Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι εργασίες για το υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών της Vodafone

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι εργασίες για το υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών της Vodafone
Tο υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 610 χλμ. που θα συνδέσει την Αττική με τα νησιά Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Κω, Ρόδο και Κρήτη.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες της Vodafone για την πόντιση του νέου υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών στα νησιά του Αιγαίου.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο δεκαπεθνήμερο του Ιανουαρίου η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες για το υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 610 χλμ. που θα συνδέσει την Αττική με τα νησιά Σύρο, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Κω, Ρόδο και Κρήτη. Οι εργασίες για το έργο προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαρκέσουν λιγότερο από έναν χρόνο με στόχο το 2022 να ξεκινήσει η εμπορική του λειτουργία του.

Πέρα από το εν λόγω καλώδιο, η εταιρεία θα ξεκινήσει σύντομα και την πόντιση ενός δεύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου στο Ιόνιο. Το δεύτερο καλώδιο, μήκους 30 χλμ. σχεδιάζεται για να συνδέει την ηπειρωτική χώρα με την Κέρκυρα.

Να θυμίσουμε ότι τα δύο προαναφερθέντα καλώδια εντάσσονται στο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2024, που έχει προαναγγείλει η εταιρεία. Στόχος είναι να ενισχύσουν με νέες δυνατότητες τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δέκα νησιών της χώρας, να διευρύνουν το αποτύπωμα του ομίλου Vodafone στα παγκόσμια δίκτυα, αλλά και τον ρόλο της Ελλάδας στις διεθνείς τηλεπικοινωνίες.

Παράλληλα βέβαια θα συμβάλλουν και στο να κλείσει το μεγάλο κενό που εντοπίζεται μέχρι σήμερα στην διασύνδεση με οπτικές ίνες των 107 κατοικημένων νησιών της χώρας. Γεγονός που κρίνεται απαραίτητο για να προσεγγίσει η Ελλάδα τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο σε όρους συνδεσιμότητας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η χρηματοδότηση της διασύνδεσης της ηπειρωτικής χώρας με τα ελληνικά νησιά περιλαμβάνεται και στο Ταμείο Ανάκαμψης, με ένα κονδύλι ύψους 89 εκατ. ευρώ. «Η ύπαρξη συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων είναι πεδίο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο μέρος στον τουρισμό» διευκρινίζεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Οι χαμηλές συνδέσεις που παρατηρούνται σήμερα στα περισσότερα νησιά επηρεάζουν αρνητικά την τουριστική εμπειρία, ενώ δυσχεραίνουν τους μόνιμους κατοίκους και τον χειμώνα, όπου η ανάγκη επικοινωνίας είναι εντονότερη λόγω της απομόνωσης που φέρνουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Αυτή η εποχικότητα της ζήτησης, ωστόσο, είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα για την βελτίωση της συνδεσιμότητας.

Πέρα από την εγχώρια, προς υλοποίηση βαδίζει και η διεθνής διασύνδεση της χώρας μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών. Ο λόγος για το υποβρύχιο καλώδιο IONIAN που θα αναπτύξει η Islalink για να συνδέει την Ιταλία και την Ελλάδα. Το καλώδιο μήκους 320 χλμ το οποίο θα επεκτείνεται επίγεια μέσω του οπτικού δικτύου κορμού της Grid Telecom θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ μήκους 1.000 χλμ ώστε να φτάνει στη συνέχεια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναμένεται να είναι έτοιμο το 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Facebook και Google «βλέπουν» την Ελλάδα στον χάρτη των υποθαλάσσιων καλωδίων τους

Σχέδια για υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών Ελλάδας - Κύπρου

Μπρουμίδης (Vodafone): Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία - Ξεκινά η κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider