Premia Properties: Δίνει «χώρο»… 40 εκατ. ευρώ για νέους επενδυτές – Σε logistics η ΑΜΚ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Premia Properties: Δίνει «χώρο»… 40 εκατ. ευρώ για νέους επενδυτές – Σε logistics η ΑΜΚ
Πόσα μετρητά από την ΑΜΚ θα καλύψουν νέοι και παλαιοί μέτοχοι. Τι ανέφερε ο CEO, Κ. Μαρκάζος σε πρόσφατο συνέδριο.

«Χώρο» σε νέους μετόχους με στόχο τη σημαντική διεύρυνση του free float της εισηγμένης, δίνει η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Premia Properties, μέσω της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου ύψους έως 75 εκατ. ευρώ που προωθεί εντός του μήνα. Ως γνωστόν, μέρος της ΑΜΚ θα γίνει με καταβολή μετρητών, έως του ποσού των 47,5 εκατ. ευρώ με τιμή διάθεσης 1,44 ευρώ ανά νέα μετοχή.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Premia και ανέδειξε προχτές το απόγευμα το insider, οι υφιστάμενοι μέτοχοι της εισηγμένης θα συμμετέχουν, ως έχουν ήδη δεσμευθεί, μέχρι του συνολικού ποσού των 7,5 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια, ανοίγει ο δρόμος ώστε νέοι μέτοχοι, διεθνείς και εγχώριοι, θεσμικά χαρτοφυλάκια ή ιδιώτες, να τοποθετηθούν στο μετοχικό κεφάλαιο με συνολικό ποσό έως 40 εκατ. ευρώ περίπου. Άλλωστε, όπως η ίδια η διοίκηση της Premia Properties, υπό τον CEO, κ. Κων. Μαρκάζο, έχει αναφέρει, στόχος είναι η ενίσχυση της μετοχικής διασποράς και βάσης του ομίλου ακινήτων, η προσέλκυση νέων μετόχων που θα επενδύσουν «εμμέσως» στον τομέα real estate μιας ισχυρής και αναπτυσσόμενης εταιρείας, με απώτερο στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της αξίας του χαρτοφυλακίου σε επίπεδα των 300 εκατ. ευρώ (σε βάθος 2-3 ετών) και σε επόμενα στάδια έως τα 500 εκατ. ευρώ ή το 1 δις ευρώ. Εξάλλου, στα σχέδια της Premia Properties είναι η μετεξέλιξή της σε μια δυνατή ΑΕΕΑΠ, με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο σε logistics.

Για τις νέες μετοχές που θα διατεθούν μέσω της Δημόσιας Προσφοράς, θα παρασχεθεί δικαίωμα κατά προτεραιότητα κατανομής νέων τίτλων της Δημόσιας Προσφοράς στους υφιστάμενους μετόχους της Εταιρείας, με αναλογία 1 παλιά μετοχή προς 1,5 Νέες Μετοχές, έτσι ώστε να δύνανται να διατηρήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους αμετάβλητο σε σχέση με το ποσοστό που κατέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας πριν την ΑΜΚ.

Όπως ανακοινώθηκε, (α) H εταιρεία «Sterner Stenhus Greece AB» έχει δεσμευθεί να καλύψει 3.472.223 Νέες Μετοχές με καταβολή μετρητών συνολικού ποσού €5.000.001,12, ενώ δεν θα ασκήσει δικαίωμα για περαιτέρω προνομιακή κατανομή. Επιπλέον, έχει δεσμευθεί να καλύψει, η ίδια ή/και μέσω συνδεδεμένων με αυτή μερών, Νέες Μετοχές αξίας έως €7.500.000 που τυχόν θα μείνουν αδιάθετες μετά το πέρας της διαδικασίας διάθεσης των Νέων Μετοχών όπως αυτή αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο. (β) Η εταιρεία «Nequiter Invest AB» - η οποία είχε αρχικά ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να καλύψει Νέες Μετοχές με καταβολή μετρητών – έχει δεσμευθεί να καλύψει 1.388.889 Νέες Μετοχές με καταβολή μετρητών συνολικού ποσού €2.000.00,16, ενώ δεν θα ασκήσει δικαίωμα για περαιτέρω προνομιακή κατανομή. (γ) Η εταιρεία «ΝΟΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΙ – ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» έχει δεσμευθεί να καλύψει 347.223 Νέες Μετοχές με καταβολή μετρητών συνολικού ποσού €500.001,12, ενώ δεν θα ασκήσει δικαίωμα για περαιτέρω προνομιακή κατανομή.

Η διάθεση των 32.996.676 Νέων Μετοχών της Αύξησης με καταβολή μετρητών στην Τιμή Διάθεσης θα γίνει (i) μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε ειδικούς και ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και (ii) με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα σε ειδικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Η Συνδυασμένη Προσφορά αναμένεται να ξεκινήσει περί την 14η Ιουλίου 2021, ενώ η παράδοση των Νέων Μετοχών αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις αρχές Αυγούστου 2021. Επισημαίνεται ότι όλες οι ανωτέρω ημερομηνίες είναι αυτές που περιλαμβάνονται στην από 07.07.2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας και προϋποθέτουν την έγκαιρη έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της εισφοράς σε είδος (ΑΜΚ), επτά ακίνητα αξίας 23,6 εκατ. ευρώ θα ενταχθούν στο χαρτοφυλάκιο της Premia, ενώ δύο ομολογιακά δάνεια, ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, που έχει εκδώσει η Sterner Stenhus Greece ΑΒ θα αποτελέσουν περιουσιακό στοιχείο προς εισφορά. Συνολικά, θα διαθέτει 16 ακίνητα, μικτής αξίας 129 εκατ. ευρώ, που θα αποφέρουν έσοδα από ενοίκια 9,3 εκατ. ευρώ και θα αντιπροσωπεύουν μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 181,5 χιλ. τ.μ.

Πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος της Premia Properties, Κ. Μαρκάζος, συμμετείχε στο 4o Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2021, όπου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, Στην αυξημένη ζήτηση για ακίνητα logistics, αλλά και στον κρίσιμο ρόλο της ύπαρξης των απαραίτητων υποδομών για την εύρυθμη λειτουργία τους. Η επίδραση της πανδημίας, όπως υπογράμμισε ο κ. Μαρκάζος, διαφοροποιείται ανά κλάδο ακινήτων, καθώς είναι διαφορετικής έντασης για τον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) και των σχολικών κτιρίων. «Η παγκόσμια οικονομία βιώνει την επέλαση της νέας βιομηχανικής επανάστασης (νέες τεχνολογίες – ψηφιακή εποχή), η οποία ουσιαστικά καταργεί τα εμπόδια ανάμεσα στις διάφορες αλυσίδες εφοδιασμού, στους πελάτες και στις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα απολαμβάνει βασικά πλεονεκτήματα που δύναται να την καταστήσουν σημαντικό κόμβο στις μεταφορές και παγκόσμιο διαμετακομιστικό κέντρο», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η Premia σκοπεύει να εκμεταλλευτεί αυτά τα δεδομένα και έχει αποφασίσει να συνεχίσει να επενδύει σε ποιοτικά ακίνητα στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), με ισχυρούς μισθωτές και μακροχρόνιες μισθώσεις. Σήμερα, η Premia Properties διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ακίνητα αποθηκών συνολικού εμβαδού σχεδόν 175.000 τ.μ. Στόχος είναι μέχρι τέλους του 2021 να αυξήσει τις επενδύσεις, ξεπερνώντας τα 200.000 τ.μ. στον κλάδο των ακινήτων logistics. «Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στα Logistics, σχεδιάζουμε ΑΜΚ 75 εκατ. ευρώ, μεγάλο τμήμα αυτής θα κατευθυνθεί στα Logistics», ανέφερε ο κ. Μαρκάζος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider