Έρχεται υποχώρηση των διεθνών τιμών βόειου κρέατος - Η εικόνα στην Ευρώπη

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται υποχώρηση των διεθνών τιμών βόειου κρέατος - Η εικόνα στην Ευρώπη
Πώς κινείται η παγκόσμια παραγωγή βόειου κρέατος και ποια η εικόνα της ζήτησης στη σκιά της πληθωριστικής κρίσης. Τι θα κρίνει την κατανάλωση.

Σε τροχιά εξισορρόπησης εισέρχεται το 2023 η παγκόσμια αγορά βόειου κρέατος, μετά από ένα αρκετά «επεισοδιακό» 2022. Τη χρονιά που μας πέρασε, οι τιμές παραγωγού αρχικά και στη συνέχεια οι τιμές και στη λιανική σκαρφάλωσαν σε υψηλά επίπεδα σε αρκετές αγορές, στη σκιά της υπερβάλλουσας ζήτησης που ξεπερνούσε κατά πολύ την προσφορά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι εξαγωγές βόειου κρέατος άγγιξαν ιστορικά υψηλά το 2022.

Όπως επισημαίνουν σε πρόσφατη έκθεσή τους οι αναλυτές της Rabobank, τη νέα χρονιά η σταδιακή υποχώρηση της κατανάλωσης αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των τιμών στο βόειο κρέας. «Προς τα τέλη του 2022 η κατανάλωση αποδυναμώθηκε, ανοίγοντας το δρόμο σε μια αποκλιμάκωση των τιμών η οποία διατηρείται και στις αρχές του 2023», εξηγεί, σχολιάζοντας τα κυριότερα ευρήματα της έκθεσης, ο Angus Gidley-Baird, κορυφαίος αναλυτής της Rabobank. «Κι ενώ η προσφορά βόειου κρέατος αναμένεται να λειτουργήσει ευνοϊκά ως προς τη διαμόρφωση των τιμών, η πορεία της κατανάλωσης είναι εκείνη που θα κρίνει την επόμενη μέρα».

Η παραγωγή σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η παγκόσμια παραγωγή βοδινού κρέατος αναμένεται να κινηθεί σταθεροποιητικά εντός του πρώτου τριμήνου του 2023, με μια αύξηση κατά 5% και 2% σε Αυστραλία και Βραζιλία αντίστοιχα, να μοιάζει ικανή να αντισταθμίσει τη μείωση της παραγωγής σε ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Νέα Ζηλανδία. Για το σύνολο της χρονιάς, η προσφορά κρέατος αναμένεται να παραμείνει περιορισμένη λόγω της ισχυρής πτώσης της παραγωγής στην αμερικανική αγορά.

Και μπορεί η αγορά βόειου κρέατος στις ΗΠΑ να έπιασε νέα υψηλά τόσο σε όγκο, όσο και σε αξία το 2022, η μείωση της παραγωγής ωστόσο θα ανατρέψει αυτή την εικόνα.

«Τα αποθέματα βόειου κρέατος έχουν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1962» αποκαλύπτει ο Angus Gidley-Baird, εξηγώντας πως το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε πλήρη αναδιανομή της παγκόσμιας προσφοράς κρέατος, καθιστώντας ακόμη πιο «σφικτή» την αγορά.

Την ίδια στιγμή, πτωτικά κινείται και η παραγωγή βόειου κρέατος στην Ευρώπη. Το 2022 καταγράφηκε μια μείωση της παραγωγής κατά 1,3% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Ειδικότερα, η παραγωγή υποχώρησε κατά 8% στη Γερμανία, κατά 4% στη Γαλλία και κατά 1% στην Ολλανδία, καταγράφοντας στον αντίποδα αύξηση κατά 6% στην Ιρλανδία, κατά 4% στην Ισπανία και κατά 1% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για το 2023, προβλέπεται επιπλέον μείωση της παραγωγής κατά 0,5% σε ετήσια βάση.

Σωρευτικά, οι εξαγωγές βόειου κρέατος στην Ευρώπη υποχώρησαν κατά 19% πέρυσι, με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο ότι η εξαγωγική δραστηριότητα στην ευρωπαϊκή αγορά θα παραμείνει υποτονική και κατά τη φετινή χρονιά.

Στην Κίνα στρέφεται η προσοχή

Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές της Rabobank, το ενδιαφέρον θα πρέπει να στραφεί στην κινεζική αγορά, η οποία αναδεικνύεται στον πιο απρόβλεπτο «παίκτη» στην παγκόσμια σκακιέρα λόγω των συνεχών lockdown που επιβάλλει μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού. Καθώς οι περισσότερες χώρες του πλανήτη έχουν από καιρό άρει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που είχαν θέσει σε ισχύ στην κορύφωση της πανδημίας, η Κίνα εξακολουθεί να λαμβάνει αποφάσεις για την επιβολή αυστηρών lockdowns σε αρκετές περιοχές της. Την ίδια ώρα, η κινεζική οικονομία συνεχίζει να επιβραδύνεται.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η Rabobank προβλέπει πως η κινεζική ζήτηση για βόειο κρέας θα αυξηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, γεγονός που θα οδηγήσει σε ένα νέο ανοδικό κύκλο των τιμών. Να σημειωθεί εδώ πως το 2022 οι εισαγωγές βόειου κρέατος στην Κίνα κατέγραψαν αύξηση κατά 15% αγγίζοντας τα 2,68 εκατ. τόνους, με το Πεκίνο να καθίσταται ο «παίκτης νούμερο 3» για τις αμερικανικές εξαγωγές βοδινού.

Υπό το πρίσμα αυτό, η υποχώρηση της προσφοράς βόειου κρέατος από τις ΗΠΑ αναμένεται να ανοίξει το δρόμο στην Αυστραλία ώστε να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερα μερίδια αγοράς από τη συνολική πίτα. «Οι όγκοι από πλευράς Αυστραλίας αναμένεται να αυξηθούν» προβλέπει ο Angus Gidley-Baird, εκτιμώντας πως η αύξηση αυτή μπορεί να φτάσει έως και το 10% εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Μεγάλες εμπορικές ευκαιρίες προβλέπει το 2023 η Rabobank και για την αγορά της Βραζιλίας που αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα βόειου κρέατος της Κίνας, ενώ αναμένει και ενίσχυση της παραγωγής στο Μεξικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Αλλάζουν πίστα» οι αλυσίδες ταχείας εστίασης - Οι στόχοι και τα επόμενα σχέδιά τους

Σε ένα «λαμπερό» 2023 ποντάρει η ελληνική αργυροχρυσοχοΐα

McDonald’s: Πού θα ανοίξουν νέα καταστήματα - Το πλάνο της πενταετίας και το ενδιαφέρον για το Ελληνικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider