Διαγνωστικά εργαστήρια: Αδύνατη πλέον η επιβίωση και των πιο υγειών επιχειρήσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαγνωστικά εργαστήρια: Αδύνατη πλέον η επιβίωση και των πιο υγειών επιχειρήσεων
Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει καμία μονάδα, όταν εισπράττει με το ζόρι το 30% της αξίας των εξετάσεων, σε τιμοκατάλογο που έχει δημοσιευτεί το 1991!

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, προκειμένου να συζητηθούν και να βρεθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, ζητούν για μια ακόμη φορά οι ιδιωτικοί φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με επιστολή που απέστειλαν χθες, Δευτέρα (20/3).

Το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ τονίζει ότι τα προβλήματα καθιστούν πλέον αδύνατη την επιβίωση ακόμη και υγιών επιχειρήσεων, καθώς καμία μονάδα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις περικοπές που υφίσταται ο κλάδος.

«Σας έχουμε κάνει πολλαπλά αιτήματα συνάντησης για τη διαβούλευση και εξεύρεση λύσεων στα χρόνια και δύσκολα προβλήματα που ταλανίζουν έναν ολόκληρο κλάδο, στα οποία δεν έχουμε λάβει καμία ανταπόκριση.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το γραφείο σας προ μηνός, ενημερωθήκαμε ότι θα προγραμματίζονταν η σχετική συνάντηση εντός Μαρτίου και δυστυχώς ως ώρας δεν έχουμε λάβει ενημέρωση για τον προγραμματισμό της.

Αναγκαζόμαστε να σας στείλουμε αυτήν την επιστολή ξανά, διότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, παρότι είναι χρόνια (clawback), πλέον καθιστούν αδύνατη την επιβίωση ακόμη και υγιών επιχειρήσεων! Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει καμία μονάδα, όταν εισπράττει με το ζόρι το 30% της αξίας των εξετάσεων, σε τιμοκατάλογο που έχει δημοσιευτεί το 1991!

Παρακαλούμε άμεσα τον προγραμματισμό συνάντησης μαζί σας, για την οποία έχετε δεσμευτεί στην τελευταία μας σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο!», αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο στην επιστολή του.

Την περασμένη Τρίτη (14/3) πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη με τους εκπροσώπους του Συντονιστικού. Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε ευρεία συζήτηση, η οποία διήρκησε πλέον των 2 ωρών, επί των προτάσεων της Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Υγείας για τον δραστικό περιορισμό και την κατάργηση του clawback στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Έγινε αναφορά στις 14 προτάσεις που αναφέρονται στην σύνοψη των προτάσεων της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή τους μέσα στο 2023, αλλά δεν ολοκληρώθηκε η διαβούλευση επί όλων αυτών.
Ως εκ τούτου θα υπάρξει νέα συνάντηση και συζήτηση για την ολοκλήρωση της διαβούλευσης επί αυτών των προτάσεων.

Ενίσχυση προϋπολογισού, επενδυτικό clawback, έλεγχος της συνταγογράφησης

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο, ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι για το 2023 ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων θα ξεκινήσει με το αντίστοιχο τελικό budget του 2022 (480 εκατ. ευρώ) και θα ενισχυθεί επιπλέον από πόρους οι οποίοι προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, όπου το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες.

Θα υπάρξει η δυνατότητα αξιοποίησης του επενδυτικού clawback που είναι υπό έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις που θα γίνονται για την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού θα συμψηφίζονται με μέρους του clawback, κατ΄ αναλογίαν του όπως εφαρμόζεται ήδη στις φαρμακοβιομηχανίες.

Συμφωνήθηκε να υπάρξει επιτροπή ελέγχου της συνταγογράφησης και παρακολούθησης της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων κατά το υπόδειγμα της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης.

Συμφωνήθηκε οι καινούργιες εξετάσεις που θα εντάσσονται στο σύστημα αποζημίωσης να έχουν ξεχωριστό κωδικό, με δικό τους προϋπολογισμό και να μην επιβαρύνουν τον υφιστάμενο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, ενώ παράλληλα θα δημιουργείται πρωτόκολλο συνταγογράφησης για κάθε μία από αυτές, ώστε να είναι ελεγχόμενη δαπάνη τους.

Συμφωνήθηκε, επίσης, να αφαιρεθούν εξετάσεις που δεν θεωρούνται απαραίτητες και να πραγματοποιηθεί απόλυτος περιορισμός των εξετάσεων μέσω συνταγογραφικών κοφτών ανά ΑΜΚΑ και κάποιες εξετάσεις οι οποίες επιβαρύνουν υπέρμετρα τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ να εξαιρεθούν της αποζημίωσης (π.χ. οι βιταμίνες D3 και B12 καταλαμβάνουν το 12,5% της δαπάνης του προϋπολογισμού για τις βιοχημικές εξετάσεις). Επιπλέον, εξετάζεται θετικά η αποζημίωση ανά αιμοληψία και η αμοιβή ιατρικής γνωμάτευσης από τους φορείς Π.Φ.Υ.

Κατατέθηκε αίτημα για να οριστεί διαδικασία επανελέγχου των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπου, λόγω της εφαρμογής των ποιοτικών κριτηρίων στα ακτινολογικά μηχανήματα, έχουν εξαιρεθεί της αποζημίωσης και έχουν κάνει ενστάσεις.

Από πλευράς Συντονιστικού Οργάνου ετέθη το θέμα της αύξησης της αμοιβής των εργαστηριακών και της επίσκεψης των κλινικών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών που είναι καθηλωμένες εδώ και δεκαετίες.

Τέλος, όπως αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο, ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε στο ότι όσα ζητήματα χρειάζονται νομοθέτησης, θα ενταχθούν στο αμέσως προσεχές νομοσχέδιο, που είναι για ψήφιση αρχές Απριλίου, και ότι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση για όσα ζητήματα δεν πρόλαβαν να συζητηθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΟΠΥΥ: Πληθώρα καταγγελιών για «πλασματική» συνταγογράφηση εξετάσεων 

Ιδιωτικές κλινικές: Δημοσιεύτηκε η απόφαση για τα ποιοτικά κριτήρια – Πώς διαμορφώνεται το rebate

gazzetta
gazzetta reader insider insider