Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Λύνει τον γρίφο της χρηματοδότησης για τις ΜμΕ – Δίοδος για δανεισμό σε επιπλέον 60.000 επιχειρήσεις 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Λύνει τον γρίφο της χρηματοδότησης για τις ΜμΕ – Δίοδος για δανεισμό σε επιπλέον 60.000 επιχειρήσεις 
«Τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κράτησαν όρθιες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην κρίση», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Με πάνω από 8,5 δισ. ευρώ χρηματοδότησε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η HDB την τελευταία τριετία. Με το καινοτόμο προϊόν «Know your customer» (KYC), η HDB θα κάνει το credit scoring του πελάτη για τις τράπεζες.

Πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιπλέον των 40.000 που δανειοδοτούνται σήμερα, θα δώσει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με νέα χρηματοδοτικά προγράμματα και τo πρωτοποριακό χρηματοδοτικό εργαλείο «Know your customer» (KYC), συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, που η Τράπεζα λάνσαρε σήμερα στην αγορά, απευθύνοντας πρόσκληση και στις τράπεζες.

Τα σχέδια της Ελληνικής Αναπτυξιακής (Hellenic Development Bank, HDB) και ο απολογισμός του έργου της στην τριετία λειτουργίας της, παρουσιάστηκαν σήμερα από την Διοίκηση της Τράπεζας σε εκδήλωση με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων υπό τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και επιχειρηματιών που εξέθεσαν την εμπειρία τους από τη συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα συζητώντας με τον πρωθυπουργό σε πάνελ που συντόνισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της HDB, Αθηνά Χατζηπέτρου.

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έλυσε έναν δύσκολο γρίφο, αυτόν της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ώρα που το κράτος τις έκλεινε, για υγειονομικούς λόγους προκειμένου να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19. Μαζί με την επιστρεπτέα (ή μη επιστρεπτέα) προκαταβολή και το ΕΣΠΑ, τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κράτησαν όρθιες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαίροντας το έργο της Διοίκησης της Τράπεζας, η οποία λειτούργησε τον Φεβρουάριο του 2020, ένα μήνα πριν το πρώτο lockdown.

Από τότε μέχρι σήμερα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει χορηγήσει 41.000 δάνεια, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, σε περισσότερες από 34.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το 81% του πλήθους των δανείων έχουν δοθεί σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 2 εκατ. ευρώ και το 75% σε επιχειρήσεις με έως 10 εργαζόμενους. O αντίκτυπος των 16 χρηματοδοτικών προγραμμάτων που δημιούργησε η HDB στο ΑΕΠ της χώρας αποτυπώνεται με συνεισφορά 7,7 δισ. ευρώ, τη στήριξη 306.000 θέσεων εργασίας και τη δημιουργία 18.600 νέων θέσεων εργασίας.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος για την μεγάλη καινοτομία στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΑΤ «έτσι ώστε να μπορούμε να συνδέουμε επενδύσεις, επιχορηγήσεις, χαμηλότοκα δάνεια με την αδιαπραγμάτευτη υποχρέωση των επιχειρήσεων να προσαρμοστούν στην διπλή πρόκληση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της κλιματικής αλλαγής, της πράσινης, δηλαδή, μετάβασης. Πιστεύω ότι είναι ένας εξαιρετικά έξυπνος τρόπος να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις να κάνουν τέτοιου είδους επενδύσεις οι οποίες είναι απαραίτητες όχι μόνο για να διακριθούν επιχειρηματικά, αλλά και για την ίδια τους την επιχειρηματική επιβίωση», τόνισε.

Σημειώνεται ότι το χρηματοδοτικό κενό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εκτιμάται από την έρευνα της Oliver Wyman σε 17 – 21 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου 3,5 – 5 δισ. θα μπορούσε να καλυφθεί από χρηματοδοτήσεις της HBD. Η Τράπεζα, ωστόσο, είχε στην πράξη ακόμη μεγαλύτερη συνεισφορά στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, με χρηματοδοτήσεις άνω των 8,5 δισ. ευρώ.

Τονίζοντας συνεχώς στις παρεμβάσεις του την σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε ότι το να διατηρηθούν το επόμενο διάστημα οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που είναι αναγκαίοι ώστε η χώρα μας να καλύψει το επενδυτικό και χρηματοδοτικό της κενό, δεν γίνεται χωρίς χρηματοδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς επιχειρήσεις που να έχουν όραμα για να αναπτυχθούν και χωρίς εργαζόμενους που να ενστερνίζονται το όραμα αυτό και κατανοούν τις ανάγκες της νέας πραγματικότητας, σε ένα περιβάλλον διαρκών προκλήσεων. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, επεσήμανε την σημασία της μετοχικής συμμετοχής των εργαζόμενων στην επιχείρηση. «Αν κάτι μας έχει διδάξει το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, είναι η σημασία της μετοχικής συμμετοχής των εργαζόμενων. Είναι κάτι που, εκτιμώ, ταιριάζει πολύ στο ελληνικό επιχειρείν, προκειμένου να χτίσουμε τη νέα επιχειρηματικότητα στη χώρα μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε περήφανος για όσα έχει καταφέρει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, για να κρατήσει ζωντανές τις μικρές επιχειρήσεις εν μέσω της πρωτόγνωρης πανδημικής κρίσης. «Με τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΑΤ θα καταφέρουμε σύντομα να δώσουμε πρόσβαση σε χρηματοδότηση σε 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι και ο στόχος που έχει θέσει η ΓΣΕΒΕΕ», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης. Όπως επεσήμανε, το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΑΤ, «Know your customer» (KYC), θα δώσει λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αν και έχουν καλά οικονομικά στοιχεία, αδυνατούν να λάβουν χρηματοδότηση από τις συστημικές τράπεζες επειδή αποτελούν πολύ μικρή ύλη (μικροί πελάτες), η οποία θεωρείται περισσότερο βάρος από το ενδεχόμενο κέρδους που θα έδινε αυτός ο πελάτης στην τράπεζα. «Με το KΥC της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα κάνουμε εμείς τη δουλειά για τις τράπεζες, θα δίνουμε εμείς το credit rate στις επιχειρήσεις και θα εγγυόμαστε εμείς το δάνειο σε αυτόν τον δανειολήπτη. Άρα, εμείς θα ανοίξουμε την πόρτα σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα δώσουμε τον τρόπο σε αυτές τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να φέρουν στο μέλλον εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, μεγάλη αύξηση στο ΑΕΠ και κυρίως επιχειρηματική δικαιοσύνη. Γιατί ήταν αδικία άνθρωποι που έχουν όραμα, όρεξη, εργατικότητα και δυνατότητα, λόγω της δυσλειτουργίας του συστήματος να μην μπορούν να αναπτυχθούν και να γίνουν πολύ μεγαλύτεροι απ’ ότι είναι τώρα», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης. Όπως συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης, «Με το KYC θα τσεκάρουμε ποιες τράπεζες έχουν πραγματικά διάθεση να ασχοληθούν με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να τις χρηματοδοτήσουν. Όποια τράπεζα δεν προχωρεί σε χρηματοδοτήσεις, θα βγαίνει από το πρόγραμμα και τα λεφτά θα πηγαίνουν στην επόμενη προς διάθεση».

Η απόκτηση του Pillar Assessment – Η πρωτοπορία του KYC

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα είναι μοχλός της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης, είπε ο πρόεδρος της HDB, Γιώργος Ζαββός, αναφερόμενος στους τρεις βασικούς στόχους: α) διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση, β) μετάβαση των ΜμΕ στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία και γ) ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε και στον στόχο της HDB να λάβει από τις ευρωπαϊκές Αρχές μέχρι το τέλος του έτους το Pillar Assessment, την «πιστοποίηση» δηλαδή που έχουν άλλες ευρωπαϊκές αναπτυξιακές τράπεζες ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται κοινοτικά κονδύλια για αναπτυξιακούς σκοπούς σε τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ. «Φανταστείτε τα Δυτικά Βαλκάνια και το άνοιγμά τους στην ΕΕ, τις ενεργειακές εξελίξεις στην Μεσόγειο. Το να έχουμε πρόσβαση ως χώρα μέσω της αναπτυξιακής μας τράπεζας, απευθείας μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε κοινοτικά κονδύλια ύψους 100 δισ. ευρώ, θα μας επιτρέψει να «συμπαρασύρουμε» και ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εξαγωγική διάθεση, αλλά και να ανοίξουμε ξανά τις αγορές των Βαλκανίων για τις ελληνικές τράπεζες και τις επιχειρήσεις. Η απόκτηση του Pillar Assessment για το οποίο δουλεύουμε εντατικά, καθώς απαιτούνται πλειάδα εγκρίσεων από τις ευρωπαϊκές Αρχές, θα είναι για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τη χώρα μας ένα εργαλείο όχι μόνο οικονομικής, αλλά και εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο κ. Ζαββός.

«Θα συνεχίσουμε να δρούμε αντικυκλικά σε όποιες κρίσεις παρουσιαστούν, θα παρέχουμε δίχτυ προστασίας στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα ανοίγουμε καινούργιες ευκαιρίες για αυτές», είπε από την πλευρά της η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου. Όπως τόνισε, σε κάθε 1 ευρώ που μοχλεύει η HDB, πηγαίνουν στις επιχειρήσεις 3 ευρώ, ενώ είναι πολύ σημαντικό ότι τα προϊόντα της τράπεζας έχουν NPL μόλις 0,50%. Η κ. Χατζηπέτρου αναφέρθηκε επίσης στο «data as a product» που προσφέρει η HDB, ένα εργαλείο ανάλυσης για το επιχειρείν που βοηθάει ώστε να προσφέρονται πιο στοχευμένες λύσεις στις επιχειρήσεις.

Αναφερόμενη στο νέο πρόγραμμα KYC, την καινοτόμα πλατφόρμα που δημιούργησε η HDB στοχεύοντας στη επέκταση του αριθμού των επιχειρήσεων που λαμβάνουν χρηματοδότηση, η κα Χατζηπέτρου είπε ότι θα κάνει τον έλεγχο υγείας των επιχειρήσεων πριν αυτές απευθυνθούν στις τράπεζες για δανεισμό, ώστε και οι τράπεζες να αισθάνονται ασφάλεια για τον πελάτη που έρχεται να τους ζητήσει δάνειο, αλλά και οι ίδιες επιχειρήσεις να μπορούν να επιλέξουν για δανεισμό μία ή περισσότερες τράπεζες. Μέσω του KYC η απάντηση στην αίτηση της επιχείρησης θα δίνεται μέσα σε πέντε λεπτά, καθώς το σύστημα είναι διασυνδεδεμένο με την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τον Τειρεσία.

Όπως σημείωσε η κα Χατζηπέτρου, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα αποτελεί μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας για την επιχειρηματικότητα, παρέχοντας χρηματοδοτική υποστήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με συγχρηματοδοτήσεις, εγγυήσεις και επιχορηγήσεις και μη χρηματοδοτική υποστήριξη με τα προγράμματα «Know your customer», InnoAgora, Business Support και Bots (ψηφιακοί εργαζόμενοι).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB): Χρηματοδότηση σε 60.000 Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Πλειστηριασμοί: Τραβάνε «φρένο» τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης – «Παγώνουν» για ακίνητα κάτω των 80.000 ευρώ

ΤτΕ: Μηδενισμός ελλειμμάτων το 2022 - Ανάπτυξη 2,2% το 2023, πληθωρισμός στο 4,4% - Προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής

gazzetta
gazzetta reader insider insider