Νέα επένδυση 200 εκατ. ευρώ από την Sky Express για έξι αεροσκάφη ATR 72-600

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα επένδυση 200 εκατ. ευρώ από την Sky Express για έξι αεροσκάφη ATR 72-600
sky express γιαννης γρύλος bortoli
Tι σηματοδοτεί η απόκτηση 12 νέων αεροσκαφών για την εταιρεία - Τα μελλοντικά σχέδια της Sky Express

Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού δίνει άλλη μια φορά, εν μέσω πανδημίας, η Sky Express, προχωρώντας σε νέα επένδυση για την εξαγορά έξι νέων αεροσκαφών ΑΤR 72-600, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα έξι νέα Airbus 320neo που απέκτησε η εταιρεία το φθινόπωρο.

Η επένδυση, η συμφωνία για την οποία υπεγράφη σε ειδική εκδήλωση στην Πάρο το Σάββατο παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκης, του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, των δημάρχων Πάρου Μάρκου Κωβαίου και Αντιπάρου Αναστάσιου Φαρούπου, του βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση και λοιπών τοπικών τουριστικών φορέων, υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ (τιμές τιμοκαταλόγου). Το πρώτο από τα έξι νέα αεροσκάφη ATR έχει ήδη παραδοθεί και εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα-Πάρο, ενώ τα υπόλοιπα πέντε αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη κι επικεφαλής του Ομίλου IOGR της Sky Express, κ. Γιάννη Γρύλου, η ανάπτυξη της Sky Express γίνεται με ίδια κεφάλαια και είναι το αποτέλεσμα «20 ετών στο χώρο του τουρισμού και της επίγειας εξυπηρέτησης. «Είναι ο κόπος των 5.000 εργαζομένων του ομίλου που παράγουν αποτέλεσμα καθημερινά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο όμιλος ΙΟGR του Γιάννη Γρύλου έχει παρουσία σε διάφορους τομείς με το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών του να καλύπτει ο κλάδος των αερομεταφορών, τόσο στο πτητικό σκέλος με την Sky express, όσο και της επίγειας εξυπηρέτησης σε συνεργασία με την Skyserv και την Swissport Hellas SUD, με παρουσία σε 36 αεροδρόμια της χώρας και πελάτες περισσότερες από 250 αεροπορικές εταιρείες.

Στόχος της Sky Express είναι τα νέα αεροσκάφη, τα οποία είναι κατάλληλα για τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των περιφερειακών πτήσεων σε χώρες όπως η Ελλάδα, να εμπλουτίσουν τον ήδη «πράσινο στόλο» της εταιρείας και να βοηθήσουν στην περαιτέρω διεύρυνση του πτητικό της έργου, μετά και το μεγάλο άνοιγμα της σε δρομολόγια εσωτερικού κι εξωτερικού - η εταιρεία ενώνει πλέον και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απευθείας με την Αθήνα ή με ελληνικά νησιά.

«Έχουμε επενδύσει μέσα σε έναν χρόνο περί τα 700 εκατ. ευρώ για την αγορά 12 αεροπλάνων και για την επέκταση σε νέες διαδρομές. Πάνω από όλα όμως έχουμε επενδύσει σε συνεργάτες και ανθρώπους οι οποίοι μέσα σε έναν χρόνο κατάφεραν να διαχειριστούν το σοκ του κορονοϊού και να φέρουν όλα τα παραπάνω. Με την πανδημία καταστράφηκε η οικονομία και όταν βρίσκεσαι στο χαμηλότερο σημείο δεν δειλιάζεις και επενδύσεις. H χώρα και η οικονομία πλέον μόνο μπροστά μπορούν να πάνε» ανέφερε ο κ. Γρύλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την υπογραφή της συμφωνίας τα αεροσκάφη ATR 72-600 είναι ιδανικά για πτήσεις στα ελληνικά νησιά. «Δεν υπάρχει καλύτερη και πιο βιώσιμη λύση που να προσφέρει ουσιαστική συνδεσιμότητα από το ATR 72-600, το σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη περιφερειακή αεροπορία», σημείωσε ο CEO της ATR Stefano Bortoli. Ο ίδιος μάλιστα προσέθεσε ότι σύμφωνα με μελέτες, μια αύξηση 10% στις περιφερειακές πτήσεις μπορεί να οδηγήσει σε αντίστοιχη ενίσχυση του τοπικού ΑΕΠ κατά 5%.

Τα μελλοντικά βήματα

Με την απόκτηση των νέων αεροσκαφών, το εκτεταμένο δίκτυο της Sky Express στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό θα καλύπτει συνολικά 48 προορισμούς σε εννέα χώρες.

Για τη συνέχεια, η εταιρεία δεν αποκλείει την περαιτέρω επέκταση του δικτύου της αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Γρύλος μετά το μπαράζ επενδύσεων «θα χαλαρώσουμε λίγο με τις αγορές αεροσκαφών, θα περιμένουμε όμως την επόμενη ευκαιρία για να περάσουμε και σε άλλες ηπείρους πέραν της Ευρώπης». Στόχος είναι μάλιστα η Ανατολή κι όχι η Δύση, όπως εξήγησε ο κ. Γρύλος τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ξεκινήσει αφότου έχουν απορροφηθεί οι νέες επενδύσεις, καθώς τέτοιου είδους πτήσεις απαιτούν άλλου τύπου αεροπλάνα και συνεπάγονται νέες αγορές.

Προς ώρας, η εταιρεία δεν σχεδιάζει να ζητήσει κρατική βοήθεια, αφού όπως ανέφερε ο κ. Γρύλος, το υπάρχον business plan αντέχει σίγουρα για έναν χρόνο ακόμα με την ρευστότητα που φέρνει ο κορονοϊός. «Αν τώρα από τον Οκτώβριο ξανακλείσουν τα πάντα θα επανεξετάσουμε τις δυνατότητές μας» προσέθεσε.

Η πορεία της τουριστικής σεζόν

Αναφερθείς στις προοπτικές της εγχώριας τουριστικής αγοράς ο κ. Γρύλος σημείωσε ότι η φετινή χρονιά θα κριθεί στις last minute κρατήσεις. «Υπάρχουν δυναμικές αγορές, όπως η Γερμανία που καταγράφει υψηλό αριθμό κρατήσεων μέχρι και τον Οκτώβριο, η Γαλλία και η Πολωνία. Το ευτύχημα θα είναι να παραταθεί η σεζόν αφού οι ξένοι θέλουν να ταξιδέψουν, σε κάθε περίπτωση όμως η χρονιά δεν επιτρέπει προβλέψεις».

Στις αβεβαιότητες που υπάρχουν αυτή την περίοδο λόγω πανδημίας αναφέρθηκε από πλευράς της και η υφυπουργός Τουρισμού κυρία Σοφία Ζαχαράκη τονίζοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης για τη στήριξη του Τουρισμού έχει ως στόχο «να ανακτήσουμε την κινητικότητα και να έρθουν όσοι αγαπούν την χώρα μας εδώ για τις διακοπές τους». Παράλληλα, η υφυπουργός συνεχάρη την SKY express για τις επενδύσεις της με τις οποίες στηρίζει έμπρακτα την περιφερειακή ανάπτυξη στη χώρα μας.

Από πλευράς του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος ανέφερε ότι «συμφωνίες όπως της Sky Express με την ATR αποτελούν σημάδια για ένα καλύτερο μέλλον. Κάποιοι έχουν δει την προοπτική ή την κτίζουν. Αυτές οι συμφωνίες ανοίγουν το έδαφος για να φέρουμε θέσεις εργασίας και μεγαλύτερη ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

SKY express: Στην Ελλάδα το πρώτο «πράσινο» ATR 72-600

SKY express: Ξεκίνησαν οι απευθείας πτήσεις Αθήνα - Παρίσι

Θέση στο διεθνές τουριστικό στερέωμα διεκδικεί η ελληνική Sky Express

gazzetta
gazzetta reader insider insider