H Amazon ακύρωσε τα πλάνα της να σταματήσει να δέχεται Visa στο Ηνωμένο Βασίλειο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Amazon ακύρωσε τα πλάνα της να σταματήσει να δέχεται Visa στο Ηνωμένο Βασίλειο
Η Amazon αρχικά είχε εξαγγείλει την αλλαγή τον Νοέμβριο, επικαλούμενη «υψηλές χρεώσεις της Visa για την επεξεργασία συναλλαγών με πιστωτική κάρτα».

Η Amazon απέσυρε τα σχέδια της να σταματήσει να δέχεται πιστωτικές κάρτες Visa στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως προγραμμάτιζε για τις 19 Ιανουαρίου και έπειτα.

Το CNBC αναφέρει πως η εταιρεία με ανακοίνωση της την Δευτέρα επισημαίνει ότι η αλλαγή «δεν θα γίνει πλέον».

«Συνεργαζόμαστε στενά με τη Visa για μια πιθανή λύση που θα επιτρέψει στους πελάτες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες Visa στο Amazon.co.uk», ανέφερε εκπρόσωπος της Amazon.

Η Amazon αρχικά είχε εξαγγείλει την αλλαγή τον Νοέμβριο, επικαλούμενη «υψηλές χρεώσεις της Visa για την επεξεργασία συναλλαγών με πιστωτική κάρτα». Σε απάντηση η Visa σε ανακοίνωση της εκείνη την εποχή είχε δηλώσει ότι ήταν «πολύ απογοητευμένη» από την κίνηση και θα εργαζόταν προς μια επίλυση με την Amazon.

Οι δύο εταιρείες έχουν ξαναέρθει σε σύγκρουση στο παρελθόν, με την Amazon να ανακοινώνει σχέδια να εισαγάγει μια προσαύξηση 0,5% στις πιστωτικές κάρτες Visa στην Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη πέρυσι.

Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί η Amazon απέσυρε τα σχέδια της να απορρίψει τις πιστωτικές κάρτες Visa στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε εάν η απόφαση είναι οριστική ή προσωρινή.

«Οι πελάτες της Amazon μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κάρτες Visa στο Amazon.co.uk μετά τις 19 Ιανουαρίου, ενώ συνεργαζόμαστε στενά για να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε εκπρόσωπος της Visa στο CNBC.

Μετά το Brexit, η Visa και η ανταγωνιστική της εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών Mastercard έχουν αυξήσει τις διατραπεζικές προμήθειες, το ποσοστό που χρεώνουν στις ψηφιακές συναλλαγές μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δίκτυα καρτών επετράπη να αυξήσουν τις χρεώσεις τους αφού έπαψε να ισχύει το ανώτατο όριο της ΕΕ στις διατραπεζικές προμήθειες στη Βρετανία.

Ωστόσο, η Amazon και η Visa λένε ότι η διαφωνία δεν σχετίζεται με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Αντίθετα, η κίνηση ερμηνεύτηκε από ειδικούς ως ένας τρόπος για να αποκτήσει η Amazon κάποια διαπραγματευτική ισχύ έναντι της Visa για να μειώσει τις χρεώσεις της.

Αναμενόμενη κίνηση

Ο Ντέιβιντ Ρίτερ, αναλυτής οικονομικών υπηρεσιών στην εταιρεία πληροφορικής CI&T, είπε ότι η απόφαση της Amazon «δεν προκαλεί έκπληξη». Υποστηρίζει ότι η κίνηση θα είχε αποδειχθεί δύσκολη δεδομένου ότι οι πιστωτικές κάρτες Visa μπορεί να συνδέονται με ψηφιακά πορτοφόλια όπως το Apple Pay, το Google Pay και το PayPal, καθώς και με τη συνδρομητική υπηρεσία Prime της ίδιας της Amazon.

Η Amazon δεν είναι η μόνη εταιρεία που διαμαρτύρεται για το υψηλό κόστος που σχετίζεται με τα μεγάλα δίκτυα καρτών. Ένα άλλο αξιοσημείωτο παράδειγμα ήταν η αλυσίδα παντοπωλείων Kroger's, η οποία απαγόρευσε προσωρινά τις πιστωτικές κάρτες Visa σε ορισμένα καταστήματά της.

Εν τω μεταξύ, η Visa και η Mastercard αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση από fintech startups όπως η Klarna και η Afterpay, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα» που επιτρέπουν στους αγοραστές να μοιράσουν το κόστος των αγορών τους σε μια περίοδο μηνιαίων δόσεων.

«Αυτή η τελευταία ανατροπή ιστορίας δείχνει σίγουρα τη δύναμη του brand της Amazon», δήλωσε ο Ρότζερ Ντε’Αθ, επικεφαλής του στη fintech strartup TrueLayer. «Ανεξάρτητα από την τελική απόφαση ή τη λύση που προσφέρεται, η αρχική ανακοίνωσή του έχει βγάλει τώρα στην επιφάνεια για τους εμπόρους τη συζήτηση σχετικά με τις χρεώσεις καρτών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider