«Καμπανάκι» για ελλείψεις στα λιπάσματα και στο βάθος... νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Μαρίνα Φούντα
Μοιράσου το
«Καμπανάκι» για ελλείψεις στα λιπάσματα και στο βάθος... νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα
Σε αναβρασμό η λιπασματοβιομηχανία λόγω της εκτόξευσης της τιμής του φυσικού αερίου. Εργοστάσια παραγωγής λιπασμάτων στην Ευρώπη μειώνουν ή διακόπτουν την παραγωγή λόγω του δυσβάσταχτου ενεργειακού κόστους. Προβληματισμός στην εγχώρια αγορά.

Σήμα κινδύνου για σοβαρότατες ελλείψεις στην αγορά λιπασμάτων εκπέμπουν οι φορείς του κλάδου, στη σκιά της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου, βασικής πρώτης ύλης στη λιπασματοβιομηχανία, προειδοποιώντας μάλιστα για αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγροτική παραγωγή και τη βιομηχανία τροφίμων κατ’ επέκταση.

Για δύσκολες μέρες στην ευρωπαϊκή βιομηχανία λιπασμάτων έκανε λόγο πριν από μερικές ώρες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), Δημήτρης Ρουσσέας, καθώς μπροστά στο ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, το ένα μετά το άλλο μεγάλα εργοστάσια προχωρούν σε μείωση ή ακόμη και διακοπή της παραγωγής τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι στιγμές που βιώνει η Ευρώπη είναι κρίσιμες, καθώς αυτή είναι η δεύτερη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που γίνεται συζήτηση για επισιτιστικό πρόβλημα.

Οι διεθνείς αναταράξεις, όπως είναι φυσικό, ακουμπούν και την εγχώρια λιπασματοβιομηχανία, μια αγορά που εκτιμάται πέριξ των 500 εκατ. ευρώ.

«Η τιμή του φυσικού αερίου έχει δεκαπλασιαστεί από πέρυσι, με τα λιπάσματα να βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο. Μετά από μια ούτως ή άλλως προβληματική τριετή πορεία λόγω της πανδημίας - όπου σαφώς επηρεάστηκε το κόστος παραγωγής - ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο για να επιδεινώσει μια ήδη δύσκολη κατάσταση», εξήγησε ο κ. Ρουσσέας, σε συνέντευξη Τύπου.

Περιγράφοντας με μελανά χρώματα την τρέχουσα συγκυρία, ο κ. Ρουσσέας εκτίμησε πως οι μήνες που έρχονται θα είναι δύσκολοι, καθώς «η προβληματική κατάσταση είναι μπροστά μας». Όσο τα εργοστάσια στην Ευρώπη μειώνουν ή διακόπτουν την παραγωγή λιπασμάτων, μοιραία θα υπάρξουν ελλείψεις στα λιπάσματα. Οι ελλείψεις θα οδηγήσουν σε αυξήσεις των τιμών τους, άρα σε εκτόξευση του κόστους παραγωγής και κατ’ επέκταση σε νέο γύρο ανατιμήσεων στα τρόφιμα, προειδοποίησε.

Αυξήσεις από 60% έως 80% στις τιμές των λιπασμάτων

Μάλιστα εξήγησε πως ήδη οι τιμές των λιπασμάτων για τους παραγωγούς μετρούν αυξήσεις από 60% έως και 80% σε σχέση με πέρυσι, ναρκοθετώντας τις προοπτικές της αγροτικής παραγωγής και απειλώντας το σύνολο της διατροφικής αλυσίδας. Γιατί με τις τιμές των λιπασμάτων στα ύψη, η διαδρομή των προϊόντων «από το χωράφι στο ράφι» μόνο ομαλή δεν θα είναι. Ο αγροτικός κόσμος της χώρας βιώνει εδώ και αρκετό καιρό το ασφυκτικό βάρος των αναταραχών στην αγορά λιπασμάτων, ενώ ο κίνδυνος για νέο γύρο ανατιμήσεων στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» είναι ορατός, απειλώντας με εκτροχιασμό τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των ελληνικών νοικοκυριών.

«Τα εμπόδια στη διακίνηση των λιπασμάτων θα οδηγήσουν σε ακρίβεια στα λιπάσματα, άρα και σε ακρίβεια στα σιτηρά, άρα και σε ακριβότερο ψωμί… Θα έρθουν αυξήσεις σε όλη τη διατροφική αλυσίδα», εκτίμησε από την πλευρά του το μέλος του ΔΣ του ΣΠΕΛ, Γιώργος Πάκος, ενώ ο Γιάννης Βεβελάκης, επίσης μέλος του ΔΣ, εξέφρασε την ανάγκη να προστατευτούν οι Έλληνες αγρότες μέσα σε αυτή την «καταιγίδα».

«Αν δεν σταθεροποιήσουμε την αγορά λιπασμάτων το 2022, απλώς δεν θα υπάρχουν αρκετά τρόφιμα το 2023», είχε προειδοποιήσει με γλαφυρό τρόπο την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, συνοψίζοντας μέσα σε μόλις μια φράση τη δραματική κατάσταση που επικρατεί διεθνώς…

Με καθυστέρηση η νομοθετική ρύθμιση για κυκλοφορία εθνικών λιπασμάτων

Λίγες μόλις ώρες πριν τη συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων, εκδόθηκε η πολυαναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών που ορίζει τις προϋποθέσεις κυκλοφορίας των εθνικών λιπασμάτων - ανόργανων λιπασμάτων ελληνικών προδιαγραφών. Μια νομοθετική ρύθμιση που σύμφωνα με τα μέλη του ΣΠΕΛ καθυστέρησε, δημιουργώντας σοβαρό νομοθετικό κενό στην εγχώρια αγορά λιπασμάτων.

Η ανάγκη για έκδοση της νομοθετικής ρύθμισης προέκυψε γιατί από τις 16 Ιουλίου 2022 τέθηκε σε ισχύ ο Νέος Κανονισμός για τα Προϊόντα Λίπανσης Καν. ΕΕ 1009/2019, καταργώντας τον προηγούμενο Κανονισμό ΕΚ 2003/2003. Ο προηγούμενος ευρωπαϊκός Κανονισμός 2003/2003, που ίσχυε την τελευταία 20ετία, όριζε τον τρόπο που κυκλοφορούν τα ανόργανα λιπάσματα, τα οποία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 85% των λιπασμάτων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός, σε αντιδιαστολή με τον προηγούμενο, δεν προβλέπει την υποχρεωτική εφαρμογή του, αλλά δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να κυκλοφορούν προϊόντα λίπανσης είτε με βάση τον ίδιο τον Κανονισμό ΕΕ 1009/2019, είτε με βάση την εθνική τους νομοθεσία. Αυτή τη δυνατότητα, της προαιρετικής εναρμόνισης, έχουν ήδη αξιοποιήσει όμορες και ανταγωνιστικές χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και άλλες.

«Η ΚΥΑ είναι αναγκαία για τη λιπασματοβιομηχανία, ώστε οι επιχειρήσεις να επιλέγουν ανάλογα με τις ανάγκες των Ελλήνων αγροτών ποια προϊόντα λίπανσης θα ακολουθήσουν την ευρωπαϊκή και ποια την εθνική νομοθεσία», εξήγησε ο κ. Ρουσσέας.

Ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων ιδρύθηκε το 1995 και αριθμεί 67 εταιρείες - μέλη και 1.500 εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, διακίνηση και εμπορία λιπασμάτων και προϊόντων θρέψης στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, εκπροσωπεί το σύνολο σχεδόν των ελληνικών εταιρειών και των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εκπροσωπώντας πάνω από το 70% της ελληνικής αγοράς, ενώ περιλαμβάνει εταιρείες (μεγάλες, μικρομεσαίες και μικρές) που παράγουν όλους τους τύπους λιπασμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα πάνω κάτω στην κατανάλωση τροφίμων έφεραν οι κρίσεις των τελευταίων ετών - Η εικόνα στην Ελλάδα και διεθνώς

Φόβους για συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα εκφράζουν οι καταναλωτές – Τι σημαίνουν για την τσέπη τους οι μικρότερες συσκευασίες

Βιωσιμότητα: Έρχονται οι «πόλεις των 15 λεπτών» και οι «γειτονιές του ενός λεπτού»

Όλες οι ειδήσεις

08:48

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές λόγω ισχυρών ανέμων

08:31

Έρχονται νέες επενδύσεις σε Data Center από την Lamda Hellix: a Digital Realty Company

08:29

Δίκη Χρυσής Αυγής: Καταθέτει σήμερα η Μάγδα Φύσσα

08:28

Πετρέλαιο: Μικρός ο αντίκτυπος της απόφασης του ΟΠΕΚ+ παρά τα παιχνίδια εντυπώσεων

08:13

ΟΑΣΑ: Αύξηση συγκοινωνιακού έργου στο 6μηνο – Στο +10% η Γραμμή 3 του Μετρό

08:11

Κυβερνητικές πηγές: Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα άφηνε αναπάντητα όσα είπε ο Ερντογάν

08:10

Φορο-έλεγχοι: Από κόσκινο οι πληροφορίες για χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις - Ποιοι φορολογούμενοι βρίσκονται στο στόχαστρο

08:01

«Έκλεισε θέση» στο Ταμείο Ανάκαμψης το ΣΔΙΤ κατασκευής Πρωτοδικείου - Εισαγγελίας Αθηνών

07:57

Μπάιντεν: Κίνδυνο «πυρηνικού Αρμαγεδδώνα» εγείρουν οι απειλές της Ρωσίας

07:57

Αυξάνεται στους 9 μήνες η ειδική άδεια μητρότητας - Δικαιούχος της παροχής και ο πατέρας

07:53

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος ΒΑ.4.6

07:43

Eurobank: Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ το 2022 μέσω δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης – Παίρνει πρώτη την 2η δόση 

07:34

Lamda – Ελληνικό: ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ «χτυπάνε» τον διαγωνισμό για το «Sports Center»

07:30

Αέριο: Οι αστερίσκοι της Ελλάδας στα προτεινόμενα μέτρα της Κομισιόν

07:27

Πώς θα πάτε όπου πήγε ο Τζέιμς Μποντ και θα ζήσετε όπως εκείνος

07:26

Βρείτε δουλειά σε όποιο κράτος της ΕΕ θελετε μέσω του EURES

07:25

Ο ενοχλητικός Ερντογάν - Πούτιν και Λουκασένκο ψάχνουν γι’ αυγά - Η αλαζονεία της Νορβηγίας

07:07

Tο καμπανάκι του ιστορικού ρεκόρ αβεβαιότητας σε βιομηχανία - λιανεμπόριο

07:02

Ως προς το μέρισμα, πιο κοντά είναι η Eurobank - Μπάζει από παντού ο εξωδικαστικός - Τα ωραία της Μπλε Κέδρος

23:58

Ιταλία: Υπεγράφη απόφαση περιορισμού της χρήσης των καλοριφέρ

23:46

Πακιστάν: Έως και 9 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας μετά τις πλημμύρες

23:30

Γκρόσι (ΙΑΕΑ): Παρά την προσάρτηση ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια είναι «προφανώς ουκρανικός»

23:25

Ερντογάν: Παραμένει αρνητικός στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

23:08

Wall Street: Συνεχίστηκαν οι απώλειες «κοιτάζοντας» προς τα αυριανά στοιχεία ανεργίας - Στις -350 ο Dow

23:05

Μασκ: Θέλει να σταματήσει τη δίκη της 17ης Οκτωβρίου για να «κλείσει» τη συμφωνία με το Twitter

22:42

Ερντογάν μετά το επεισόδιο με Μητσοτάκη: Όταν λέμε θα έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά, εννοούμε επίθεση σε όποιον μας ενοχλεί

22:27

Συρία: Νεκρός ηγέτης του ISIS κατά την διάρκεια αμερικανικής επιδρομής

22:01

Πετρέλαιο: Άνοδος για 4η συνεχόμενη συνεδρίαση ελέω OPEC+ - Σε υψηλό μήνα το brent

21:58

Αυστηρή απάντηση Μητσοτάκη για τα νησιά στη νέα πρόκληση Ερντογάν από την Πράγα

21:50

Ανησυχία Μακρόν για την κατάσταση στο Αιγαίο - Ζητά από Ερντογάν «σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο»