Attica Bank: Ξεκινά η ΑΜΚ – «Μυστικό» παραμένει η συμμετοχή του ΤΧΣ

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Attica Bank: Ξεκινά η ΑΜΚ – «Μυστικό» παραμένει η συμμετοχή του ΤΧΣ
Attica Bank
Μπαίνουν τα λεφτά για την ΑΜΚ, αλλά παραμένει μέχρι τελευταίας ώρας το πέπλο μυστηρίου για το ποσοστό συμμετοχής ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ – Ellington. Σήμερα η τελευταία μέρα για την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης, την Παρασκευή η κατανομή των νέων μετοχών.

Χρειάστηκε πάνω από ένας μήνας και το μαρτύριο της σταγόνας για να ανακοινώσει χθες αργά το βράδυ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ότι το σχήμα ΤΜΕΔΕ - Ellington θα είναι ο ιδιώτης επενδυτής που θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.

Με μια ανακοίνωση καλυμμένη με το πέπλο μυστηρίου που έχουν ακολουθήσει όλοι οι εμπλεκόμενοι με την υπόθεση της Attica Bank, το ΤΧΣ δεν μας έκανε διόλου σοφότερους. Η πολυαναμενόμενη ενημέρωσή του αρκέστηκε στο ότι «το Ταμείο ολοκλήρωσε με επιτυχία τις αποκλειστικές του διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές ΤΜΕΔΕ και Ellington Solutions S.A., οι οποίοι συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank μαζί με το ΤΧΣ. Η συνεργασία με τους ιδιώτες επενδυτές στοχεύει στην από κοινού ανάπτυξη της Attica Bank στη βάση ενός νέου επιχειρηματικού σχεδίου ικανού να δημιουργήσει αξία για την επένδυση του Ταμείου. Η διασφάλιση της ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του Ταμείου, η οποία θα εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Attica Bank, αποδεικνύοντας την πλήρη και ουσιαστική δέσμευση του ΤΧΣ στην αποστολή του».

Όλα τα παραπάνω ήταν ήδη γνωστά ή προφανή όσον αφορά στο ρόλο που οφείλει να επιτελεί το ΤΧΣ. Ο ενημερωτικός σκοπός της ανακοίνωσης θα συνίστατο στην επίσημη πληροφόρηση για το ποια θα είναι η συμμετοχή του ιδιώτη επενδυτή στην ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ της Attica Bank και ποιο το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ. Τι προβλέπει η συνεργασία των δύο πλευρών για την επόμενη μέρα της Attica Bank. Πώς θα διασφαλιστεί το ΤΧΣ ώστε η τρέχουσα συμμετοχή του στην ΑΜΚ - σανίδα σωτηρίας για την Attica Bank, να «εξαργυρωθεί» μελλοντικά, όταν η Τράπεζα έχοντας μπει στον δρόμο της ανάνηψης, θα προχωρήσει σε νέα αναπτυξιακή κεφαλαιακή ενίσχυση.

Τα βασικά ερωτήματα για την Attica Bank φαίνεται ότι δεν θα απαντηθούν επισήμως άμεσα. Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, ωστόσο, θα απαντηθεί η νέα μετοχική σύνθεση της Τράπεζας, καθορίζοντας τα ποσοστά συμμετοχής ΤΧΣ και ΤΜΕΔΕ – Ellington, αφού σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης και την Παρασκευή θα γίνει η κατανομή και διάθεση τυχόν αδιάθετων νέων Μετοχών, θα πιστοποιηθεί η καταβολή της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και θα γίνει η ανακοίνωση για την κάλυψή της.

Μέχρι να φανεί ο τελικός καταμερισμός στην κάλυψη των άμεσα αναγκαίων νέων κεφαλαίων για την Attica Bank, μόνη «επιτυχία» της «αποκλειστικής» διαπραγμάτευσης του ΤΧΣ (ένας ήταν άλλωστε ο υποψήφιος που υπέβαλε δεσμευτική προσφορά και αυτό λόγω της σύμπραξης με το ΤΜΕΔΕ) είναι η σιγουριά πως το ποσοστό που θα κληθεί να καλύψει στην επικείμενη ΑΜΚ, θα είναι χαμηλότερο του 68,2% μέχρι του οποίου ήταν υποχρεωμένο να καλύψει. Αυτό είναι το ποσοστό που απέκτησε το ΤΧΣ μετά τη μετατροπή των warrants υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου σε μετοχές της Attica Bank. H συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ και του e-ΕΦΚΑ διαμορφώθηκε αντίστοιχα σε 14,7% και 10,3%.

Στην επικείμενη ΑΜΚ δεν είναι βέβαιο ότι ο e-ΕΦΚΑ θα ασκήσει πλήρως ή μερικώς τα δικαιώματά του. Πληροφορίες που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν επισήμως φέρουν την Ellington να συμμετέχει τελικώς στην ΑΜΚ με 40 έως 50 εκατ. ευρώ και το ΤΜΕΔΕ με άλλα 35 εκατ.

Μετά την ΑΜΚ, οι νέοι μέτοχοι της Τράπεζας θα προχωρήσουν στην αλλαγή της υφιστάμενης διοίκησης (σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κ. Μακέδος έχει εξασφαλίσει την παραμονή του στη θέση του προέδρου της Attica Bank), ενώ η Ellington πρόκειται να ξεκινήσει νέο due diligence στην Τράπεζα για να λάβει την πλήρη εικόνα των πραγματικών κεφαλαιακών αναγκών της.

Υπενθυμίζεται ότι για την ΑΜΚ της Attica Bank θα εκδοθούν έως 1,2 δισεκατομμύριο νέες κοινές ονομαστικές μετοχές με δικαιώματα ψήφου και με ονομαστική αξία και τιμή διάθεσης 0,20 ευρώ η καθεμία. Οι έχοντες δικαίωμα προτίμησης στην ΑΜΚ δικαιούνται να αποκτήσουν νέες μετοχές σε αναλογία 49,5 νέες για κάθε μία παλαιά.

Μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης, και σε περίπτωση που αυτή καλυφθεί πλήρως, το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα ανέρχεται σε 244.845.889 ευρώ και θα διαιρείται σε 1.224.229.445 κοινές ονομαστικές, μετά ψήφου, μετοχές ονομαστικής αξίας 0,20 ευρώ η καθεμία. Τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια της Αύξησης, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης, θα ανέλθουν στο ποσό των 240.000.000 ευρώ. Σε περίπτωση που η Αύξηση δεν καλυφθεί πλήρως, το μετοχικό κεφάλαιο θα αυξηθεί έως του ποσού της κάλυψης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΧΣ: Πράσινο φως στις Ellington - ΤΜΕΔΕ για Attica Bank

gazzetta
gazzetta reader insider insider