ΕΕΣΥΠ: Τα έσοδα από μερίσματα και οι προοπτικές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕΣΥΠ: Τα έσοδα από μερίσματα και οι προοπτικές
Ποσό 352 εκατ. ευρώ εισέπραξε το Υπερταμείο από ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΟΤΕ. Ο ρόλος του για την «επόμενη μέρα».

Τον Οκτώβριο του 2021, θα δημοσιοποιήσει η ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο) το νέο στρατηγικό της σχέδιο για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, βασισμένο στις νέες στρατηγικές κατευθύνσεις από τον Μοναδικό Μέτοχό της, το Υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτό, θα αποτυπώνει την πρόθεση της Διοίκησης για την εξέλιξη της εταιρείας, καθώς και το πλάνο αύξησης της αξίας των θυγατρικών της.

Αυτό σημειώνεται στην ετήσια οικονομική έκθεση της ΕΕΣΥΠ (για το 2020) και αναφορικά με την «επόμενη ημέρα» του φορέα.

Επίσης, στα 35,214 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2020 τα συνολικά έσοδα από μερίσματα της ΕΕΣΥΠ (Υπερατμείο) έναντι 24,5 εκατ. ευρώ το 2019, εξαιρουμένων των εσόδων από ΕΤΑΔ και ΔΑΑ (Διεθνές Αερολιμένα Αθηνών). Αν συνυπολογίζονταν και τα μερίσματα της ΕΤΑΔ ή του «Ελευθέριος Βενιζέλος» που το 2019 προσέφεραν στην ΕΕΣΥΠ συνολικά έσοδα σχεδόν 37,4 εκατ. ευρώ (21,18 εκατ. της ΕΤΑΔ συν 16,25 εκατ. ευρώ του ΔΑΑ), τότε τα μερίσματα θα έμοιαζαν μειωμένα.

Ο λόγος που οι δύο αυτές θυγατρικές δεν φαίνονται να δίνουν μέρισμα το 2020 σχετίζεται για τον μεν Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ότι τα αποτελέσματά του επλήγησαν σημαντικά κατά την περίοδο της πανδημίας και αποφασίσθηκε η μη διανομή μερίσματος ώστε να έχει επαρκή ρευστότητα για την αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής περιόδου, για την δε ΕΤΑΔ Α.Ε. ότι το 2019 είχε διανείμει έκτακτο μέρισμα ύψους €21,2 εκατ. το οποίο δεν επαναλήφθηκε πέρυσι.

Αν εξαιρέσουμε τις δύο αυτές περιπτώσεις, η ΕΕΣΥΠ, έχοντας ως στόχο τη συνεχή βελτίωση της απόδοσης των εταιρειών του χαρτοφυλακίου της και ως συνέπεια της ενεργητικής παρακολούθησης των επιδόσεών τους, εντός της περιόδου κατάφερε σημαντική αύξηση των εσόδων από μερίσματα από το σύνολο σχεδόν των άλλων εταιρειών, περίπου 56%.

Ειδικότερα, έλαβε μέρισμα 20,235 εκατ. ευρώ από την ΕΥΔΑΠ (+41% ή +5,87 εκατ. ευρώ), περίπου 4,86 εκατ. ευρώ από την ΕΥΑΘ (+113% ή αλλιώς +2,57 εκατ. ευρώ), μέρισμα 4,5 εκατ. ευρώ από τη ΓΑΙΟΣΕ (+3%), 2,66 εκατ. ευρώ από τον ΟΤΕ (+8%), 1,7 εκατ. ευρώ από ΟΚΑΑ και 1,2 εκατ. ευρώ από μικρότερες διανομές (+ 306% σε σχέση με το 2019).

Γίνεται αναφορά στη νέα μονάδα του ΤΑΙΠΕΔ η οποία αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση αυτών των επενδύσεων. «Είναι σαφές ότι το σύνολο των εταιρειών του χαρτοφυλακίου μας έχει έναν ευρύτερο ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, τόσο μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων και της συμβολής στην εξωστρέφεια του ομίλου του Υπερταμείου, όσο και στην απορρόφηση πόρων και την υλοποίηση έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το 2021 θέτουμε τα θεμέλια για σημαντικές πτυχές του έργου μας, επιταχύνουμε τα επενδυτικά έργα των θυγατρικών μας και συμβάλλουμε στην εκκίνηση της επίλυσης χρόνιων ζητημάτων που αντιμετώπιζαν. Αυτός είναι ο νέος ρόλος του Υπερταμείου, να αποτελεί έναν μέτοχο με ενεργό ρόλο στον εκσυγχρονισμό των Δημοσίων Επιχειρήσεων, στη δημιουργία υπεραξίας για τις θυγατρικές του, στη διασφάλιση αναβαθμισμένων υπηρεσιών για τους πολίτες και φυσικά στη δημιουργία επιπρόσθετης αξίας για τον μέτοχό του, το ελληνικό κράτος», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνεται στην ετήσια οικονομική έκθεση αναφορικά με το 2021 και τις προοπτικές, «το 2ο εξάμηνο, με την εντατικοποίηση των εμβολιασμών και την άρση των lockdown, έγινε η επανεκκίνηση της αγοράς με τη γενικότερη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας να δείχνει ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης. Στις εταιρείες του χαρτοφυλακίου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Η ΔΕΗ έχει επιστρέψει με επιτυχία στις αγορές, μετά από επτά χρόνια, με την έκδοση δύο ομολόγων βιωσιμότητας συνολικού ποσού €775 εκατ. και ενός πράσινου ομολόγου ύψους €500 εκατ., ενώ κτίζει μεθοδικά την παρουσία της στην ηλεκτροκίνηση. Η ΕΥΔΑΠ κατέληξε σε συμφωνία-πλαίσιο με το ελληνικό Δημόσιο με επωφελή τρόπο και προχωρά το πρόγραμμα αναδιοργάνωσής της. Η ΕΥΑΘ υλοποιεί το επενδυτικό της πλάνο με την ολοκλήρωση σημαντικών έργων για τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Ξεκινά το έργο αποκατάστασης της Διώρυγας της Κορίνθου, το οποίο θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της εταιρείας στο μέλλον, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της Διώρυγας ως τουριστικού πόλου. Έως τα τέλη του Ιουνίου της επόμενης χρονιάς θα έχει ολοκληρωθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του εκθεσιακού χώρου της ΔΕΘ.

Ολοκληρώθηκε η παραχώρηση του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από την ΕΤΑΔ, ενώ συμφωνήθηκε η παράταση της εκμίσθωσης της Μαρίνας Γουβιών στην Κέρκυρα για 15 χρόνια. Παράλληλα, η ΕΤΑΔ επιταχύνει την ανάπτυξη ενός πλήρους σχεδίου για τη στρατηγική των ακινήτων της και σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θα προχωρήσει στην ωρίμανση και αξιοποίησή τους. Εγκρίθηκαν τεχνικά δελτία, τόσο για την αναβάθμιση των υποδομών αποθήκευσης και συντήρησης (ψυγείων) της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, όσο και για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης και την αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, τα οποία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ολοκληρώθηκαν τέσσερα μνημόνια συνεργασίας για την ανάπτυξη υπηρεσιών και προϊόντων 5G που υπέγραψε η ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ 5G με τα Vantage Towers Greece, Πανεπιστήμιο Πατρών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και τη μονάδα Corallia του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά». Προχωρήσαμε στην επιλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ με γνώμονα τη συλλογικά εκτεταμένη και διαφοροποιημένη εμπειρία και τεχνογνωσία αλλά και με στόχο την επιτάχυνση των συναλλαγών στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αξιοποίησης του Ταμείου. Μόλις λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου ΔΣ, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην υπογραφή της εμβληματικής συμφωνίας με την Lamda Development A.E. για την μεταβίβαση των μετοχών της «Ελληνικό Α.Ε.», σηματοδοτώντας την έναρξη της αξιοποίησης της έκτασης ως της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης της Ευρώπης. Με ταχύτητα κινείται πλέον και η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του κυρίως αυτοκινητοδρόμου και τριών κάθετων οδικών αξόνων της, για χρονική περίοδο 35 ετών καθώς και η πώληση της ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ.

Εκκινήσαμε τις διαδικασίες αξιοποίησης των 23 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, θέμα άρρηκτα συνδεδεμένο με την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας, με αφετηρία το αεροδρόμιο Καλαμάτας για το οποίο δρομολογήθηκε ο διαγωνισμός για την αναζήτηση συμβούλων.

Ταυτόχρονα για το 2021, δίνουμε προτεραιότητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιρειών του χαρτοφυλακίου μας. Προχωρούμε λοιπόν σε οριζόντιες δράσεις συνεργασίας και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, μεταξύ των θυγατρικών μας, όπως την εκκίνηση της διαδικασίας για τη δημιουργία Open Data Hub και την έναρξη της αναβάθμισης της κυβερνοασφάλειας για τις θυγατρικές μας. Στο πλαίσιο της συμβολής μας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία μιας οικονομίας χαμηλών ρύπων, υποστηρίζουμε τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης της χώρας και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) στην μεταλιγνιτική εποχή. Για το σκοπό αυτό συνδράμουμε με την ανάθεση έργου Συμβουλευτικών Υπηρεσιών για τον σχεδιασμό και την οργάνωση της νέας εταιρείας που θα εξασφαλίσει την ορθή μετάβαση των περιοχών που εξαρτώνται από λιγνιτικές δραστηριότητες στην νέα εποχή με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, διατηρώντας πάντα την κοινωνική συνοχή.

Μέσα στο 2021 θα δρομολογήσουμε τη συνολική στρατηγική και το πλαίσιο λειτουργίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη (ESG) του Υπερταμείου και των θυγατρικών του, όπως και τα εργαλεία ενσωμάτωσης που θα απαιτηθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναγνωρίζοντας τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή, ενταχθήκαμε ως μέλος στο διεθνές δίκτυο One Planet Sovereign Wealth Funds, στο οποίο συμμετέχουν όλα τα μεγάλα δημόσια επενδυτικά ταμεία με ισχυρές πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης (ESG), με σκοπό τη διαβούλευση και την αξιοποίηση καλών πρακτικών. Είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, καθώς σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, η χώρα μας εισέρχεται σε μια νέα περίοδο ισχυρής ανάπτυξης.

Η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος περί ΑΕΠ το 2021 διατηρείται στο +4,2%, ενώ για το 2022 βρίσκεται στο +5,3%. Παράλληλα, με την ιστορική έγκριση της Ecofin του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», η χώρα μας δικαιούται να λάβει μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης 30,5 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2026, για να υλοποιήσει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις που θα πάνε τη χώρα μπροστά».

Όπως αναφέρεται στην ετήσια οικονομική έκθεση, τα χρηματικά διαθέσιμα της Εταιρείας μειώθηκαν την 31.12.2020 σε € 56,1 εκατ. (2019: € 72,6 εκατ.) από τον συνδυασμό του ότι α) εντός του 2020 κατέβαλλε στο Ελληνικό Δημόσιο € 44,6 εκατ. για οφειλόμενα μερίσματα και β) του μειωμένου συνόλου εσόδων από μερίσματα για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Οι επενδύσεις σε θυγατρικές έχουν αυξηθεί κατά € 100 εκατ. και αφορούν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην θυγατρική ΕΛΤΑ Α.Ε. που έλαβε χώρα εντός του Δεκεμβρίου 2020. Η αύξηση στις απαιτήσεις της ΕΕΣΥΠ αφορά κυρίως ποσό ύψους € 2,5 εκατ. μερίσματος εισπρακτέου από την ΓΑΙΑΟΣΕ, σε συνέχεια της γενικής συνέλευσης που έλαβε χώρα στο τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider