Η Γαλλία τα βάζει με την Amazon για την αγορά βιβλίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Γαλλία τα βάζει με την Amazon για την αγορά βιβλίου
Το σχέδιο νόμου έχει την υποστήριξη του ίδιου του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και έχει ως στόχο να προστατεύσει τα φυσικά καταστήματα από τον ανταγωνισμό με την Amazon.

Με μια νέα κίνηση κατά της Amazon, η Γαλλία θα εξετάσει αυτήν την εβδομάδα ένα νομοσχέδιο που ενδεχομένως να σταματούσε την «δωρεάν παράδοση για αγορές βιβλίων» από τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Κάτι που είναι ένα σημαντικό σημείο πώλησης για την ηλεκτρονική πλατφόρμα και αν το σχέδιο νόμου προχωρήσει θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των παραδοσιακών βιβλιοπωλείων.

Το σχέδιο νόμου έχει την υποστήριξη του ίδιου του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και έχει ως στόχο να προστατεύσει τα φυσικά καταστήματα από τον ανταγωνισμό με την Amazon.

Σύμφωνα με το Politico, πρόκειται για την πιο πρόσφατη κίνηση της Γαλλίας για να ενισχύσει την τοπική κουλτούρα εναντίον ξένων εταιρειών τεχνολογίας, όπως η Google και η Facebook αλλά και κατά του Netflix, μεταξύ άλλων.

«Ο στόχος είναι να μειωθεί η στρέβλωση του ανταγωνισμού μεταξύ των διαδικτυακών παικτών που μπορούν να προσφέρουν παραδόσεις βιβλίων στο ένα σεντ και των άλλων», δήλωσε η Ζεραλντίν Μπανιέ σε συνέντευξή της. Η Μπανιέ, βουλευτής από το συμμαχικό κόμμα MoDem του κ. Μακρόν, είναι υπεύθυνη για το νομοσχέδιο στην Κάτω Βουλή.

Το κείμενο, το οποίο θα εξεταστεί από την επιτροπή πολιτισμού της Εθνοσυνέλευσης την Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί να απαιτεί ένα ελάχιστο ποσοστό για τις παραδόσεις βιβλίων. Με άλλα λόγια, η υπόσχεση της Amazon για σχεδόν δωρεάν αποστολή βιβλίων δεν θα είναι πλέον νόμιμη στη Γαλλία.

Γάλλοι πολιτικοί υπερασπίζονται εδώ και καιρό ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία εναντίον της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας - που κάποτε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό χαρακτήρισε «τον θάνατο των βιβλιοπωλείων» - και ορισμένοι μάλιστα ζήτησαν μποϊκοτάζ στην Amazon.

Μεταξύ 2006 και 2019, το μερίδιο αγοράς των 3.300 ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων της Γαλλίας έχει μειωθεί κατά σχεδόν 3 ποσοστιαίες μονάδες λόγω του ανταγωνισμού των διαδικτυακών λιανοπωλητών όπως η Amazon και η Fnac.

Κατά το πρώτο lockdown του κορωνοϊού, τα βιβλιοπωλεία έπρεπε επίσης να κλείσουν - αλλά χαρακτηρίστηκαν ως «βασικές επιχειρήσεις» στις αρχές του 2021 και τους άφησαν να παραμείνουν ανοιχτά. Το 2020, ένα στα πέντε βιβλιοπωλεία έχασε πάνω από το 10 % των εσόδων σε σύγκριση με το 2019.

Οι νέοι κανόνες υποστηρίζονται από το Συνδικάτο των γαλλικών βιβλιοπωλείων, αλλά και από τους αντιπάλους της Amazon, όπως η Fnac και η Leclerc, καθώς οι λιανοπωλητές αναγκάζονται να μειώσουν τα τέλη παράδοσης και να τσιμπήσουν τα δικά τους περιθώρια για να ανταγωνιστούν τον αμερικανικό τεχνολογικό γίγαντα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Με έσοδα 20,6 δισ. στερλίνες, η Amazon πληρώνει φόρους 492 εκατ.

gazzetta
gazzetta reader insider insider