ΗΠΑ: Αναβάλλεται η δίκη κατά της Halkbank για τις κυρώσεις στο Ιράν - «Άλμα» 8% για την μετοχή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Αναβάλλεται η δίκη κατά της Halkbank για τις κυρώσεις στο Ιράν - «Άλμα» 8% για την μετοχή
Στην προσωρινή αναβολή της δίκης της Halkbank προχώρησε το αρμόδιο δικαστήριο εφέσεων των ΗΠΑ εξαιτίας της προσφυγής της τουρκικής τράπεζας στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Στην προσωρινή αναβολή της δίκης της Halkbank προχώρησε το αρμόδιο δικαστήριο εφέσεων των ΗΠΑ εξαιτίας της προσφυγής της τουρκικής τράπεζας στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με αποτέλεσμα η μετοχή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να εκτοξευτεί σε επίπεδα άνω του 8%.

Πιο αναλυτικά, η τράπεζα που κατηγορείται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση πως παρείχε βοήθεια στο Ιράν ώστε να υπερκεράσει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε την απόφασή της να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, με αποτέλεσμα το προσωρινό «πάγωμα» της εκδίκασης της υπόθεσης.

«Η τράπεζα σκοπεύει να απευθυνθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο κι ως εκ τούτου η εκδίκαση της υπόθεσης από το περιφερειακό δικαστήριο θα διακοπεί προσωρινά», αναφέρει η Halkbank σε σχετική ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε ζητήσει να μην αναβληθεί η εκδίκαση, κάνοντας λόγο για «ανάξιες αναφοράς» αιτιάσεις από την πλευρά της τράπεζας, οι οποίες δεν συνεισέφεραν τίποτα νέο στην υπόθεση.

Υπενθυμίζεται πως η Halkbank είχε αρνηθεί τις κατηγορίες για τραπεζική απάτη, ξέπλυμα χρήματος και συνωμοσία που της έχουν αποδοθεί στις ΗΠΑ, καθώς υπήρχαν ενδείξεις πως είχε χρησιμοποιήσει τόσο τα προγράμματα πληρωμών της όσο και μία σειρά εταιρειών σε Ιράν, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ώστε να βοηθήσει την ιρανική κυβέρνηση να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Όπως αναφέρει το Reuters, η τουρκική τράπεζα κατηγορείται πως βοήθησε κρυφά το Ιράν να μεταφέρει δεσμευμένα κεφάλαια άνω των 20 δισ. δολαρίων μέσω των ΗΠΑ και να μετατρέψει τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου σε χρυσό ώστε στη συνέχεια να τα δώσει υπό την μορφή ρευστών σε εταιρείες ιρανικών συμφερόντων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Κατηγορούν την τουρκική Halkbank για συμμετοχή σε παράνομο «κύκλωμα»

Η παραίτηση του διευθυντή του Χρηματιστήριου της Τουρκίας με φόντο... τη Halkbank

gazzetta
gazzetta reader insider insider