Από τις τράπεζες θα περνά η έγκριση υπαγωγών στον νέο αναπτυξιακό 

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Από τις τράπεζες θα περνά η έγκριση υπαγωγών στον νέο αναπτυξιακό 
Εφόσον οι φορείς των έργων θα λαμβάνουν και τραπεζικό δάνειο για την υλοποίησή τους. Οι τράπεζες θα κρίνουν επίσης τη βιωσιμότητα και το εύλογο κόστος των επενδυτικών σχεδίων. Προ των πυλών και οι προσκλήσεις στους επενδυτές για τα δάνεια του «Ελλάδα 2.0».

Από τις τράπεζες θα περνά η έγκριση υπαγωγών επενδυτικών σχεδίων στον νέο αναπτυξιακό νόμο, εφόσον ο φορέας του επενδυτικού σχεδίου πρόκειται να λάβει δάνειο από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την υλοποίηση του επενδυτικού του σχεδίου. Στις περιπτώσεις αυτές, η αίτηση υπαγωγής θα πρέπει να συνοδεύεται επίσης από εκτίμηση από θα κάνει η τράπεζα για τη βιωσιμότητα του επενδυτικού σχεδίου και για το εύλογο κόστος του.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αναμένεται να μπει αύριο προς συζήτηση στη Βουλή μετά την αναβολή λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών της προηγούμενης εβδομάδας. Παράλληλα, καθώς εκπνέει σήμερα ο Ιανουάριος και η περίοδος των 30 ημερών από την επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψαν οι τράπεζες με το Υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται εντός της εβδομάδας να εκκινήσουν και οι διαδικασίες για τα δάνεια του «Ελλάδα 2.0», με τις τράπεζες να απευθύνουν την πρόσκληση προς τους επενδυτές για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων προς χρηματοδότηση.

Οι τράπεζες θα έχουν ουσιαστικό ρόλο και στα δάνεια του νέου αναπτυξιακού νόμου, εγκρίνοντας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 17 παρ. 6, την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων, εφόσον οι φορείς τους θα λαμβάνουν και τραπεζικό δάνειο για την υλοποίησή τους. Σημειώνεται ότι κάθε φορέας θα μπορεί να συμμετέχει στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου είτε με ίδια κεφάλαια, είτε με εξωτερική χρηματοδότηση. Ο νόμος προβλέπει ότι στο είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου δεν πρέπει να περιλαμβάνεται κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή.

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 17 του νέου αναπτυξιακού νόμου, η αίτηση για τη χορήγηση ενίσχυσης θα πρέπει να περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Την επωνυμία και το μέγεθος της επιχείρησης (μεγάλη, μεσαία, μικρή, πολύ μικρή),
β) την περιγραφή του έργου, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμώμενων ημερομηνιών έναρξης και λήξης,
γ) τον τόπο εκτέλεσης του έργου,
δ) τον κατάλογο των δαπανών του έργου,
ε) τα είδη και το ποσό ενίσχυσης, και
στ) το χρηματοδοτικό σχήμα του επενδυτικού σχεδίου.

Η αίτηση υπαγωγής και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται υποχρεωτικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακών Νόμων (ΠΣ-Αν).

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων θα υποβάλλονται ως εξής:

α) Επενδυτικά σχέδια επιλέξιμου ύψους έως και ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ, τα οποία υλοποιούνται μέσα στα όρια της εκάστοτε περιφέρειας, υποβάλλονται στις Διευθύνσεις Αναπτυξιακού Προγραμματισμού των Περιφερειών της χώρας.
β) Επενδυτικά σχέδια επιλέξιμου ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ και έως τριών εκατομμυρίων (3.000.000) ευρώ, που υλοποιούνται στις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υποβάλλονται στη Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας – Θράκης.
γ) Τα υπόλοιπα επενδυτικά σχέδια υποβάλλονται στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Με την υποβολή της αίτησης θα πραγματοποιείται ο έλεγχος της πληρότητας της αίτησης και των συνημμένων δικαιολογητικών, με βάση τυποποιημένο σύστημα ελέγχου πληρότητας. Οι αιτήσεις υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων ύψους άνω των επτακοσίων χιλιάδων (700.000) ευρώ θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από έκθεση πιστοποίησης, το πρότυπο της οποίας αποτελεί παράρτημα της οικείας προκήρυξης καθεστώτος. Η έκθεση πιστοποίησης υπογράφεται από μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, εγγεγραμμένο στο Εθνικό Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών.

Όπως προβλέπεται στο άρθρο 118 του νόμου, την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα κάνει Επιτροπή Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων, που αποτελείται από τρία (3) έως πέντε (5) άτομα και θα συσταθεί με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Τα όργανα ελέγχου επενδύσεων θα αποτελούνται από μέλη του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Ελεγκτών (Ε.Μ.Π.Ε.). Ωστόσο, το πρόσωπο που υπογράφει την έκθεση πιστοποίησης δεν μπορεί να συμμετέχει υπό οιαδήποτε ιδιότητα στην Επιτροπή Αξιολόγησης για όσα επενδυτικά σχέδια έχει υποβάλλει την έκθεση πιστοποίησης.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει τη θέσπιση καθεστώτων χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια, τα οποία δύνανται να υπάγονται στις παρακάτω κατηγορίες:

1. Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων,
2. Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων,
3. Νέο Επιχειρείν,
4. Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης,
5. Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία,
6. Αγροδιατροφή – πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία και υδατοκαλλιέργεια,
7. Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα,
8. Επιχειρηματική εξωστρέφεια,
9. Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων,
10. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού,
11. Μεγάλες επενδύσεις,
12. Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας,
13. Επιχειρηματικότητα 360ο.

Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η υποβολή αίτησης υπαγωγής: α) Σε περισσότερα του ενός καθεστώτα ενισχύσεων από τον ίδιο φορέα, για το ίδιο επενδυτικό σχέδιο ή τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες, ή β) για επενδυτικό σχέδιο το οποίο, είτε στο σύνολό του είτε εν μέρει, έχει ήδη υπαχθεί στις ενισχύσεις του παρόντος ή άλλων καθεστώτων ενίσχυσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider