Attica Bank: Τον Ιανουάριο οι αποφάσεις για τα NPEs – 50 εκατ. ευρώ για αναδιάρθρωση μέχρι το 2024

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Τον Ιανουάριο οι αποφάσεις για τα NPEs – 50 εκατ. ευρώ για αναδιάρθρωση μέχρι το 2024
Attica Bank
Σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank, τον Ιανουάριο, αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για το σχέδιο εξυγίανσης με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) και για το πώς θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό 300 εκατ. ευρώ από τα 490 της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank, τον Ιανουάριο, αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για το σχέδιο εξυγίανσης με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) και για το πώς θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό 300 εκατ. ευρώ από τα 490 της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Την τελευταία καλούνται να εγκρίνουν οι μέτοχοι της Attica Bank αύριο στις 11 το πρωί, οπότε θα διεξαχθεί έκτακτη γενική συνέλευση.

Χθες, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank παρουσιάστηκαν από τους συμβούλους της Τράπεζας Pepper, UBS και Euroxx, η αξιολόγηση των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων (τιτλοποιήσεις Omega, Astir 1 & 2 και Metexelixis, συνολικού ύψους 2,6 διs. ευρώ) και οι διαθέσιμες επιλογές για την αποτελεσματική μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Για τα παραπάνω, η Τράπεζα θα αποφανθεί και θα επιλέξει τα κατάλληλα εργαλεία μέσα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί για τη μείωση των NPEs εκτός κρατικής εγγύησης.

Οι αποφάσεις και επιλογές της Attica Bank θα καθοριστούν από:

α) Την συμφωνία μετόχων της 30/9/2022, αναφορικά με τη χρήση των 300 εκατ. ευρώ για τη μείωση των NPEs ως μέγιστο ποσό από τα 490 εκατ. ευρώ των συνολικών κεφαλαίων που θα αντληθούν από την προγραμματισμένη κεφαλαιακή ενίσχυση

β) Το επιχειρηματικό σχέδιο της Τράπεζας, και

γ) Κυρίως τις εποπτικές απαιτήσεις για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Όπως αναφέρεται στην συνοπτική ενημέρωση που συνοδεύει τα αποτελέσματα εννεαμήνου που ανακοίνωσε χθες η Attica Bank, η Τράπεζα έλαβε κατά την διάρκεια του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, από τον διεθνή οίκο παροχής πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, τις προκαταρκτικές εκθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης για τις ομολογίες υψηλής σειράς εξόφλησης των τιτλοποιήσεων ΜΕΑ, Omega, Astir 1 και 2. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, η Διοίκηση της Τράπεζας προέβη σε αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων για σκοπούς κατάρτισης, αφενός του πλάνου κεφαλαιακών ενεργειών και αφετέρου, του 3ετούς επιχειρηματικού σχεδίου, σε συνάρτηση με τα διαθέσιμα προς επένδυση κεφάλαια των βασικών μετόχων της Τράπεζας.

Το Σχέδιο της Τράπεζας, που εγκρίθηκε κατά την συνεδρίαση του ΔΣ της 30/9/2022, δεν προβλέπει την ένταξη των τιτλοποιήσεων Astir 1, 2 και Omega στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ 2». Η Τράπεζα αποδίδει την απόφαση αυτή στο αυξημένο κόστος του Προγράμματος, καθώς το κόστος για την παροχή της κρατικής εγγύησης το οποίο βασίζεται στο spread των ελληνικών ομολόγων, έχει σημειώσει σημαντική άνοδο κατά το 2022, συνεπεία των γεωπολιτικών εξελίξεων και των διαταραχών που αυτές έχουν επιφέρει στις κεφαλαιαγορές.

Η Τράπεζα αναφέρει ότι επιπλέον, και σε σχέση με τις τιτλοποιήσεις Astir 1 και 2, με βάση το πλάνο διαχείρισης που έχει εκπονηθεί από τον Servicer, οι εκτιμώμενες μελλοντικές εισροές υπερκαλύπτουν την καθαρή λογιστική αξία των δύο αυτών χαρτοφυλακίων, έπειτα και από την αφαίρεση των σχετικών αμοιβών διαχείρισης και εξόδων.

Το σχέδιο εξορθολογισμού

Πέραν των εναλλακτικών ενεργειών αναφορικά με τη διαχείριση τόσο των τιτλοποιήσεων ΜΕΑ, όσο και των ΜΕΑ που παραμένουν στον ισολογισμό της Τράπεζας που εξετάζουν στην παρούσα φάση οι τρεις σύμβουλοι της Attica Bank, η Τράπεζα μέσω του εγκεκριμένου Επιχειρηματικού της Σχεδίου, το οποίο βασίζεται στην από 25/5/2022 εγκεκριμένη στρατηγική, έχει προγραμματίσει σειρά δράσεων, με σκοπό την επιτάχυνση της επίτευξης λειτουργικής κερδοφορίας.

Ειδικότερα, το Σχέδιο της Τράπεζας περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων - ενέργειες αναδιάρθρωσης συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα θα προβεί σε περαιτέρω εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων της (επί του παρόντος 49 καταστήματα), με στόχο την περαιτέρω αποκλιμάκωση του λειτουργικού κόστους. Με την ενέργεια αυτή, η οποία είναι σε συνέχεια των δράσεων επίτευξης λειτουργικής κερδοφορίας που η Τράπεζα έχει ήδη υλοποιήσει, αναμένεται η σταθεροποίηση της απόδοσής της.

Η Τράπεζα θα προβεί σε επενδύσεις με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και θα επαναξιολογήσει θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Κατά την ωρίμανση των ενεργειών αυτών και με βάση το Επιχειρηματικό Σχέδιο και τις σχετικές παραδοχές σε σχέση με τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων κατά το τέλος του 2023, στο πλαίσιο ικανοποίησης των απαιτήσεων που απορρέουν από τον εποπτικό διάλογο και της διαθεσιμότητας εποπτικών κεφαλαίων για περαιτέρω πιστωτική επέκταση, από το τέλος του 2023 και έπειτα, η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας υπολογίζεται να είναι κοντά σε διψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος του 2025.

Η κεφαλαιακή επάρκεια

Αναφορικά με την Κεφαλαιακή Επάρκεια, η Διοίκηση της Attica Bank ενημερώνει ότι σύμφωνα με την απόφαση 434/12.05.2022 της ΤτΕ, η Τράπεζα υποχρεούται να τηρεί Δείκτη Κεφαλαίων τουλάχιστον 10,43%, ο οποίος αναλύεται σε ποσοστό 8% σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του άρθρου 92 της CRR, πλέον πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων 2,43% κατόπιν των αποτελεσμάτων της Εποπτικής Διαδικασίας Εξέτασης και Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ).
Επιπλέον των ως ανωτέρω κεφαλαιακών απαιτήσεων και σύμφωνα με το άρθρο 122 του ν.4261/2014, η Τράπεζα υποχρεούται σε κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας 2,5% η τήρηση του οποίου θα αξιολογείται λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε επικρατούσες συνθήκες. Συστήνεται επίσης και η διατήρηση επιπλέον 2,25% ως επιπρόσθετο περιθώριο Κεφαλαιακής Κατεύθυνσης (Pillar II Capital Guidance, P2G).

Εξαιτίας ωστόσο των έκτακτων συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας COVID – 19, επιτρέπεται στην Τράπεζα έως και τις 31/12/2022 να λειτουργεί κάτω από το επίπεδο του περιθωρίου κεφαλαίων P2G. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας κατά την 30ή Σεπτεμβρίου 2022, συνεπεία των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου του 2022, ανέρχεται σε 10,1%. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, υπερβαίνουν τους ελάχιστους απαιτούμενους από την Βασιλεία ΙΙI, υπολείπονται ωστόσο από τους απαιτούμενους εποπτικούς δείκτες που συμπεριλαμβάνουν τα επιπλέον κεφαλαιακά αποθέματα.

Για το λόγο αυτό, η Τράπεζα έχει καταρτίσει πλάνο αποκατάστασης και ενίσχυσης των εποπτικών της κεφαλαίων, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των ΜΕΑ και την αποκατάσταση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας άνω των απαιτούμενων εποπτικών ορίων και σε βαθμό που θα επιτρέπουν την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της βάσει του Επιχειρηματικού της Σχεδίου. Ταυτόχρονα και στο πλαίσιο του εν λόγω Επιχειρηματικού Σχεδίου, η Τράπεζα στοχεύει σε λειτουργική κερδοφορία μέχρι το τέλος του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Attica Bank: Ζημιές στο 9μηνο - Την Παρασκευή η έκτακτη Γ.Σ. για την ΑΜΚ

Attica Bank: Σήμερα το κρίσιμο ΔΣ για το πλάνο εξυγίανσης και τα αποτελέσματα 9μήνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider