ΔΕΠΑ Υποδομών: Την Πέμπτη τα αποκαλυπτήρια των προσφερόμενων τιμημάτων

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΠΑ Υποδομών: Την Πέμπτη τα αποκαλυπτήρια των προσφερόμενων τιμημάτων
Στην περίπτωση που οι οικονομικές προτάσεις των Italgas και EPH διαφέρουν λιγότερο από 15%, τότε στη συνέχεια θα ζητηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ βελτιωμένες προσφορές και από τους δύο διεκδικητές

Τον δρόμο για την αποσφράγιση των οικονομικών προτάσεων για την απόκτηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών άνοιξε η πρόσφατη ολοκλήρωση από το ΤΑΙΠΕΔ της αξιολόγησης των νομιμοποιητικών εγγράφων που υπέβαλαν οι δύο «μνηστήρες» της εταιρείας, δηλαδή η ιταλική Italgas και η EPH από την Τσεχία (μέσω της EP Investments Advisors).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποσφράγιση των προσφερόμενων τιμημάτων θα γίνει σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου την ερχόμενη Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου. Κατά τη συνεδρίαση θα ανοιχτούν και οι δύο οικονομικές προσφορές, καθώς και κατά την αξιολόγηση προέκυψε πως πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια.

Υπενθυμίζεται ότι η Italgas και η EPH ήταν οι δύο εταιρείες που «κατήλθαν» στη δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών. Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία είχαν 4 ακόμη εταιρείες που είχαν προκριθεί από τον πρώτο γύρο του διαγωνισμού, δηλαδή οι First State Investments, KKR, Macquarie και η κινεζική κοινοπραξία SINO-CEE FUND & Shanghai Dazhong Public Utilities (GROUP). Ωστόσο, τα σχήματα αυτά δεν υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές.

Βελτίωση των προσφορών

Όσον αφορά την εξέλιξη της διαδικασίας μετά την αποσφράγιση των προσφερόμενων τιμημάτων, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το Ταμείο θα ακολουθήσει την πάγια πρακτική που έχει ακολουθήσει στις ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες έχει «τρέξει» έως σήμερα.

Αυτό σημαίνει πως, στην περίπτωση που τα προσφερόμενα τιμήματα έχουν μικρότερη διαφορά από 15%, τότε θα ζητηθούν βελτιωμένες οικονομικές προσφορές και από τους δύο διεκδικητές. Στην περίπτωση αντίθετα που η «ψαλίδα» είναι μεγαλύτερη, τότε θα ζητηθεί βελτιωμένη προσφορά μόνο από την εταιρεία που υπέβαλε το υψηλότερο τίμημα.

Η παραπάνω διαδικασία θα οδηγήσει στην ανακήρυξη του προτιμητέου αναδόχου, ώστε με τη λήψη στη συνέχεια των απαραίτητων εγκρίσεων να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Κάτι που αναμένεται να γίνει προς τα τέλη του τρέχοντος έτους, με δεδομένο ότι θα πρέπει να υπάρξει από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές εκ νέου πιστοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών, ως διαχειριστή δικτύων διανομής φυσικού αερίου, υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας, που θα προκύψει από την ιδιωτικοποίηση.

Κάτοχος των δικτύων διανομής σε 10 Περιφέρειες

Μέσω της ιδιωτικοποίησης του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, παραχωρείται το 100% της ΕΔΑ Αττικής, το 100% της ΔΕΔΑ, καθώς και το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Όπως έχει γράψει το Insider.gr, το υπόλοιπο 49% της Εταιρείας Διαχείρισης των δικτύων διανομής Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας θα εξαγοραστεί από τη ΔΕΠΑ Υποδομών μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με τη σημερινή κάτοχο του μειοψηφικού μεριδίου, ιταλική Eni Gas e Luce. Επομένως, ο προτιμητέος επενδυτής θα είναι ο μοναδικός μέτοχος στις τρεις παραπάνω εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν ήδη ή πρόκειται να αναπτύξουν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου σε 10 Περιφέρειες.

Το γεωγραφικό αυτό «αποτύπωμα» της ΔΕΠΑ Υποδομών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το «κλείσιμο» της ιδιωτικοποίησης με υψηλό τίμημα. Από την άλλη πλευρά, «μεταφράζεται» στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού πλάνου: μόνο στην περίπτωση της ΔΕΔΑ, η οποία είναι επιφορτισμένη για την κατασκευή δικτύων σε 7 Περιφέρειες, οι προβλεπόμενες επενδύσεις ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ έως το 2025, και 500 εκατ. ευρώ έως το 2036.

Το προφίλ των δύο «μνηστήρων» δικαιολογεί τις αισιόδοξες εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, τόσο για το ύψος του τιμήματος εξαγοράς της εταιρείας, όσο και για τη συμβολή του νέου μετόχου με επενδύσεις και τεχνογνωσία στην αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας.

Ενδεικτικό είναι πως η Italgas «τρέχει» αυτή την περίοδο ένα ανάλογο ύψους 3 δισ. ευρώ για την ψηφιοποίηση των 70.000 χλμ. δικτύων που διαχειρίζεται στην Ιταλία, εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.800 δήμους στη γειτονική χώρα. Υψηλές επενδύσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σχεδιάζει και η EPH στη Σλοβακία, όπου κατέχει και λειτουργεί μέσω της θυγατρικής της SPP – distribúcia ένα δίκτυο 33.000 χιλιομέτρων αγωγών διανομής αερίου, την ίδια στιγμή που διαχειρίζεται και σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στην ίδια χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider