DEMO ΑΒΕΕ: Επενδύσεις 356 εκατ. ευρώ – Δύο νέοι κλάδοι στη χώρα και πάνω από 500 νέες θέσεις εργασίας

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DEMO ΑΒΕΕ: Επενδύσεις 356 εκατ. ευρώ – Δύο νέοι κλάδοι στη χώρα και πάνω από 500 νέες θέσεις εργασίας
Το  επενδυτικό της πλάνο, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, σε βάθος 7ετίας ανακοίνωσε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ

Το επενδυτικό της πλάνο, συνολικού ύψους 356 εκατ. ευρώ, σε βάθος 7ετίας (2021-2027) ανακοίνωσε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ.

Με τις νέες επενδύσεις, δημιουργούνται εκ του μηδενός δύο νέοι κλάδοι στην Ελλάδα, της παραγωγής πρώτων υλών για φάρμακα και της παραγωγής βιολογικών φαρμάκων, και «ανοίγουν» περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας. Στόχος της εταιρείας είναι να διασφαλίσει την αυτάρκεια φαρμάκων στη χώρα μας, αλλά και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην αγορά της Ευρώπης αλλά και στην παγκόσμια αγορά.

Στο σχεδιασμό εντάσσεται η ανέγερση ενός νέου βιομηχανικού συγκροτήματος στη βιομηχανική περιοχή της Τρίπολης Αρκαδίας, το οποίο θα αποτελείται από τέσσερις μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και έξι μονάδες παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων. Θα έχει συνολική επιφάνεια κτιρίων 74000 τ.μ. και δυνατότητα παραγωγής 200 τόνων πρώτης ύλης και 250 εκατ. τεμαχίων τελικών σκευασμάτων ετησίως. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης αυτής και σε πλήρη λειτουργία αναμένεται να δημιουργηθούν 450 νέες και καλά αμειβόμενες άμεσες θέσεις εργασίας.

Με την επένδυση δημιουργείται στην Ελλάδα ο κλάδος παραγωγής πρώτων υλών φαρμάκων που δεν υπήρχε στη χώρα μας και η εταιρεία αποκτά τη δυνατότητα να παράγει όλες τις φαρμακοτεχνικές μορφές και κατηγορίες ενεσίμων που υπάρχουν σήμερα. «Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πλέον ανάγκη να εισάγει κανένα ενέσιμο προϊόν από το εξωτερικό, λόγω αδυναμίας δυνατότητας παραγωγής στη χώρα μας. Το μέγεθος της παραγωγής, θα μπορεί να καλύψει το 20% των αναγκών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων όλης της Ευρώπης για τα προϊόντα που θα παράγει», διευκρίνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ΑΒΕΕ και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Δημήτρης Δέμος, κατά την παρουσίαση του επενδυτικού πλάνου.

Η ανέγερση της πρώτης εγκατάστασης αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2022, καθιστώντας την Τρίπολη έναν από τους βασικούς κόμβους φαρμακοβιομηχανίας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι εντός του 1ου τριμήνου του 2022 η εταιρεία ολοκληρώνει δύο νέες παραγωγικές μονάδες στο Κρυονέρι Αττικής, για επέκταση της παραγωγής της σε ενέσιμη αντιβίωση σε πλαστικό περιέκτη και λυόφιλα προϊόντα. Οι εγκαταστάσεις, συνολικής επιφάνειας 6000 τ.μ., έρχονται να συμπληρώσουν ένα κενό που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στη ζήτηση των προϊόντων της εταιρείας στο εξωτερικό και την υπάρχουσα δυναμικότητα της παραγωγής της.

Νέο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης

Δεδομένου ότι το μέγεθος του συγκροτήματος στην Τρίπολη απαιτεί σημαντικό αριθμό ανάπτυξης νέων προϊόντων για να καλυφθεί η παραγωγική του δυνατότητά του, η εταιρεία προχώρησε εντός του 2021 στην κατασκευή ενός νέου Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α), στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Το νέο κέντρο, επιφάνειας 2400 τ.μ. θα φιλοξενεί τις ομάδες Ε&Α για τις πρώτες ύλες και τα τελικά προϊόντα χημικής προέλευσης που θα παραχθούν στην Τρίπολη και θα απασχολεί σε πλήρη λειτουργία 75 νέους επιστήμονες υψηλής κατάρτισης.

Στόχος της εταιρείας, είναι με την ολοκλήρωση του Κέντρου στο τέλος του 2021 να αναπτύσσει 25 νέα προϊόντα το χρόνο, με κατάληξη το 2027 να έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη 125 νέων σκευασμάτων.

«Με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της εταιρείας μας στο Κρυονέρι Αττικής και με το νέο βιομηχανικό συγκρότημα στην Τρίπολη Αρκαδίας, με την υπάρχουσα προϊοντική μας λίστα αλλά και με τα 125 νέα προϊόντα που θα αναπτύξουμε, η DEMO αναδεικνύεται με τον νέο επενδυτικό της πλάνο στο μεγαλύτερο παραγωγό ενεσίμων στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Δέμος.

Κέντρο Βιοτεχνολογίας στο Κρυονέρι

Ακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα της Βιοτεχνολογίας, βλέποντας τους νέους επιστήμονες να διαπρέπουν στο εξωτερικό και αντιλαμβανόμενη την αναγκαιότητα να αποκτήσει τεχνογνωσία στη νέα αυτή τεχνολογία που αποτελεί παγκόσμια τάση, η DEMO, προχωρά σε σημαντικές επενδύσεις, ώστε η Ελλάδα να ανήκει στη μικρή ομάδα χωρών που έχουν δυνατότητα παραγωγής βιοτεχνολογικών προϊόντων.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός σύγχρονου ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας στο Κρυονέρι Αττικής. Η ανέγερση του κτιρίου ξεκίνησε εντός του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022. Εντός του κτιρίου, μεγέθους 4000 τ.μ., αναμένεται να εγκατασταθούν τα εργαστήρια Ε&Α καθώς επίσης και μία πιλοτική ομάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων για παραγωγές παρτίδων προϊόντος για κλινικές μελέτες.

Βιοακαδημία Φαρμάκων και ανάπτυξη μονοκλωνικών αντισωμάτων

Προκειμένου να αποκτήσει την τεχνογωσία για την επιτυχία του εγχειρήματος, η DEMO αποφάσισε τη δημιουργία Βιοακαδημίας Φαρμάκων στις νέες εγκαταστάσεις της, όπου επιστήμονες από το εξωτερικό με τεχνογνωσία θα εκπαιδεύουν τους νέους επιστήμονες από τα πανεπιστήμιά μας, ώστε να γίνουν οι θύλακες Ε&Α στη νέα αυτή τεχνολογία.

Η έναρξη της λειτουργίας της Βιοακαδημίας προβλέπεται με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, ενώ οι επιστήμονες από το εξωτερικό έχουν ήδη αρχίσει να προσλαμβάνονται. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία σχεδιάζει την έναρξη Ε&Α τριών μονοκλωνικών αντισωμάτων μέχρι το 2027, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν σταδιακά από το 2030 κι έπειτα.

«Με τις ανωτέρω επενδύσεις στη Βιοτεχνολογία η εταιρεία μας συμβάλλει ποικιλοτρόπως στην εθνική οικονομία, δημιουργώντας εκ του μηδενός τον κλάδο της βιομηχανικής παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στο brain gain της χώρας με επιστημονικό προσωπικό υψηλής κατάρτισης, δημιουργώντας τους νέους επιστήμονες του μέλλοντος για την παραγωγή φαρμάκων στη χώρα. Παράλληλα, οι ερευνητές της χώρας στο χώρο της υγείας θα έχουν τη δυνατότητα για πρώτη φορά να δοκιμάσουν τις ιδέες τους σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής βιοτεχνολογικών προϊόντων. Τέλος πολλές εταιρείες startup του εξωτερικού θα έχουν τη δυνατότητα να παράξουν τις δικές τους παρτίδες για κλινικές μελέτες στη χώρα μας και με τον τρόπο αυτό να δώσουμε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αυξήσει τα έσοδά της και στον χώρο των κλινικών δοκιμών», τόνισε ο Δημήτρης Δέμος.

Μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα

Οι επενδύσεις της DEMO έρχονται σε μία κομβική συγκυρία, να καλύψουν κενά που αναδείχθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού αναφορικά με την αυτάρκεια της Ευρώπης σε φάρμακα και να απαντήσουν στις ανάγκες που δημιουργούνται για νέες τεχνολογίες. Μετά την πανδημία του κορονοϊού και το «τσουνάμι» ελλείψεων φαρμάκων που αντιμετώπισε η ΕΕ, λόγω έλλειψης πρώτων υλών οι οποίες παράγονται σε τρίτες χώρες, η συζήτηση για μεταφορά των τομέων R&D και παραγωγής εντός των συνόρων της, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυτάρκειά της, έχει ήδη ξεκινήσει σε κεντρικό επίπεδο.

«Η σημερινή συγκυρία είναι μοναδική για τη χώρα μας. Η ανάγκη για παραγωγικές εγκαταστάσεις στην ΕΕ είναι πιο εμφανής από ποτέ και η αναγνώριση των λανθασμένων χειρισμών από τις Βρυξέλλες είναι πλέον και δημοσίως αναγνωρισμένες. Η Ελλάδα έχει μία στρατηγική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει σε αυτόν τον τομέα. Να αναγνωριστεί στην Ευρώπη σαν βασικός πάροχος φαρμάκων και στρατηγικός εταίρος στις μελλοντικές αποφάσεις της ΕΕ, καθότι θα στηρίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με ένα από τα τρία βασικά αγαθά που είναι το φάρμακο. Η DEMO, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο, αντιλαμβάνεται την ανάγκη, αφουγκράζεται την ευκαιρία και διαισθάνεται το ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας στην αναβάθμιση της ΕΕ. Με το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας μας, για τα επόμενα 7 χρόνια, ύψους 356 εκατ. ευρώ, η DEMO έρχεται να θωρακίσει την Ευρώπη σε φάρμακα και ταυτόχρονα να βάλει την Ελλάδα στις νέες τεχνολογίες του φαρμάκου. Ο πήχης μπαίνει ψηλά αλλά και η ευκαιρία είναι μοναδική», σημείωσε ο κ. Δέμος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider