ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ζητά συναίνεση ομολογιούχων με το «βλέμμα» στο deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ζητά συναίνεση ομολογιούχων με το «βλέμμα» στο deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής
Πρόσκληση σε ομολογιούχους για Γ.Σ. που θα δώσει το «οκ» για πώληση περιουσιακού στοιχεία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, εν προκειμένω του ποσοστού στην Ενεργειακή. Κορυφώνονται οι επαφές και οι διεργασίες για τη mega συμφωνία. Ποια είναι τα ποσοστά.

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι εισέρχεται το θέμα της πώλησης του μετοχικού ποσοστού, μικρότερου ή μεγαλύτερου, της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, του βραχίονα στις ΑΠΕ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που διατηρεί μερίδιο άνω του 37% στην ενεργειακή αγορά. Μάλιστα, προς την κατεύθυνση αυτή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προσκάλεσε σε Συνέλευση των Ομολογιούχων (και των δύο εκδόσεων, των 500 εκατ. ευρώ του 20219 αλλά και των 120 εκατ. ευρώ του 2018), την 27.06.2022, ημέρα Δευτέρα, ζητώντας επί της ουσίας τη συναίνεσή τους για να προχωρήσει το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Αλλωστε, για να προχωρήσει μια τέτοια συμφωνία θα πρέπει να έχουν δώσει πρώτα το «πράσινο φως» οι ομολογιούχοι καθώς θα προκύψουν αλλαγές στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεδομένου ότι θα έχουμε να κάνουμε με πώληση ενός σημαντικού asset. Εξ ου και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ζητάει την «παροχή συναίνεσης των Ομολογιούχων για την χρήση των καθαρών εσόδων από την εκποίηση ενός Εξαιρούμενου Περιουσιακού Στοιχείου», ώστε να έχει εκ των προτέρων το «οκ» των ομολογιούχων προκειμένου να προχωρήσει στο deal.

Η Γ.Σ. ορίστηκε σε μια περίοδο στην οποία κορυφώνονται οι διεργασίες και οι επαφές ανάμεσα στη διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, με επικεφαλής τον Γ. Περιστέρη, και ξένα funds, τόσο το αυστραλιανό Macquarie, όσο και τουλάχιστον 2-3 ακόμα, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες. Μένει να φανεί ποια θα είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων, ποιος θα είναι ο αγοραστής, αν αποκτήσει μικρότερο ή μεγάλο ποσοστό της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, έναντι ποιου τιμήματος κ.λπ. Όλα αυτά, θα ξεκαθαρίσουν προσεχώς, ωστόσο, προκειμένου να είναι έτοιμη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σπεύδει να λάβει το «οκ» των ομολογιούχων.

Όπως πρόσφατα ανέδειξε το insider.gr, ο τομέας ΑΠΕ, και των κατασκευαστικών ομίλων, αποτελεί δέλεαρ για μεγάλους παίκτες και κορυφαία διεθνή funds. Προφανώς και η Τέρνα Ενεργειακή είναι ο αδιαμφισβήτητος «ηγέτης» στον τομέα των ΑΠΕ. Όπως είχε δηλώσει ο επικεφαλής του γκρουπ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γ. Περιστέρης κατά τη διάρκεια του πρόσφατου investor day, η εταιρεία (ΤΕΝΕΡΓΑ) έχει γίνει αποδέκτης προτάσεων για είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο από μεγάλα funds, χωρίς επί του παρόντος να υπάρχει κάποια συμφωνία. Η αποτίμηση της Τέρνα Ενεργειακής έφθανε προ ημερών στα 2,1-2,2 δισ. ευρώ, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να κατέχει το 37,3%, τον Γ. Περιστέρη 11,06%, την Atlas Enterprices Ltd 5,98% (συμφερόντων Β. Μαρινάκη) και το 45,66% να είναι σε λοιπούς μετόχους (σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της εταιρείας).

Έχουν ακουστεί σενάρια για το μεγάλο αυστραλιανού fund Macquarie, όπως και για άλλους υποψήφιους «μνηστήρες», όπως και για «νούμερα» ή «ποσοστά», ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι δεδομένο, ενώ πρόσφατα μόλις το Bloomberg αναφέρθηκε στο θέμα μιας πιθανής πώλησης ποσοστού. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε αρκετές επενδυτικές προσεγγίσεις από πολλά funds, όλα τα χρόνια αλλά και προσφάτως», απάντησε εκπρόσωπος της εταιρείας σε ερώτημα του Bloomberg. Η εταιρεία αξιολογεί τις προτάσεις από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, για την ώρα πάντως δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο προς ανακοίνωση αυτή τη στιγμή.

Όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση, μοναδικό Θέμα της Γ.Σ. είναι η «παροχή συναίνεσης των Ομολογιούχων για την χρήση των καθαρών εσόδων από την εκποίηση ενός Εξαιρούμενου Περιουσιακού Στοιχείου σύμφωνα με τις χρήσεις που προβλέπονται στα στοιχεία (i) – (vi) του όρου 8.1 (ιδ) του Προγράμματος ΚΟΔ 2018 (και 2019), χωρίς χρονικό περιορισμό, κατά παρέκκλιση από τους όρους 8.1 (ιε) και 14.1 (β) του Προγράμματος ΚΟΔ 2018 (και 2019), εφόσον η πώληση (δηλαδή η ενοχική συμφωνία για τη μεταβίβαση του Εξαιρούμενου Περιουσιακού Στοιχείου) πραγματοποιηθεί εντός 24 μηνών από την απόφαση της Συνέλευσης των Ομολογιούχων. Αναγνώριση από τους Ομολογιούχους της μη άσκησης των δικαιωμάτων του όρου 11.2 (β) του Προγράμματος ΚΟΔ 2018 (και 2019) αναφορικά με την παραπάνω παρέκκλιση και παραίτηση των Ομολογιούχων από κάθε σχετικό δικαίωμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έπεσαν οι υπογραφές για το καζίνο στο Ελληνικό -Περιστέρης: Οι ελληνικές εταιρείες βάζουν πλάτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider