Pantelakis: Ποια θα είναι η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών στο τέλος του 2022

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Pantelakis: Ποια θα είναι η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών στο τέλος του 2022
Πώς βλέπει η Pantelakis τα αποτελέσματα από τα stress test των τραπεζών.

Με επιτυχία ολοκλήρωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες τα stress test του SSM για το 2021 όπως επισημαίνει η Pantelakis Securities.

Όπως φάνηκε, οι ελληνικές τράπεζες, κατά μέσο όρο, κατέγραψαν κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 300 μ.β. στο βασικό σενάριο και μείωση κεφαλαίου κατά 546 μ.β. στο δυσμενές σενάριο (μόνο ελαφρώς άνω του μέσου όρου των 485 μ.β. για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες που πέρασαν από τον SSM) ή ένα μέγιστο ποσό περίπου 600 μ.β. μείωση στο χαμηλό σημείο της τριετίας (2021 ή 2022).

Αναλυτικότερα όπως επισημαίνει η Pantelakis, στο δυσμενές σενάριο, η Alpha έκλεισε το 2023 με FL CET1 8,3%, η Eurobank με 7,6%, η Εθνική Τράπεζα με 6,4% και η Τράπεζα Πειραιώς με 6,5%. Σε pro forma βάση (δηλαδή για τις δράσεις κερδοφορίας/κεφαλαίου που έχουν ολοκληρωθεί από το τέλος του 2020 ή αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα), οι δείκτες αυτοί αυξάνονται στο 10,2% για την Alpha Bank (συμπεριλαμβανομένης της ΑΜΚ ύψους 0,8 δισ. ευρώ), στο 10% για την Τρ. Πειραιώς (συμπεριλαμβανομένης της ΑΜΚ ύψους 1,38 δισ. ευρώ) και στο 9,3% για την Εθνική Τράπεζα (με 120 μ.β από την κερδοφορία του α' τριμήνου του 2021 και με ισχυρά κέρδη από τις συναλλαγές και 110/60 μ.β με την ολοκλήρωση του project «Frontier»/της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής).

Να σημειωθεί ότι η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (με τη χρήση στατικής προσέγγισης του ισολογισμού) δεν καταγράφει τις ανακοινωθείσες σημαντικές συναλλαγές απομείωσης κινδύνου (και ως εκ τούτου τις σχετικές ζημίες εξυγίανσης) για την Alpha και την Τρ. Πειραιώς, ενώ αντίθετα, η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη εγγράψει στο δ' τρίμηνο του 2020 τις ζημίες από την τιτλοποίηση «Frontier», αλλά όχι το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό RWA.

Pantelakis

Ως εκ τούτου, η Pantelakis παρουσιάζει τις βασικές της προσδοκίες για τον κεφαλαιακό δείκτη FL CET1 το τέλος του 2022: 15,3% για την Εθνική Τράπεζα, 13,8% για τη Eurobank, 12,8% για την Alpha και 10,3% για την Πειραιώς.

Ευρύτερα, αν και θετικά, τα επιμέρους αποτελέσματα των stress tests θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή, όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, καθώς δεν υπάρχει πλέον επίσημο όριο επιτυχίας /αποτυχίας (έναντι προηγούμενου ανεπίσημου ορίου 5,5%). Το τεστ αποτελεί απλώς μια ακόμη εισροή στο πλαίσιο του SREP (Supervisory Review and Evaluation Process), που καθορίζει τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Pantelakis τονίζει ότι η κεφαλαιακή εξάντληση στο δυσμενές σενάριο έχει πλέον μειωθεί στις 550 μ.β. (όχι πολύ από τους μέσους όρους της ΕΕ και πολύ χαμηλότερα από τις πάνω από 900 μ.β στην προηγούμενη άσκηση του 2018), με το γεγονός αυτό να αποτελεί απόδειξη των επιτυχημένων προσπαθειών των ελληνικών τραπεζών για την απομείωση του κινδύνου τα τελευταία χρόνια.

Στην πραγματικότητα, για τη Eurobank (η μοναδική τράπεζα στην περιοχή 300 - 600 μ.β. για τη μέγιστη εξάντληση κεφαλαίου) μπορεί ο SSM να μειώσει το P2G και συνεπώς τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider