Ποιες παρεμβάσεις αστικού περιβάλλοντος – αναπλάσεις «κλείδωσαν» για το Ταμείο Ανάκαμψης

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες παρεμβάσεις αστικού περιβάλλοντος – αναπλάσεις «κλείδωσαν» για το Ταμείο Ανάκαμψης
Τον «δρόμο» για την επίσημη ένταξή του στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης πήρε το project «παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου». Τα κονδύλια, τα ορόσημα, το αντικείμενο. Η Αθηναϊκή Ριβιέρα, ο Βοτανικός και οι άλλες δράσεις.

Τον «δρόμο» για την επίσημη ένταξή του στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης πήρε ένα σημαντικό έργο του ευρύτερου πυλώνα «Πράσινη Μετάβαση» και ειδικότερα του άξονα «ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και χωροταξική μεταρρύθμιση».

Ο λόγος για το project «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου» που εντάσσεται στο ευρύτερο πεδίο δράσης με τις «Στρατηγικές αστικές αναπλάσεις», ευθύνης του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε ποσό ύψους 252.862.745,10 ευρώ (πιστώσεις τρέχοντος έτους 15.165.696 ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι για τον ευρύτερο τομέα δράσης «Στρατηγικές αστικές αναπλάσεις» έχει προϋπολογιστεί συνολική χρηματοδότηση (από το RRF) ύψους 475,3 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η υλοποίηση της δράσης θα γίνει σε συνεργασία με το ΤΕΕ.

Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, «κλείδωσε» η ένταξη του Έργου με τίτλο «Παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου» στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU). Η δράση αφορά στις παρεμβάσεις σε αστικές περιοχές, στον δημόσιο χώρο και στο κτιριακό απόθεμα ευρύτερων περιοχών, με στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού, ποιοτικής και ενεργειακής αναβάθμισης, ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, διαχείριση των φυσικών πόρων και εφαρμογή «έξυπνων» εφαρμογών και καινοτόμων τεχνολογιών. Αφορά σε αναπλάσεις σημαντικού εύρους: (α) σε επιλεγμένες αστικές περιοχές της Ελλάδας, ιδιαίτερης πολιτιστικής ή / και ιστορικής σημασίας που μπορούν να λειτουργήσουν ως "αστικά αξιοθέατα" ή σημεία αναφοράς του αστικού χώρου και (β) εντός του αστικού χώρου ή σε παράκτιες κατοικημένες περιοχές για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή (λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις της χώρας για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία).

ΟΡΟΣΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το ορόσημο για τις «Αστικές παρεμβάσεις — ανάθεση συμβάσεων» (Κοινοποίηση της ανάθεσης σύμβασης ή συμβάσεων) τέθηκε για το 2ο τρίμηνο 2023.

Η περιγραφή οροσήμου/στόχου αφορά σε:

Κοινοποίηση της ανάθεσης σύμβασης ή συμβάσεων για τον διορισμό εταίρου/-ων του ιδιωτικού τομέα για την εκτέλεση, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025, των εργασιών για

· τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και των δημόσιων χώρων σε επιλεγμένους δήμους, κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης υποβολής προτάσεων με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή,

· την αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού/ Ελαιώνα, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω δημόσιας χρήσης του στρατοπέδου του Πολεμικού Ναυτικού, της ανακαίνισης της φοιτητικής εστίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ),

· την Αθηναϊκή Ριβιέρα: υποδομές ποδηλασίας και iv) άλλες στρατηγικές παρεμβάσεις οι οποίες θα επιλεγούν μετά από ανοικτή πρόσκληση προς τους δήμους για την υποβολή προτάσεων που θα καλύπτουν: 1) ενεργειακή απόδοση και έργα επίδειξης σε ΜΜΕ ή μεγάλες επιχειρήσεις και θα επιτυγχάνουν ανακαίνιση τουλάχιστον μέτριου βαθμού, όπως ορίζεται στη σύσταση (ΕΕ) 2019/786 της Επιτροπής για την ανακαίνιση κτιρίων, ή μείωση των άμεσων και έμμεσων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 30 % κατά μέσο όρο σε σύγκριση με τις εκ των προτέρων εκπομπές, 2) κατασκευή νέων ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων με πρωτογενή ενεργειακή ζήτηση (ΟΕΥΠ) η οποία είναι τουλάχιστον κατά 20 % χαμηλότερη από την απαίτηση ΚΣΜΚΕ (κτίριο με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, εθνικές οδηγίες) και 3) προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, φυσική κληρονομιά και φυσικοί πόροι, πράσινες και γαλάζιες υποδομές.

Αστικές παρεμβάσεις - ολοκλήρωση όλων των εργασιών (επιβεβαίωση της ολοκλήρωσης των εργασιών και των υπηρεσιών με την υπογραφή του εντύπου ολοκλήρωσης από τον επόπτη κατασκευών) στο 4ο τρίμηνο 2025:

Ολοκλήρωση όλων των εργασιών στο πλαίσιο i) των παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου ii) της αστικής ανάπλασης της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού/ Ελαιώνα iii) των εργασιών για την Αθηναϊκή Ριβιέρα: υποδομές ποδηλασίας και iv) άλλων στρατηγικών παρεμβάσεων

Υπενθυμίζεται, όπως έχει αναφέρει το insider, ότι στη μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ (PPF) έχει ενταχθεί η δράση «Αθηναϊκή Ριβιέρα». Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («Ελλάδα 2.0») περιλαμβάνεται έργο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Στρατηγικές Αστικές Αναπλάσεις». Ένα από τα Υποέργα του είναι η «Αθηναϊκή Ριβιέρα». Αφορά την ενοποίηση της αστικής και φυσικής ακτογραμμής του Νομού Αττικής, που εκτείνεται από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι το ακρωτήριο του Σουνίου. Θα αντιμετωπίσει τον κατακερματισμό και την έλλειψη προσβασιμότητας. Η ακτογραμμή διαθέτει επίσης πολλά ξενοδοχεία, όπως το Μεγάλο Θέρετρο Λαγονήσι, η παραλία Eden, το Plaza Resort, το Ακρωτήριο Σούνιο κ.ά., ενώ το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει παραθαλάσσιο οικόπεδο 600.000 τ.μ. πρώην αλατισμένου οικοπέδου στην Ανάβυσσο, το οποίο θα δημοπρατηθεί προς πώληση και ανάπτυξη. Η υλοποίηση ξεκινάει το 2ο τρίμηνο του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 3ο τρίμηνο του 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα ρύθμιση για τη διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider