Ρεύμα: Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας τον Νοέμβριο στην τιμή χονδρικής

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Πανευρωπαϊκή πρωτιά της Ελλάδας τον Νοέμβριο στην τιμή χονδρικής
Στα 228,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα έκλεισε ο προηγούμενος μήνας, με άλμα 15,4% – Μειωμένα τα κυμαινόμενα τιμολόγια χαμηλής τάσης, λόγω υπερδιπλασιασμού της επιδότησης – Νέα προϊόντα σταθερής χρέωσης της ΔΕΗ από την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου

Καινούρια εκτίναξη παρουσίασε το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας τον Νοέμβριο στη χώρα μας, με την τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας να διαμορφώνεται στα 228,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 334% από τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Την ίδια στιγμή, ο Νοέμβριος κλείνει με αύξηση 15,4% από τον προηγούμενο μήνα, όταν η προημερήσια αγορά άγγιξε τα 198,32 ευρώ.

Με τα απανωτά ρεκόρ στις ημερήσιες τιμές, που σημειώθηκαν μέσα στον Νοέμβριο, ήταν περίπου προδιαγεγραμμένο ότι όχι μόνο το χονδρεμπορικό κόστος θα αυξανόταν περισσότερο συγκριτικά με τον Οκτώβριο, αλλά και πως θα ξεπερνούσε τα 220 ευρώ. Ενδεικτικά, η ελληνική αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε αρκετά 24ωρα στα επίπεδα των 250 €/MWh, φτάνοντας μάλιστα στις 18 Νοεμβρίου στα 276,47 €/MWh.

Τα νούμερα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να είναι η ακριβότερη πανευρωπαϊκά τον Νοέμβριο. Όσον αφορά τις υπόλοιπες αγορές της Ε.Ε., ακολούθησε η Ιταλία (225,95 €/MWh), η Γαλλία (217,06 €/MWh) και η Κροατία (215,99 €/MWh). Με τιμές πάνω από τα 215 ευρώ ανά Μεγαβατώρα «κλείνουν» τον μήνα επίσης η Ουγγαρία (215,87 €/MWh) και η Σλοβενία (215,84 €/MWh).

Η τιμολόγηση του αερίου

Βασικός λόγος για την αρνητική πρωτιά είναι το γεγονός ότι, όπως έχει γράψει το Insider.gr, στην ελληνική αγορά η τιμολόγηση του αερίου σε ηλεκτροπαραγωγούς και προμηθευτές κατά κανόνα γίνεται με βάση τις τιμές του καυσίμου τον προηγούμενο μήνα.

Επομένως, το αέριο που καταναλώθηκε τον Νοέμβριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει τιμολογηθεί τον Οκτώβριο, όταν οι τιμές του καυσίμου κινούνταν σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η σταθμισμένη τιμή του καυσίμου είχε «κλειδώσει» για τον Νοέμβριο στα 92 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Στις υπόλοιπες αγορές, αντίθετα, το κόστος του αερίου ακολουθεί άμεσα τις αυξομειώσεις των τιμών στη spot αγορά, οι οποίες είχαν αποκλιμακωθεί αισθητά τις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου. Επομένως, για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα του μήνα, οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού ήταν μειωμένες έναντι του Οκτωβρίου και κινούνταν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την ελληνική αγορά.

Μικρότερη επιβάρυνση χάρις στην επιδότηση

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, παρά την αύξηση της εγχώριας χονδρεμπορικής τιμής, στα κυμαινόμενα τιμολόγια χαμηλής τάσης θα είναι μειωμένες οι τελικές χρεώσεις για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κατανάλωσης, καθώς από αυτό τον μήνα έχει υπερδιπλασιαστεί η επιδότηση, στα 13 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Κατά συνέπεια, αν ένας καταναλωτής χρεώθηκε για 300 κιλοβατώρες τον Οκτώβριο με 62 ευρώ, τον Νοέμβριο θα πληρώσει για την ίδια κατανάλωση 51,5 ευρώ, παρά τη μεγαλύτερη προσαύξηση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής, λόγω του υψηλότερου χονδρεμπορικού κόστους.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές φυσικού αερίου έχουν πάρει ξανά την ανιούσα από τα μέσα περίπου του Νοεμβρίου, με την αναστολή πιστοποίησης του Nord Stream 2 στη Γερμανία. Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου στον ολλανδικό κόμβο διαπραγμάτευσης φυσικού αερίου TTF έχει επανακάμψει στα επίπεδα των 90 ευρώ, αγγίζοντας χθες τα 93,4 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επίσης, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κινούνται πλέον και τα δικαιώματα ρύπων, τα οποία κινούνται στα 70 ευρώ ανά τόνο.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι το «ράλι» των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας θα συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης μέχρι τουλάχιστον την επόμενη άνοιξη. Έτσι, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επέκταση των μέτρων στήριξης και εντός του 2022, όπως σημείωσε σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού για την ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται κάθε φορά που οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος υπερβαίνουν ένα «κατώφλι», προσδιορίζοντας αυτόματα το ύψος της επιδότησης στους λογαριασμούς.

Νέα σταθερά προϊόντα από τη ΔΕΗ

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ από τις 3 Δεκεμβρίου κυκλοφορεί δύο νέα προϊόντα σταθερής χρέωσης στη χαμηλή τάση (δηλαδή χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής). Τα καινούρια σταθερά τιμολόγια ΔΕΗ myHome Enter και ΔΕΗ myHome Online έχουν 12μηνη διάρκεια και χρέωση 18 και 17 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Παράλληλα, το ΔΕΗ myHome Enter προσφέρει επιβράβευση συνέπειας 5% και επιπλέον έκπτωση 2% με την ενεργοποίηση πάγιας τραπεζικής εντολής. Επίσης, το ΔΕΗ myHome Online παρέχει έκπτωση 30 ευρώ στον πρώτο λογαριασμό, για ενεργοποιήσεις έως 31 Δεκεμβρίου.

Στις 2 Δεκεμβρίου θα αποσυρθούν τα υφιστάμενα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ με την ίδια επωνυμία, τα οποία είχαν 24μηνη διάρκεια και προσέφεραν χρεώσεις 10,5 και 9,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προϊόντα αποσύρονται καθώς ο αριθμός των πελατών που τα έχουν ενεργοποιήσει αγγίζει πλέον την καταναλωτική βάση που είχε υπολογίσει η εταιρεία να καλύψει με αυτά, όταν «έχτισε» το «καλάθι» προμήθειάς της σε ρεύμα για να προχωρήσει στο λανσάρισμά τους. Με δεδομένο ότι το «καλάθι» για τα νέα προϊόντα «χτίσθηκε» σε ένα περιβάλλον ακριβότερων χονδρεμπορικών τιμών, τα νέα σταθερά τιμολόγια έχουν υψηλότερες χρεώσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider