Intrakat: Το ενεργειακό «αποτύπωμα» και η κεφαλαιακή ενίσχυση

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intrakat: Το ενεργειακό «αποτύπωμα» και η κεφαλαιακή ενίσχυση
Ξετυλίγεται σταδιακά το πλάνο στις ΑΠΕ. Οι νέες μπίζνες μέσω της ΓΑΙΑ Άνεμος. Πως θα χρηματοδοτηθεί και στηριχτεί το growth story.

Επιβεβαιώνοντας, έστω και σταδιακά, τις εξαγγελίες της για περαιτέρω ενίσχυσή του αποτυπώματός της στο ενεργειακό τομέα, και ιδίως στις ΑΠΕ, η Intrakat, εταιρεία του γκρουπ Intracom συμφερόντων Σ. Κόκκαλη, αρχίζει να ξεδιπλώνει τη στρατηγική και τις κινήσεις της προς την κατεύθυνση αυτή.

Προ ημερών η Intrakat, υπό τον CEO Πέτρο Σουρέτη, ανακοίνωσε μια ακόμα κίνηση. Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας «Καστρί Ευβοίας Α.Ε.», κατόχου άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για Αιολικό Πάρκο ισχύος 5ΜW. To Α/Π χωροθετείται στη θέση Καστρί, στην περιοχή υψηλού αιολικού δυναμικού της Νοτίου Ευβοίας, και σύμφωνα με τους όρους της άδειας παραγωγής το έργο περιλαμβάνει την αποξήλωση και ριζική ανανέωση του εξοπλισμού του (repowering). Για τη λειτουργία του έργου με το νέο εξοπλισμό έχει εξασφαλισθεί 20ετής σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ενέργειας με Τιμή Αναφοράς μέσω διαγωνισμού της ΡΑΕ. Εντός του Β’ 6μηνου 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του και να τεθεί σε λειτουργία.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση μάλλον αποτελεί ένα μόνο «ψηφιδωτό του παζλ». Άλλωστε, η εταιρεία πέραν από τις επενδύσεις που προωθεί, σχεδιάζει την περαιτέρω είσοδό της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω της ΓΑΙΑ Άνεμος, που πρόσφατα απορρόφησε. Όπως ήδη έχει αναφέρει το insider, το τελευταίο χρονικό διάστημα η κατασκευαστική εταιρεία έχει ενισχύσει την παρουσία της στον χώρο των υποδομών, όχι μόνο σε παραδοσιακά έργα ή ΣΔΙΤ, αλλά και στην ενέργεια, στον τομέα περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμμάτων/αποβλήτων, στα σιδηροδρομικά projects, δίχως να αφήνει εκτός πεδίου δράσης το real estate και τον τουρισμό. Ωστόσο, οι σημαντικές επενδύσεις που προωθεί στην ενέργεια, μετά και τη συγχώνευση με τα ΓΑΙΑ ΑΝΕΜΟΣ, με στόχο την προώθηση projects άνω του 1 δισ. ευρώ στα επόμενα έτη στις ΑΠΕ (διαθέτει άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας περίπου 1,1 GW) απαιτούν πρόσθετη ρευστότητα, ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση, έκδοση εγγυητικών και επενδύσεις κ.α. Όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα το insider, η εισηγμένη επεξεργάζεται σχέδιο ενίσχυσης τόσο μέσω ΑΜΚ όσο και μέσω ομολογιακού δανείου.

Άλλωστε, έχει προαναγγείλει διενέργεια έκτακτης γενικής συνέλευσης για τις 17/12 που θα εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ. να λαμβάνει αντίστοιχες αποφάσεις. Ηδη έχουν εδώ και εβδομάδες κυκλοφορήσει σενάρια και νούμερα για τα ποσά που θα θελήσει να «σηκώσει» η εταιρεία (π.χ. για 50-60 εκατ. ευρώ μέσω ΑΜΚ και περί τα 70-80 εκατ. ευρώ ομολογιακή έκδοση), αλλά όλα αυτά, εφόσον τελικά προχωρήσουν, θα επισημοποιηθούν προσεχώς, κατά συνέπεια, για την ώρα πρέπει να εκλαμβάνονται ως σενάρια, πληροφορίες και φήμες από τραπεζικά και χρηματιστηριακά γραφεία. Πάντως, δείχνει ότι επιθυμεί ευελιξία όχι μόνο για ΑΜΚ αλλά και να «ανοίξει τον δρόμο» και σε άλλους επενδυτές, Έλληνες ή ξένους, καθώς γίνεται αναφορά σε δυνατότητα περιορισμού ή κατάργησης του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. Ακολουθώντας το μοντέλο άλλων ομίλων, επιθυμεί να περνάει αποφάσεις ΑΜΚ μέσω του Δ.Σ. (χωρίς να χρειάζεται Γ.Σ.). Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι και τα ίδια τα στελέχη της Intrakat έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η εταιρεία, προκειμένου να προωθήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα (π.χ. στις ΑΠΕ) και να διεκδικήσει μεγάλους διαγωνισμούς (υπάρχει στο μέλλον σημαντικό «πακέτο» έργων, η Αττική Οδός κ.α.) είναι «ανοιχτή» σε διαδικασίες συνεργασιών, ενίσχυσης, στρατηγικών συμπράξεων κ.λπ., δηλαδή σε κάθε μοντέλο ενίσχυσης της εταιρείας.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Intrakat, μετά τη συγχώνευση με τη ΓΑΙΑ Άνεμος, «φιγουράρουν» η Intracom Holdings με 37,79%, ο Π. Σουρέτης με 7,56%, η ADAMAS Group (του Δ. Κούτρα) με 12,69%, η Danech Estate με 8,98% (συμφερόντων Λ. Λαζαράκη και Δ. Στασινόπουλου), η Strongview Holdings με 14,43% (συμφερόντων Δημήτρη Θεοδωρίδη), ενώ το ευρύ επενδυτικό κοινό ελέγχει συνολικά 18,55%.

Πρόσφατα, στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων 9μήνου, η εισηγμένη έκανε και αναφορά στο χαρτοφυλάκιο αδειών Αιολικών και Φωτοβολταϊκών πάρκων που διαθέτει ο Όμιλος και η συνολική του ισχύς ξεπερνά το 1 GW. Ειδικότερα:

1. Σε εξέλιξη το έργο «Αιολικός Σταθμός "ΦΡΑΓΚΑΚΙ"» για λογαριασμό της GREEK WINDPOWER θυγατρικής κατά 100% της INTRAKAT, συνολικού προϋπολογισμού €24 εκ. Το Αιολικό πάρκο «Φραγκάκι», ισχύος 15MW, τίθεται σε λειτουργία το 2022.

2. το Αιολικό Πάρκο «Καστρί», ισχύος 5MW, θα τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2022 και έχει εξασφαλίσει 20ετή σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ενέργειας μέσω διαγωνισμού της ΡΑΕ.

3. για τα Αιολικά Πάρκα στις θέσεις «Ζυγουρολίβαδο» με ισχύ 41,4 MW και «Κάρκαρος» με ισχύ 36ΜW αντίστοιχα, έχει ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία και έχουν επίσης εξασφαλίσει μέσω διαγωνισμού της ΡΑΕ 20ετή σύμβαση πώλησης της παραγόμενης ενέργειας με σταθερή τιμή πώλησης. Η κατασκευή τους αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2022 με στόχο να λειτουργήσουν στα τέλη του 2023 το Α/Π «Κάρκαρος» & εντός του 2024 το Α/Π «Ζυγουρολίβαδο».

4. Αιολικά και Φωτοβολταϊκά Πάρκα ισχύος 400MW ολοκληρώνουν την αδειοδοτική τους διαδικασία εντός της διετίας 2022-2023 και σταδιακά θα κατασκευαστούν και θα τεθούν σε λειτουργία. Από αυτά, Αιολικά έργα συνολικής ισχύος 77 MW είναι προχωρημένης ωριμότητας, τα οποία έχουν ήδη ολοκληρώσει την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση και έχουν εξασφαλίσει οριστικούς όρους σύνδεσης με τον ΑΔΜΗΕ. Έχουν την δυνατότητα και θα συμμετέχουν στον επόμενο διαγωνισμό της ΡΑΕ για να εξασφαλίσουν σταθερή τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας.

5. Επίσης, Αιολικά Πάρκα ισχύος περίπου 634 MW έχουν ήδη λάβει βεβαιώσεις παραγωγού από τη ΡΑΕ και βρίσκονται σε στάδιο εκπόνησης όλων των απαραίτητων ενεργειακών μετρήσεων και μελετών για την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση.

6. Τέλος, εκδόθηκαν οι αποφάσεις της ΡΑΕ για τη χορήγηση αδειών για 6 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης (Storage) στη Θίσβη Βοιωτίας, συνολικής ισχύος 496,6ΜW, διάρκειας 35 ετών και με εκτιμωμένη έναρξη κατασκευής εντός του 2023.

Να αναφερθεί ότι πέραν αυτών, έτσι κι αλλιώς η εταιρεία έχει και μια… ευρύτερη παρουσία στα ενεργειακά projects κατασκευάζοντας έργα και για λογαριασμό άλλων, όπως για παράδειγμα η κατασκευή του έργου «Μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός (1) αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 27 mw και ενός κέντρου υπερυψηλής τάσης 400/20 kv, ισχύος 100 mva» για λογαριασμό της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, συνολικού προϋπολογισμού 43 εκατ. ευρώ που είναι σε εξέλιξη κ.α.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα μόλις, στο πλαίσιο του 4ου Athens Investment Forum (που διοργανώθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας), ο κ. Λουκάς Λαζαράκης, Γενικός Διευθυντής Energy Unit της Intrakat, τόνισε την επιτακτική ανάγκη άμεσης προώθησης των έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, δηλώνοντας: «Είναι προφανές ότι το μέλλον της αγοράς ενέργειας είναι οι ΑΠΕ, οι οποίες λόγω του σταθερού κόστους παραγωγής τους μπορούν να μειώσουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά το κόστος ενέργειας. Θα πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και περισσότερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι εξαιρετικά αιφνιδιαστική για όλον τον πλανήτη η απότομη και τεράστια αύξηση του κόστους ενέργειας και πιστεύουμε ότι η λύση είναι οι ΑΠΕ και στον τομέα αυτό η Intrakat θα πρωταγωνιστήσει».

Να σημειωθεί ότι η ΓΑΙΑ Άνεμος διαθέτει άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας περίπου 1,1 GW. Το επενδυτικό περιλαμβάνει 93 MW έργων έτοιμων προς κατασκευή, 400 MW έργων υπό ωρίμανση με ετοιμότητα για κατασκευή έως το 2024 και 600 MW έργων διαθέσιμων προς κατασκευή μετά το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Intrakat: Στα 800 εκατ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο έργων

gazzetta
gazzetta reader insider insider