Εγκρίθηκαν οι μελέτες για την επέκταση του αεροδρομίου στη Νάξο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εγκρίθηκαν οι μελέτες για την επέκταση του αεροδρομίου στη Νάξο
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προωθεί τις διαδικασίες για την επέκταση-βελτίωση πεδίου ελιγμών Κρατικού Αερολιμένα Νάξου, που είναι στην «ομπρέλα» του Υπερταμείου.

Ωριμάζουν απ’ ότι φαίνεται σταδιακά οι συνθήκες για την προώθηση ενός ακόμα διαγωνισμού από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που σχετίζεται με την αναβάθμιση περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας τα οποία όμως έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς βρίσκονται σε νησιά και τουριστικές περιοχές. Έτσι, μετά τις διαδικασίες για την αναβάθμιση των αεροδρομίων σε Πάρο, Χίο κ.α. φαίνεται ότι «τροχοδρομεί» και η του έργο με αντικείμενο την επέκταση-βελτίωση πεδίου ελιγμών Κρατικού Αερολιμένα Νάξου.

Βέβαια, ακόμα βρισκόμαστε σε πιο αρχικά στάδια, ωστόσο, ήδη η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου (ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ) αποφάσισε την έγκριση των μελετών για την υλοποίηση του έργου: «Επέκταση και βελτίωση του πεδίου ελιγμών Κρατικού Αερολιμένα Νάξου (ΚΑΝΞ)», οι οποίες συντάχθηκαν από το γνωστό μελετητικό γραφείο ΝΑΜΑ που είναι εξ αυτών που έχουν έντονη παρουσία στις διαδικασίες ανάθεσης έργων τεχνικού συμβούλου σε μικρότερα ή μεγαλύτερα projects.

Ειδικότερα, οι μελέτες που εγκρίθηκαν αφορούσαν σε: τοπογραφική, γεωτεχνική, συγκοινωνιακή, υδραυλική – στατική, ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων αλλά και μελέτη σκοπιμότητας. Στην αρχή του 2021 υπεργράφη σχετική σύμβαση με τίτλο: «Υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Υποδομών Αεροδρομίων στην επικαιροποίηση/ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών για τη δημοπράτηση του έργου «Επέκταση και βελτίωση πεδίου ελιγμών Κρατικού Αερολιμένα Νάξου (ΚΑΝΞ)».

Να σημειωθεί βέβαια ότι το αεροδρόμιο της Νάξου, που αποτελεί ένα ιδιαίτερα δημοφιλή τουριστικό προορισμό, βρίσκεται στη «βεντάλια» των 22 + 1 (Καλαμάτα) αεροδρομίων που βαίνουν προς αξιοποίηση από την ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο).

Θεωρητικά, εδώ και χρόνια υπάρχει απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τον αερολιμένα Νάξου (ερωτηματικό αν χρήζει επικαιροποίησης), προ ημερών (16-12-2021) γνωστοποιήθηκε η εισήγηση του Τμήματος Μελετών & Προγραμματισμού της ΔΥΑ-ως Διευθύνουσα Υπηρεσία για την έγκριση των μελετών του έργου

Υπήρχαν παλιότερες πληροφορίες για την επιμήκυνση του διαδρόμου του Κρατικού Αερολιμένα Νάξου από τα 900 μέτρα (που είναι σήμερα) στα τουλάχιστον 1.200 μέτρα, για επέκταση του κτιρίου επιβατών και του σταθμού κ.α. και για συνολικό κόστος του έργου που υπολογίζεται στα 5 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider