Gastrade: Μεγάλο ενδιαφέρον της αγοράς και για τη 2η «πύλη εισόδου» LNG στην Αλεξανδρούπολη

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Gastrade: Μεγάλο ενδιαφέρον της αγοράς και για τη 2η «πύλη εισόδου» LNG στην Αλεξανδρούπολη
Ορίζοντας ολοκλήρωσης του δεύτερου FSRU το τέλος του 2025, στα τέλη 2023 ο διαγωνισμός. Μετά το καλοκαίρι η υποβολή του αίτησης περιβαλλοντικής φακέλου για περιβαλλοντικά και 4- 5 μήνες η έγκριση.

Θετικά είναι τα μηνύματα για την εμπορική βιωσιμότητα της δεύτερης «πύλης εισόδου» που σχεδιάζει να εγκαταστήσει η Gastrade στην Αλεξανδρούπολη, καθώς αν και η Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης LNG (FSRU) βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ωρίμανσης, καταγράφεται σημαντικό ενδιαφέρον από εταιρείες προμήθειας και trader για τη χρήση της.

Αυτό σημαίνει ότι διαμορφώνονται θετικές προοπτικές για την έκβαση του Market Test για το έργο, που πρόκειται να διεξαχθεί μέσα στο 2023. Έτσι, στην περίπτωση που η διαδικασία αυτή όντως επιβεβαιώσει τα «σήματα» που ήδη από τώρα εκπέμπονται τόσο από την εγχώρια όσο και από τη διεθνή αγορά, τότε θα ξεκλειδώσει η υλοποίησή της.

Την ίδια στιγμή, η Gastrade «τρέχει» με γρήγορους ρυθμούς την αδειοδοτική ωρίμανση της υποδομής. Έτσι, μέσα στο καλοκαίρι σχεδιάζεται να κατατεθεί η αίτηση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, η οποία οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα 5μηνο περίπου από σήμερα.

Τη σκυτάλη θα πάρουν στη συνέχεια τα επόμενα αδειοδοτικά βήματα, για τα οποία θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να ολοκληρωθούν σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα, ώστε μέσα στο 2023 να διεξαχθεί η Έρευνα Αγοράς. Έτσι, αν με το το Market ανάψει το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του έργου, τότε μέσα στο ίδιο έτος θα «τρέξει» και ο διαγωνισμός για την προμήθεια της πλωτής μονάδας. Στόχος είναι το έργο να τεθεί σε λειτουργία το 2025.

Ενδιαφέρον για δέσμευση δυναμικότητας και στο 1ο FSRU

Την ίδια στιγμή, υψηλό είναι και το ενδιαφέρον για τη δέσμευση χωρητικότητας στο πρώτο FSRU, το οποίο ήδη υλοποιείται στην Αλεξανδρούπολη. Ως συνέπεια, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα εκχωρηθεί το capacity του έργου, που δεν δεσμεύθηκε από το Market Test.

Όσον αφορά την ανάπτυξη του FSRU, μέσα στον επόμενο Φεβρουάριο θα ξεκινήσει η μετασκευή του πλοίου μεταφοράς LNG, ώστε να αποκτήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό και, αγκυροβολημένο μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη, να «υποδέχεται» φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου και να τα επαναεριοποιεί, τροφοδοτώντας το χερσαίο σύστημα μεταφοράς.

Όπως και το δεύτερο σχεδιαζόμενο έργο, έτσι και το πρώτο FSRU θα έχει έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα, καθώς εξίσου με την τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς, προορίζεται να καλύψει και τις ανάγκες σε φυσικό αέριο των ευρωπαϊκών κρατών στα βόρεια σύνορα της χώρας μας, μέσω φορτίων LNG που θα καταφθάνουν ακτοπλοϊκώς στην Αλεξανδρούπολη. Ανάγκες που αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόκειται να μεταβάλει άρδην και αμετάκλητα τις πηγές τροφοδοσίας της Ευρώπης, με τη μαζική «στροφή» στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ώθηση από τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας

Ο ρόλος της «υποδοχής» LNG που προορίζεται για το εξωτερικό, μέχρι και την Ουγγαρία ή την Ουκρανία, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη ώθηση μετά την απόφαση της Ε.Ε. να απεξαρτηθεί πλήρως ενεργειακά έως το 2027 από τη Μόσχα. Μία απόφαση που ενισχύει την αξία της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας, ως κόσμου διαμετακόμισης αερίου στην ευρύτερη περιοχή, και προσδίδει επιπλέον πλεονεκτήματα σε υποδομές όπως τα δύο FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται πως ένας μεγάλος αριθμός χωρών της Ευρώπης, οι οποίες φτάνουν βόρεια έως και την Ουκρανία, θα προμηθεύονται LNG μέσω φορτίων που θα καταφθάνουν στη Μεσόγειο. Μάλιστα, κυβερνητική πρόθεση είναι η χώρα μας να αξιοποιήσει στο μεγαλύτερο βαθμό αυτή την αλλαγή στις «οδούς» προμήθειας της «Γηραιάς Ηπείρου», καθώς όπως έχει γράψει το Insider.gr, σχεδιάζει να εντάξει στο RepowerEU αρκετές υποδομές αερίου που θα συμβάλουν στη μετατροπή της Ελλάδας σε gas hub.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου με το deal με Volterra

Τελευταία ευκαιρία σήμερα για το fuel pass - Στα σκαριά νέες επιδοτήσεις

Gastrade: Σήμα εκκίνησης για το FSRU Αλεξανδρούπολης από τους Πρωθυπουργούς Ελλάδας και Βουλγαρίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider