Πώς θα εφαρμόζονται από σήμερα οι επιδοτήσεις στο ρεύμα – Οι οδηγίες προς τους προμηθευτές

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα εφαρμόζονται από σήμερα οι επιδοτήσεις στο ρεύμα – Οι οδηγίες προς τους προμηθευτές
Στην επιστολή διευκρινίζεται μεταξύ άλλων ότι το μέτρο καλύπτει όλα τα κυμαινόμενα τιμολόγια χαμηλής τάσης (όπως το ΚΟΤ), ενώ θα εφαρμοσθεί σε όλους τους λογαριασμούς έκδοσης από την 1η Οκτωβρίου (έναντι ή εκκαθαριστικούς).

Τις βασικές οδηγίες για την εφαρμογή της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος που θα εκδοθούν από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, περιγράφει επείγουσα επιστολή που απέστειλε πριν από δύο 24ωρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τις εταιρείες προμήθειας.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση θα γίνει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), από το οποίο προβλέπεται να πριμοδοτηθεί επίσης η ελάφρυνση καταναλωτών φυσικού αερίου. Η σύσταση του ΤΕΜ αναμένεται να νομοθετηθεί σήμερα, με την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας που έχει κατατεθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Όπως προβλέπεται στη σχετική ρύθμιση, στη συνέχεια θα ακολουθήσει Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία θα εξειδικεύει τον τρόπο με τον οποίο θα αντισταθμισθούν οι αυξήσεις στη λιανική του ρεύματος.

Κατά συνέπεια, εν αναμονή της ΚΥΑ, η επιστολή περιγράφει τις βασικές παραμέτρους, ώστε με τα κονδύλια της πολιτείας να απορροφηθεί μέρος των επικείμενων αυξήσεων σε όλα τα κυμαινόμενα τιμολόγια χαμηλής τάσης, δηλαδή στα τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης. Μάλιστα, επισημαίνεται πως σε αυτά περιλαμβάνονται και τα ειδικά τιμολόγια (όπως το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) καθώς και όλοι οι λογαριασμοί (έναντι και εκκαθαριστικοί).

«Παράθυρο» για παράταση του μέτρου

Στο κείμενο επαναλαμβάνεται ότι η επιδότηση ισούται με 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (kWh), με μέγιστο όριο κάλυψης τις 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης. Παράλληλα, το μέτρο θα καλύψει τις καταναλώσεις από την 1η Σεπτεμβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου, σε όλους τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν από την 1η Οκτωβρίου και οι οποίοι περιλαμβάνουν καταναλώσεις από το εν λόγω χρονικό διάστημα.

Επίσης, τα ποσά αυτά θα αναγράφονται στους λογαριασμούς διακριτά από τις ανταγωνιστικές χρεώσεις, ως «Πίστωση Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης». Στην περίπτωση που ένας προμηθευτής προχωρήσει σε κάποια επιπλέον έκπτωση το επίμαχο χρονικό διάστημα, τότε και αυτή θα αναγράφεται ξεχωριστά.

Στην επιστολή γίνεται επίσης αναφορά ότι στο ενδεχόμενο το μέτρο να παραταθεί και μετά από το τέλος του έτους, κάτι που έχει αναφέρει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δηλώνοντας αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που δεν έχουν στο μεταξύ αποκλιμακωθεί οι τιμές. Επίσης, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή, ο υπουργός σημείωσε πως το κονδύλι που θα διατεθεί σε πρώτη φάση θα αυξηθεί στα 200 εκατ. ευρώ, από 150 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά, ώστε να καλυφθούν και οι καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου.

Χρηματοδότηση των προμηθευτών

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΥΠΕΝ αναφέρει πως οι προμηθευτές ρεύματος αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το ΤΕΜ μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου, για την κάλυψη του μέρους των ανταγωνιστικών χρεώσεων που θα απορροφήσουν.

Όπως υπογραμμίζεται, η χρηματοδότηση θα αφορά πίστωση έναντι των ποσών που έχουν να λαμβάνουν και θα υπολογιστεί με βάση την εκτιμώμενη κατανάλωση του πελατολογίου χαμηλής τάσης που έχει κάθε εταιρεία. Η οριστική εκκαθάριση θα γίνει μετά το τέλος εφαρμογής του μέτρου, στη βάση της πραγματικής κατανάλωσης του πελατολογίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των εταιρειών προμήθειας, οι εταιρείες προμήθειας έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες προσαρμογές των πληροφοριακών τους συστημάτων, για την «ενεργοποίηση» της επιδότησης. Ωστόσο, αν και οι προμηθευτές είναι τεχνικά έτοιμοι, ορισμένες επιχειρήσεις του κλάδου εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι εφικτό να εφαρμοστεί το μέτρο από σήμερα, στη βάση των γενικών κατευθύνσεων που δίνονται με την επιστολή, δηλαδή πριν από την έκδοση της ΚΥΑ που θα αποσαφηνίζει κάθε παράμετρο.

Υψηλές οι τιμές αερίου έως τον Μάρτιο

Σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση έρχεται σε μία συγκυρία εποχή όπου κάθε άλλο παρά αποκλιμάκωση δείχνουν οι χονδρεμπορικές τιμές στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω του νέου ρεκόρ στο κόστος του φυσικού αερίου. Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή στην ελληνική αγορά Επόμενης Ημέρας θα αγγίξει σήμερα τα 168 ευρώ ανά MWh (μεγαβατώρα), αυξημένη κατά 26,1% σε ένα μόλις 24ωρο. Επίσης, ήδη από τις αρχές της εβδομάδας, η τιμή στην Ιταλία έχει σπάσει το φράγμα των 200 ευρών ανά MWh, κάτι που θα συμβεί σήμερα και στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το φυσικό αέριο παίζει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος, καθώς αποτελεί το βασικό πλέον «καύσιμο» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις αναλυτών είναι πως τους επόμενους μήνες θα συνεχιστεί η μειωμένη προσφορά αερίου, τη στιγμή που η κατανάλωση θα ενισχυθεί αισθητά περισσότερο, λόγω της έλευσης του χειμώνα.

Στο ίδιο πλαίσιο, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, σημείωσε πως προς το παρόν δεν υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης των τιμών αερίου έως τον Μάρτιο.

Πιέσεις στη λιανική αγορά ρεύματος

Το έντονα ανατιμητικό περιβάλλον έχει αρχίσει να προκαλεί ταμειακές δυσκολίες και σε εγχώριους παρόχους, καθώς όπως ανέφερε την Τετάρτη σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Επίκουρος Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, υπάρχουν ήδη εταιρείες με επισφάλειες.

Όπως πάντως πρόσθεσε, μία «γραμμή άμυνας» που ακολουθούν ορισμένοι από αυτούς τους προμηθευτές είναι να μετατρέπουν τα σταθερά τους τιμολόγια σε κυμαινόμενα, μετακυλίοντας έτσι στους πελάτες τους ένα μέρος των αυξήσεων στη χονδρεμπορική. Επίσης, επισήμανε πως στις επαφές που έχει κάνει η Αρχή, έχει διαφανεί ότι προσανατολίζονται σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις τους.

Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι, καθώς στην εγχώρια αγορά κυριαρχούν τα κυμαινόμενα τιμολόγια, είναι πιο απίθανο να υπάρξουν χρεοκοπίες όπως στη Βρετανία, όπου ήδη έχουν «βάλει λουκέτο» 10 προμηθευτές. Ωστόσο, όπως συμπληρώνουν, το ασφυκτικό αυτό περιβάλλον φαίνεται να πως θα επιταχύνει τον κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων, «φέρνοντας πιο κοντά» την αναμενόμενη συγκεντροποίηση στον κλάδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider