχειρήσεις και δημόσιο τομέα για ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί. Με χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 23,4 εκατ. ευρώ, από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027» του νέου ΕΣΠΑ, παίρνουν μπρος οι 7 ελληνικοί κόμβοι που θα ανήκουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο European Digital Innovation Hubs – EDIHS. Πρόκειται για οργανισμούς που λειτουργούν ως υπηρεσίες μιας στάσης με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του δημοσίου τομέα σε δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού σε τομείς όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, Κυβερνοασφάλεια, Διαδίκτυο των Πραγμάτων, 5G, big data, blockchain κ.α. σε συνδυασμό με τομείς πολιτικής όπως υγεία, αγροτική ανάπτυξη, ηλεκτρονική διακυβέρνηση κ.α.

Ειδικότερα, το «Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα» χρηματοδοτεί με το ποσό των 10,35 εκατ. ευρώ τους τέσσερις Κόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας, που χρηματοδοτούνται συγχρόνως και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ποσό που αγγίζει τα 9,3 εκατ. ευρώ για τρία έτη.

Πρόκειται για 2 κόμβους στην Αθήνα:

  • Για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση (GR digiGOV-innoHUB) και
  • Για την Τεχνητή Νοημοσύνη (SmartAttica-AtHeNAI)

και για 2 κόμβους που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια:

  • Για την Ευφυή Υγεία με αντικείμενο την Ιατρική Ακριβείας και τις Καινοτόμες Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Υγείας (smartHEALTH) στο Ηράκλειο Κρήτης και
  • Για την ψηφιακή καινοτομία στον τομέα της Αγροδιατροφής (DigiAgriFood) στην Ξάνθη

Συγχρόνως χρηματοδοτεί τους τρεις Κόμβους Ψηφιακής Καινοτομίας που έχουν λάβει τη Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη», με συνολικό προϋπολογισμό 13.110.389 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό έως και 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού τους.

Πρόκειται για κόμβους που δραστηριοποιούνται στα αντικείμενα:

  • Της βιομηχανίας πλαστικών και συσκευασίας (easyHPC) στην Πάτρα,
  • Της ψηφιακής υγείας (Health Hub) στη Λάρισα
  • Της ψηφιακής καινοτομίας στην Κοζάνη

Για να φτάσουμε στην τελική επιλογή από την ΕΕ των 7 ελληνικών κόμβων που θα συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό δίκτυο προηγήθηκε η εθνική διαδικασία προεπιλογής των προτάσεων που υποβλήθηκαν στην ΕΕ για την τελική επιλογή την οποία συντόνισε η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την υποστήριξη των γενικών γραμματειών Έρευνας και Καινοτομίας (Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων), Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ (Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων), Βιομηχανίας (Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και Εργασιακών Σχέσεων (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων).

Την ίδια στιγμή τρέχουν και οι προσκλήσεις της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» του ΕΣΠΑ, το οποίο υλοποιείται υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι δράσεις, με προϋπολογισμό 52 εκατ. ευρώ, θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση, ενώ συνολικά μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» θα δοθούν για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων 113 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω της πρόσκλησης 6 του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, να υποβάλουν προτάσεις με στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των υπαλλήλων της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων και των στελεχών των ΟΤΑ σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Δημόσιου Τομέα, καθώς και άλλων ειδικών ομάδων δημοσίων υπαλλήλων, όπως π.χ. κληρικοί. Αντικείμενο της προαναφερόμενης δράσης, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, είναι η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, για όλα τα επίπεδα (βασικό, προχωρημένο, ειδική εκπαίδευση), ανά τομέα δημόσιας πολιτικής, εκπαιδευτική βαθμίδα και κλάδο.

Αντίστοιχα, μέσω της πρόσκλησης 7 του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός», έχει ξεκινήσει η υποβολή προτάσεων με στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, συνολικού προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ. Σκοπός είναι η υλοποίηση δράσεων για την αναβάθμιση (upskilling) των ψηφιακών δεξιοτήτων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι είναι μέσης και υψηλής ψηφιακής ωριμότητας, με βάση τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας τα επόμενα χρόνια. Προς την κατεύθυνση αυτή ζητούμενο είναι η αξιοποίηση και η διαχείριση καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών, αλλά και η ενδυνάμωσή των εργαζομένων σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

IDEAL Holdings: Τι αλλάζει με την εξαγορά των Attica – Τα σχέδια για νέα καταστήματα στο Ελληνικό

Lamda: Πόσο πωλούνται οι κατοικίες στον Riviera Tower – Το sold out στο Ελληνικό, η χρηματοδότηση, τα χρονοδιαγράμματα των υποδομών

Avokado: e-Εργαλεία «έξυπνης» ηλεκτρικής ενέργειας από start-up της Mytilineos

gazzetta
gazzetta reader insider insider