«Παράνομο» το 65% του κρασιού που διακινείται στην αγορά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παράνομο» το 65% του κρασιού που διακινείται στην αγορά

Έξαρση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, μείωση των πωλήσεων, κίνδυνο για τη βιωσιμότητα των οινοποιητικών επιχειρήσεων και μείωση των δημοσίων εσόδων από την είσπραξη του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) καταγγέλλουν οι παραγωγοί κρασιού ενώ ζητούν την κατάργηση της επιβολής φορολογίας στο κρασί.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) μόνο στο 35% των διακινούμενων με κάθε μορφή οίνων, επιβάλλεται ΕΦΚ, ενώ το 65% (βάσει αναλογίας δηλούμενων στρεμμάτων επί του συνόλου νόμιμων και παράνομων), διακινείται παράνομα από οινοποιεία και αμπελουργούς.

Η Ένωση εκτιμά ότι κατά την επόμενη περίοδο αναμένεται περαιτέρω ένταση του φαινομένου, εάν συνυπολογισθεί και η μεταρρύθμιση στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών, αφού η τάση για μη έκδοση παραστατικών θα ενταθεί για φορολογικούς λόγους.

«Δεδομένου ότι οι πιέσεις για διακίνηση οίνων εκτός πεδίου ΕΦΚ έχει ενταθεί, η τάση αυτή έχει ήδη επεκταθεί και στο χώρο των οργανωμένων οινοποιείων. Ενδεικτικό επίσης στην κατεύθυνση αυτή είναι και η μείωση των πωλήσεων των οργανωμένων οινοποιείων το πεντάμηνο του 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2015», αναφέρει σε σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε η Ένωση στους υπουργούς κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Παράλληλα, κάνει λόγο για αστοχία στην επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί σημειώνοντας ότι «είναι προφανές ότι η έξαρση της παραοικονομίας έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια όχι μόνο των προσδοκώμενων εσόδων από τον ΕΦΚ, αλλά κυρίως την απώλεια μέρους και των εισπραττόμενων κατά το παρελθόν εσόδων από το ΦΠΑ και τον Φόρο Εισοδήματος»

Μεγάλο μέρος της αδήλωτης παραγωγής διακινείται τις πρωινές και νυχτερινές ώρες από «αφανή» οινοποιεία τα οποία δεν υποβάλλουν Δηλώσεις Παραγωγής, αλλά και από φυσικά πρόσωπα που οινοποιούν και πωλούν σε τοπικό επίπεδο την παραγωγή τους.

Η Ένωση επισημαίνει ότι «καθίσταται προφανές ότι τα έσοδα που θα εισπράξει το ελληνικό δημόσιο από την επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί θα είναι πενιχρά, σε σύγκριση με τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που έχει η ένταξη του αμπελοοινικού κλάδου στο καθεστώς των προϊόντων με Ε.Φ.Κ. Άλλωστε τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου (Ε.Φ.Κ ,ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων ) κατά την εκτίμησή μας θα είναι χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα πριν την επιβολή του Ε.Φ.Κ ,λόγω της έξαρσης της παραοικονομίας».

Οι επιχειρήσεις της Ένωσης ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία την κατάργηση της επιβολής φορολογίας στο κρασί παραθέτοντας ότι ύσσωμοι οι οινοποιητικοί συνεταιρισμοί διατυπώνουν στην ΚΕΟΣΟΕ αλγεινές προοπτικές για την βιωσιμότητά τους, εάν οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά συνεχίσουν να είναι όμοιες μέχρι το τέλος του έτους.

ΝΔ: Θα καταργήσουμε τον ειδικό φόρο στο κρασί

Τη δέσμευσή του για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόμενος την Νεμέα, την οποία χαρακτήρισε «ναυαρχίδα» της ελληνικής οινοποιίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι «το κρασί είναι ένα προϊόν στο οποίο η χώρα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, πρέπει όμως αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα να υποστηρίζεται κι από τις κατάλληλες δημόσιες πολιτικές. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένα τραγικό λάθος, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα και πρόσθεσε σημαντική γραφειοκρατία, ειδικά για τους μικρούς παραγωγούς. Αποτελεί ρητή δέσμευση της ΝΔ ότι αυτός ο άδικος και αναποτελεσματικός φόρος θα καταργηθεί το συντομότερο δυνατό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider