Μία ακόμη εκκρεμότητα για την εκκίνηση κατασκευής του αντλησιοταμιευτικού σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία διευθετήθηκε χθες, με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της Απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για το καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης της μονάδας. Έτσι, έρχεται ένα βήμα πιο κοντά η έναρξη υλοποίησης της επένδυσης, ύψους 550 εκατ. ευρώ, η οποία πρόκειται να γίνει εντός του τρέχοντος έτους.
Με την Υπουργική Απόφαση, θεσπίζεται η ετήσια ενίσχυση που προβλέπεται στο σχήμα στήριξης του σταθμού, το οποίο πήρε το «πράσινο φως» από την Κομισιόν τον περασμένο Δεκέμβριο. Στόχος του σχήματος στήριξης είναι η συμπλήρωση των εσόδων που θα αποκομίζει το έργο από την αγορά, προκειμένου να επιτευχθεί αποδεκτό ποσοστό απόδοσης της επένδυσης. Στο ίδιο σχήμα εντάσσεται παράλληλα επενδυτική επιχορήγηση ύψους 250 εκατ. ευρώ, η οποία πρόκειται να καλυφθεί με κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς το έργο είναι ενταγμένο στο «Ελλάδα 2.0».
Λειτουργώντας σαν «φυσική μπαταρία», ο σταθμός θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα, ενώ αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο στην υποστήριξη της περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερο νόημα στην τρέχουσα συγκυρία, η οποία έχει αναδείξει τη σημασία των ΑΠΕ τόσο για τη μείωση του κόστους ηλεκτροπαραγωγής, όσο και για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Επομένως, βοηθώντας στην «προέλαση» των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η επένδυση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα αποτελέσει «ανάχωμα» σε πιθανές εκτινάξεις των ενεργειακών τιμών στο μέλλον.
Υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, συγκριτικά με τις υπόλοιπες τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης έχει επίσης το όφελος της υψηλής εγχώριας προστιθέμενης αξίας, η οποία στην περίπτωση του σταθμού στην Αμφιλοχία αναμένεται να ξεπεράσει το 70%. Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια κατασκευής θα δημιουργηθούν 1.200 νέων θέσεων εργασίας, ενώ κατά τη φάση λειτουργίας θα απασχολεί 120 εργαζόμενους.
Επίσης, συγκριτικά με τις υπόλοιπες τεχνολογίες, ένα ακόμη πλεονέκτημα της αντλησιοταμίευσης είναι ότι μπορεί να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, διαχέοντάς τις στο σύστημα όταν χρειάζεται. Κατά συνέπεια, μπορεί να υποστηρίξει την κάλυψη της ζήτησης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, στις περιπτώσεις μειωμένης παραγωγής από τις ΑΠΕ. Με αυτή τη λογική, περιορίζει την ανάγκη λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου (αφού επιτελεί την ίδια λειτουργία ως «αντίδοτο» στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ), ώστε να μειώνει τις ανάγκες εισαγωγής καυσίμου και την ενεργειακή εξάρτηση.
Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος
Οι παραπάνω λειτουργίες εξηγούν γιατί ο σταθμός Αμφιλοχίας έχει χαρακτηρισθεί, ήδη από το 2013, Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Project of Common Interest PCI 3.24) και το 2014 Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας. Οι μελέτες του έργου συγχρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Connecting Europe Facility και έτσι διαθέτει πλέον οριστικές μελέτες και πλήθος
ολοκληρωμένων γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών, καθώς και Απόφαση Έγκρισης
Περιβαλλοντικών Όρων.
Το πλαίσιο λειτουργικής ενίσχυσης θα έχει διάρκεια 25 ετών, με εκκίνηση από την στιγμή έναρξης της λειτουργίας του έργου. Στόχος είναι να αποτελέσει ασφαλιστική δικλείδα ώστε ο σταθμός να εξασφαλίζει σε ετήσια βάση έσοδα που θα τον καθιστούν οικονομικά βιώσιμο (το Επιτρεπόμενο Έσοδο).
Έτσι, αν οι αμοιβές του από τη συμμετοχή στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας δεν εξασφαλίζουν αυτό το ποσό, τότε η διαφορά θα καλύπτεται με την εν λόγω οικονομική στήριξη (Απαιτούμενο Πρόσθετο Έσοδο Ενίσχυσης).
Τόσο το Επιτρεπόμενο Έσοδο όσο και το Απαιτούμενο Πρόσθετο Έσοδο Ενίσχυσης θα καθορίζονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η λειτουργική ενίσχυση θα λαμβάνεται από τον ΔΑΠΕΕΠ, και θα προέρχεται από κεφάλαια του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και Αποθήκευσης.
«Φυσική μπαταρία»
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η μονάδα της Αμφιλοχίας θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση). Οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί λειτουργούν ουσιαστικά σαν «φυσικές μπαταρίες» μαζικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Γι’ αυτό τον σκοπό, μία τέτοια μονάδα αποτελείται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση.
Η διαφορά της από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να «αντληθεί» εκ νέου στον πάνω ταμιευτήρα. Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται έτσι ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε κρίνεται αναγκαίο.
Ο σταθμός της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο, με ωφέλιμους όγκους περίπου 5 και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα), ενώ ως κάτω ταμιευτήρα θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Η ετήσια παραγωγή ενέργειας της υποδομής θα αγγίζει τις 816.00 GWh.