ΛΑΡΚΟ: Εκτιμήσεις για δύο συμμετοχές σήμερα στους παράλληλους διαγωνισμούς

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΛΑΡΚΟ: Εκτιμήσεις για δύο συμμετοχές σήμερα στους παράλληλους διαγωνισμούς
Εκπνέουν σήμερα το απόγευμα οι προθεσμίες στους δύο διαγωνισμούς που «τρέχουν» για την ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας, από το ΤΑΙΠΕΔ και την Ειδική Διαχείριση, με παράγοντες της αγοράς να εστιάζουν τις πιθανότητες συμμετοχής στην κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holding και την ιρλανδική Commodity & Mining Insight. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, οι ίδιες πηγές μιλούν για σημαντική επιτυχία.

Έφτασε η «ώρα της αλήθειας» για τη ΛΑΡΚΟ, καθώς σήμερα το απόγευμα εκπνέουν οι προθεσμίες υποβολής δεσμευτικών προσφορών στους δύο παράλληλους διαγωνισμούς που «τρέχουν» για την ιδιωτικοποίησή της, από το ΤΑΙΠΕΔ και την Ειδική Διαχείριση. Όπως είναι γνωστό, η ιδιωτικοποίηση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για να διασφαλισθεί το μέλλον της νικελοβιομηχανίας, καθώς στην περίπτωση που δεν ευοδωθεί, τότε η εταιρεία θα οδηγηθεί σε πτώχευση και οριστικό κλείσιμο.

Πηγές της αγοράς προβλέπουν, πάντως, ότι δεν θα συμβεί αυτό το απευκταίο σενάριο, θεωρώντας βάσιμο το ενδεχόμενο να υπάρξουν σήμερα δύο δεσμευτικές προσφορές στους διαγωνισμούς. Όπως εκτιμούν, οι περισσότερες πιθανότητες επικεντρώνονται στο να δώσουν το «παρών» η κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings, καθώς και η ιρλανδική Commodity & Mining Insight.

Όσον αφορά την ιρλανδική εταιρεία, θετική ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι η τελευταία παράταση δόθηκε έπειτα από δικό της αίτημα (στο οποίο συμφώνησαν και οι υπόλοιποι διεκδικητές), ώστε να εξασφαλίσει την εγγυητική επιστολή που είναι απαραίτητη για να καταθέσει την προσφορά της. Αντίθετα, φαίνεται να έχει απομακρυνθεί το σενάριο συμμετοχής της Mytilineos.

Ρήτρα «εκατέρωθεν πλειοδοσίας»

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, αν και οι δύο διαγωνισμοί είναι ανεξάρτητοι, η «αρχιτεκτονική» της ιδιωτικοποίησης έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοείται η μεταβίβαση του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων στον ίδιο αγοραστή, με σκοπό να είναι ενισχυμένες οι πιθανότητες συνέχισης δραστηριοποίησης της ΛΑΡΚΟ.

Γι' αυτό τον σκοπό, έχει προβλεφθεί ρήτρα «εκατέρωθεν πλειοδοσίας» (shoot-out clause), με συνέπεια o προτιμητέος επενδυτής σε κάθε έναν από τους δύο διαγωνισμούς να έχει το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να πλειοδοτήσει και στον άλλο διαγωνισμό, υπό την προϋπόθεση ότι ικανοποιεί τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια επιλογής που έχουν καθοριστεί.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως όποιος «μνηστήρας» συμμετάσχει στον ένα διαγωνισμό, είναι περίπου δεδομένο ότι θα καταθέσει δεσμευτική προσφορά και στον δεύτερο.

Επιτυχία η υποβολή δύο προσφορών

Η διαδικασία που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ αφορά την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο Δημόσιο, βασικότερο από τα οποία είναι το μεταλλευτικό εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Στο πλαίσιο επίσης του ίδιου διαγωνισμού, θα παραχωρηθούν οι μισθώσεις του τοπικού δημόσιου μεταλλείου, όπως και του μεταλλείου στο Λούτσι. Από την άλλη πλευρά, η διαδικασία που διενεργεί η Ειδική Διαχείριση αφορά την απόκτηση των μεταλλείων και των δικαιωμάτων εξόρυξης που βρίσκονται υπό την κυριότητα της ΛΑΡΚΟ.

Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι, στην περίπτωση που όντως υποβληθούν δύο προσφορές, τότε η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης θα έχει στεφθεί με σημαντική επιτυχία, δεδομένων των προβλημάτων που ταλανίζουν τη βιομηχανία και του ύψους των επενδύσεων που θα χρειαστούν για τον εκσυγχρονισμό της.

Μόνο για τη συμμόρφωση της ΛΑΡΚΟ με την περιβαλλοντική νομοθεσία, στην τροποποίηση της υφιστάμενης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) προβλέπεται σωρεία παρεμβάσεων τόσο για τη λειτουργία της μεταλλουργικής μονάδας της βιομηχανίας, όσο και για την απόθεση των χερσαίων αποβλήτων (σκωρία) από το εν λόγω συγκρότημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Επιτάχυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ – Στο τέλος Σεπτεμβρίου το rebranding

Dimand: «Πράσινο φως» για την επένδυση 160 εκατ. ευρώ στο παλιό εργοστάσιο της Softex 

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς και πότε θα γίνει η αποτίμηση για την μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου «Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων»

gazzetta
gazzetta reader insider insider