Προς πώληση η Volterra από την ΑΒΑΞ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς πώληση η Volterra από την ΑΒΑΞ
Η διοίκηση της κατασκευαστικής προωθεί εκ νέου την ρευστοποίηση του εναπομείναντος τμήματος της ενεργειακής θυγατρικής, μετά την περσινή πώληση των ΑΠΕ. Στόχος η ολοκλήρωση deal εντός πρώτου εξαμήνου 2023.

Συνεχίζει τις προσπάθειες για πώληση της Volterra η κατασκευαστική ΑΒΑΞ, όπου ήδη η εταιρεία είχε πωλήσει τις ΑΠΕ στη ΔΕΗ αλλά εκκρεμούσε ο τομέας λιανικής και χονδρικής (εμπορία).

Όπως αναφέρεται στην ετήσια οικονομική έκθεση (για το 2022), «η Διοίκηση ενημερώνει ότι με ημερομηνία αναφοράς 31.12.2022, η πώληση του τομέα της εμπορίας ενέργειας της Volterra Α.Ε., δεν έχει πραγματοποιηθεί. Η καθυστέρηση οφείλεται στη πρωτοφανή ενεργειακή κρίση στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη σε συνδυασμό και με τον εξελισσόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, η διοίκηση επικυρώνει τη σταθερή της απόφαση και δέσμευση για την πώληση του τομέα εμπορίας ενέργειας της θυγατρικής της και αναφέρει ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, το ενδιαφέρον των επενδυτών εμφανίζεται ανανεωμένο και προχωρεί στη σχετική εξουσιοδότηση για την διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πώληση εντός του Α' Εξαμήνου του 2023».

Η καθυστέρηση οφειλόταν στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό και με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όμως η εταιρεία παρέμεινε σταθερά δεσμευμένη στο σχέδιο πώλησης του τομέα της εμπορίας ρεύματος (ο τομέας των ΑΠΕ έχει ήδη πωληθεί).

Τα μεγέθη

Το 2022 η Volterra είχε κύκλο εργασιών 394,2 εκατ. ευρώ, έναντι 190,6 εκατ. ευρώ το 2021, κέρδη προ φόρων 42,8 εκατ. ευρώ (το 2021 ζημίες 13,5 εκατ. το 2021), τα οποία όμως περιλαμβάνουν και το κεφαλαιακό κέρδος από την πώληση των ΑΠΕ (39,1 εκατ. ευρώ, η τιμή πώλησης ήταν στα 60 εκατ. ευρώ). Το μικτό κέρδος ανήλθε σε 12,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 5 εκατ. ευρώ το 2021. Το 2022 απέδωσε μέρισμα 15 εκατ. ευρώ στην ΑΒΑΞ. Η καθαρή θέση στο τέλος 2022 ήταν στα 22,6 εκατ. ευρώ.

Το ιστορικό

Το 2021 ο Όμιλος έλαβε την απόφαση να απο-επενδύσει από ορισμένες συμμετοχές, όπως η 100% θυγατρική Volterra, η οποία δραστηριοποιείται στην χονδρική και λιανική αγορά ενέργειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), δεδομένων των μη ομαλών και απρόβλεπτων συνθηκών στις διεθνείς αγορές ενέργειας και της ισχυρής ζήτησης για αγορά έργων ΑΠΕ.

Στα πλαίσια αυτά, η Εταιρεία προσέλαβε χρηματοοικονομικό σύμβουλο για την διερεύνηση ενδιαφέροντος από αγοραστές είτε για το σύνολο του Ομίλου Volterra, είτε ξεχωριστά για τα έργα ΑΠΕ και τις δραστηριότητες στη λιανική & χονδρική αγορά ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου. Στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου 2022, η Volterra πώλησε στον Όμιλο ΔΕΗ την συμμετοχή της σε χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος 112 MW. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ εξαγόρασε το 55% των μετοχών της Volterra K-R ΑΕ και της Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ, στις οποίες ήταν ήδη μέτοχος σε εκάστη εταιρεία κατά 45% από το 2019. Η Volterra K-R ΑΕ και η Volterra ΛΥΚΟΒΟΥΝΙ ΑΕ κατέχουν εν λειτουργία αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 69,7 MW στην Αιτωλοακαρνανία και τη Βοιωτία. Επίσης, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ εξαγόρασε το 100% της Ηλιοφάνεια ΑΕ η οποία κατέχει ένα εν λειτουργία φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7 ΜW στη Βοιωτία, καθώς και τις εταιρείες Volterra ΔΟΥΚΑΣ ΑΕ και Volterra ΚΟΥΚΟΥΛΙ ΑΕ που έχουν στην κατοχή τους αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 39,5 ΜW, των οποίων η κατασκευή πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα.

Στις 30.06.2022, μετά και τη πώληση των ΑΠΕ, η παραμένουσα ομάδα διάθεσης περιουσιακών στοιχείων αφορά πλέον μόνο την εμπορία ενέργειας και η αποτύπωση συνεχίζει να γίνεται με τη λογιστική αξία στις ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις και στο κόστος κτήσης στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της Εταιρείας, εφ' όσον οι αξίες αυτές συνεχίζουν να είναι μικρότερες της εύλογης αξίας της θυγατρικής, όπως προκύπτει από τις σχετικές εκθέσεις αποτίμησης από Ανεξάρτητους Εκτιμητές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στη Mytilineos η σύμβαση 135 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του νέου Προαστιακού Δυτικής Αττικής

ΕΥΔΑΠ: «Ανοιχτό» το θέμα των τιμολογίων για τα επόμενα χρόνια – Οι κινήσεις για μείωση κόστους και οι επενδύσεις

«Ψηλά» στην κυβερνητική ατζέντα υποδομές, μεταφορές, δημόσιες συγκοινωνίες – Ο «δεκάλογος» μεγάλων έργων δισεκατομμυρίων ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider