Ημιαγωγοί: Πάνω από τις εκτιμήσεις τα έσοδα της ASML - Με κέρδη κοντά στο 8% ανταποκρίνεται η μετοχή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ημιαγωγοί: Πάνω από τις εκτιμήσεις τα έσοδα της ASML - Με κέρδη κοντά στο 8% ανταποκρίνεται η μετοχή
Τα κέρδη της ASML ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ έναντι εκτίμησης των αναλυτών για κέρδη 1,42 δισ. ευρώ, μειωμένα 2,2% σε ετήσιο επίπεδο.

Η ολλανδική ASML, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής λιθογραφικών μηχανημάτων για την παραγωγή ημιαγωγών στον κόσμο, ανακοίνωσε για το γ' τρίμηνο του 2022 έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 5,77 δισ. ευρώ έναντι εκτίμησης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για έσοδα 5,41 δισ. ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 10% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2021.

Τα κέρδη της ASML ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ έναντι εκτίμησης των αναλυτών για κέρδη 1,42 δισ. ευρώ, μειωμένα 2,2% σε ετήσιο επίπεδο αλλά και υψηλότερα σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2022, μετέδωσε το CNBC.

Στον απόηχο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η μετοχή της ASML ενισχύεται κοντά στο 8% στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ στην Ολλανδία.

Οι προοπτικές και η Κίνα

Η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε πως οι πρόσφατοι περιορισμοί των ΗΠΑ στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας τσιπ στην Κίνα θα έχουν «περιορισμένο» αντίκτυπο στην λειτουργία της ASML.

Ο CEO της ASML, Πίτερ Ουένινγκ, ανέφερε πως «υπάρχει αβεβαιότητα στις αγορές λόγω των παγκόσμιων μακροοικονομικών ανησυχιών, όπς ο πληθωρισμός, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και ο κίνδυνος της ύφεσης».

Όπως σημειώνεται το CNBC, οι μηχανές της ASML είναι κρίσιμης σημασίας για τις εταιρείες που θέλουν να κατασκευάσουν προηγμένης τεχνολογίας τσιπ. Εάν οι Κινέζοι κατασκευαστές δεν έχουν πρόσβαση στις μηχανές, θα είναι πολύ δύσκολο για αυτούς να φτάσουν ανταγωνιστές όπως η TSMC στην Ταϊβάν.

Πρόσφατα, η υπουργός Οικονομικών της Ταϊβάν επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, όπου δήλωσε πως η χώρα της ενδιαφέρεται για περισσότερη συνεργασία μεταξύ της Ταϊβάν και των ΗΠΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού θα γίνουν περισσότερο ανθεκτικές.

Η Γουάνγκ είπε ότι, με δεδομένο τον σημαντικό ρόλο της Ταϊβάν στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, η Κίνα θα επηρεαστεί επίσης στην περίπτωση μιας εμπλοκής της στην Ταϊβάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Nestle: Καλύτερες των εκτιμήσεων οι πωλήσεις 9μηνου λόγω υψηλότερων τιμών στα προϊόντα

gazzetta
gazzetta reader insider insider