«Χριστουγεννιάτικος πλειστηριασμός» για την εταιρεία Βωβός

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χριστουγεννιάτικος πλειστηριασμός» για την εταιρεία Βωβός
Στις 22 Δεκεμβρίου «χτυπάει το σφυρί» για το ακίνητο στο Μαρούσι που έμεινε στα «μπετά». Τιμή πρώτης προσφοράς 4,8 εκατ. ευρώ.

Σε περίπου ενάμιση μήνα από τώρα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, έχει προγραμματιστεί νέος πλειστηριασμός για το ακίνητο της εταιρείας «ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» στο Μαρούσι, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 4,8 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Hellas Capital Leasing.

Ειδικότερα, το… «σφυρί θα χτυπήσει» στις 22 Δεκεμβρίου 2021 και θα αφορά σε ένα επαγγελματικό ακίνητο, το κτίριο-φάντασμα που έχει μείνει στα μπετά από το 2004, με τον αρχικό σχεδιασμό της εταιρείας Βωβός, να προβλέπει τότε την ανέγερση τετραώροφου κτιρίου γραφείων, με ισόγειο κατάστημα, τέσσερα υπόγεια 78 θέσεων στάθμευσης, επιφανείας 3.000 τ.μ.

Πριν πολλά χρόνια ο επιχειρηματίας είχε χαρακτηριστεί μέχρι και ως… «ο βασιλιάς της Λ. Κηφισίας», από τις πολλές και μεγάλες αναπτύξεις που είχε «σηκώσει» στον οδικό άξονα, γνωστός για τα «γυάλινα κτίρια», τα σημαντικά σχέδια, ιδίως για την διπλή Ανάπλαση Βοτανικού-Αλεξάνδρας, που βέβαια τείνει να υλοποιηθεί πλέον χωρίς τη Βωβός. Για πολλούς το «πάγωμα» παλιότερα του εν λόγω project ήταν αυτό που αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα αρνητικών εξελίξεων για το γκρουπ, σε συνδυασμό με τα σημαντικά οικονομικά/δανειακά ανοίγματα ή την κρίση που στη συνέχεια «χτύπησε» την κτηματαγορά.

Για να επιστρέψουμε στον πλειστηριασμό, το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Αμαρουσίου Αττικής, μέσα στο τετρακόσια ενενήντα επτά ΑΛΦΑ (497Α) οικοδομικό τετράγωνο, επί της Λεωφόρου Κηφισίας, της οδού Σίνα και παραχειμάρρου Σαπφούς. Έχει συνολική έκταση 8.196 τετραγωνικά μέτρα.

Όπως σημειώνεται, το «κτίριο δεν αποπερατώθηκε διότι το έτος 2006 ανακλήθηκε η υπ’ αριθμ. 22976/2003 αναθεώρηση της υπ’ αριθμ. 194/2001 οικοδομικής άδειας σύμφωνα με την οποία προβλεπόταν να κατασκευαστεί το εν λόγω κτίριο . Η ανάκληση έγινε με βάση την υπ’ αρ. 26051 απόφαση του προϊσταμένου της Υ∆ΟΜ, η οποία στηρίχθηκε στην υπ’ αρ. 2591/2005 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία ακυρώνει την αναθεώρηση με αριθμ. 22976/2003 της υπ’ αριθμ. 194/01 οικοδομικής αδείας, εξ αιτίας μη οριοθέτησης του παρακείμενου ρέματος, λόγω μη υποβολής κατάλληλης μελέτης, αλλά στοιχειωδών εκτιμήσεων που υπήρχαν από Π. ∆., με αποτέλεσμα να τηρηθεί απόσταση δέκα μέτρα (10,00) αντί για είκοσι μέτρα (20,00) από το ρέμα. Πλέον, οι οριογραμμές του ρέματος Σαπφούς επανακαθορίσθηκαν με το ΦΕΚ 438∆/24-9-2014 και αναμένεται η ολοκλήρωση του ΦΕΚ τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου σύμφωνα με τις νέες οριοθετήσεις του ρέματος . Για να καταστεί δυνατή η ανέγερση του Β ́ και του Γ ́ ορόφου, θα πρέπει να του νέου Φ.Ε.Κ. τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου».

Επίσης, «με βάση το 9ο Πρακτικό της από 24-10-2019 Συνεδρίασης της Π. Ε. του Βορείου Τομέα Αθηνών – Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων & Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) «παρέχεται η σύμφωνη γνώμη προκειμένου για την υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4495/1917 των τμημάτων της οικοδομής, όπως αυτά προβλέπονταν από την ακυρωθείσα με την με αριθμό 2591/2005 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, της υπ’ αριθμ. 22976/2003 αναθεώρηση της της υπ’ αριθμ. 194/2001 οικοδομικής αδείας, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός [ισόγειο και πρώτος (Α΄) όροφος]», καθώς η άδεια ανακλήθηκε όχι λόγω ψευδών στοιχείων, αλλά για ελλιπές ΦΕΚ οριοθέτησης του ρέματος. Γι’ αυτό τον λόγο το όλο ανεγερθέν και μη αποπερατωθέν κτίριο 2 θεωρείται ότι αποτελεί ενιαίο σύνολο ακινήτου, ώστε με την αναθεώρηση της άδειας οικοδομής και αφού πρώτα οριοθετηθεί το ρέμα, να μπορέσει να διαμορφωθεί και να τακτοποιηθούν πολεοδομικά οι ανεγερθείσες οριζόντιες ιδιοκτησίες και να εκδοθεί οικοδομική άδεια αποπεράτωσης για το υπόλοιπο τμήμα της οικοδομής».

Σημειώνεται ότι το όλο κτίριο 2 αποτελεί ενιαίο σύνολο λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα (ανεγερθέν μερικώς και μη αποπερατωμένο), της ανάκλησης της οικοδομικής άδειας καθώς και της οριοθέτησης του ρέματος, ως εκ τούτου ο πλειστηριασμός θα γίνει για το όλο ακίνητο με μια ενιαία συνολική τιμή , ήτοι το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων οκτακοσίων ευρώ (4.800.000,00).

Το ακίνητο έμεινε ημιτελές και βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 22/12. Το κτίριο 2 είναι ημιτελές- έχει ολοκληρωθεί ο οικοδομικός σκελετός - και μάλιστα έχει κατασκευαστεί πλήρως ο σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα έως και την οροφή του Α ορόφου και τις κολώνες του Β ορόφου. Το τμήμα του σταθμού 2 αυτοκινήτων των υπογείων Β,Γ,Δ ,έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 85 % και του Α υπογείου είναι σε ποσοστό 50% καθώς δεν έχει γίνει η εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού και δεν έχουν διαμορφωθεί οι χώροι αλλά και οι ιδιοκτησία Υ1 καθώς όλος ο χώρος είναι ενιαίος.

Όπως αναφέρεται για την «ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ» ορίστηκε το ποσό της εμπορικής αξίας των ακινήτων, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης, ήτοι : 1) Για την 1 οριζόντια ιδιοκτησία του Γ ορόφου του Κτιρίου 2, αντί του ποσού σε πεντακόσιες ογδόντα ευρώ (580.000,00), 2) Για την 1 οριζόντια ιδιοκτησία του Β’ του Κτιρίου 2, αντί του ποσού σε πεντακόσιες ογδόντα ευρώ (580.000,00), 3) Για την 1 οριζόντια ιδιοκτησία του Α’ ορόφου, αντί του ποσού σε ένα εκατομμύριο χιλιάδες ευρώ (1.000.000,00), 4) Για το Κ1 κατάστημα του Ισογείου του Κτιρίου 2 και την Υ1 αποθήκη του πρώτου (Α’) υπογείου του Κτιρίου 2, η οποία επικοινωνεί με εσωτερική σκάλα με το Κ1 κατάστημα του ισογείου ορόφου του Κτιρίου 2, του οποίου αποτελεί παράρτημα και παρακολούθημα, , αντί του ποσού σε ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (1.500.000,00). Για κάθε θέση στάθμευσης ορίστηκε ποσό 14 χιλ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider